Ekonomi
24 Haz 2015 09:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:51

Yunanistan kabusu sona mı eriyor?

Yunanistan temerrüde düşmeden önce yeni programını sundu. 10 maddenin öne çıktığı planla kreditörlerin taleplerinin yüzde 90'ı karşılandı. Anlaşmanın bu hafta sonuna kadar biteceği tahmin ediliyor

Yunanistan kabusu sona mı eriyor?
Yunanistan temerrüde düşmekten kurtulmak için yeni bütçe teklifini sundu. Euro Bölgesi liderleri önümüzdeki günlerde olası bir anlaşmaya varılmasını sağlayabilecek teklifleri memnuniyetle karşıladı. Yunanistan'ın sunduğu planın detaylarında kreditörlerin isteklerinin yüzde 90'ının karşılandığı dikkat çekti. Yeni planın yarın onaylanması bekleniyor.

FAZLA YÜZDE 1.5 OLACAK
Yunanistan 2015'te 605 milyon euro emekli yardımı yapacak ve 2016'da bu rakam 1.56 milyar euroya çıkacak. Harcama kesintileri ve vergi gelirlerindeki artış 2.69 milyar euro kaynak yaratacak. Bu da GSYH'nin yüzde 1.5'ine denk geliyor. 2016 için ise 5.2 milyar euroluk fazla verilecek. Bu rakam da GSYH'nin yüzde 2.87'sine tekabül ediyor. Avrupa Birliği'nin acil toplanan liderler zirvesine başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan'ın teklifini "ileriye dönük olumlu bir adım" olarak nitelerken, yarın sabah onay için Euro Bölgesi liderlerine verecek. Ancak Tusk, hedeflerin tutturulabilirliğinin teyidi için Avrupa hükümetleri, Avrupa Merkez Bankası ve IMF ile de detaylı bir anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.
MERKEL GARANTİ VERMEDİ
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Bu hafta içinde nihai anlaşmanın olacağını düşünüyorum" derken, Yunanistan'ın en büyük kreditörü konumundaki Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, "Anlaşma konusunda bir garanti veremem. Halen yapılması gereken çok şey var" diye konuştu.

İSTEKLERİN % 90'I KARŞILANDI

İşte masadaki planın detayları:
Emeklilik: Erken emeklilik 2016 - 2025 arasında kademeli düşürülecek. Ağır işlerde çalışanlar, anneler ve engelliler erken emeklilik kapsamında kalacak. Düşük maaşlı emekliler için 57-230 arası aylık destek devam edecek. 2020 yılında ise yeni bir koruma planı devreye alınacak.
KDV: Yüzde 23, 13 ve 6'lık üç KDV oranı belirlenecek. Elektrik ve restoranlarda AB'nin istediği yüzde 23 yerine yüzde 13 uygulanacak. İlaçta yüzde 6 olan oran 11'e çıkarılacak. Ancak kreditörler iki oran istiyor yüzde 11 ve 23.
Zengin vergisi: 50 bin euro üzeri gelir elde eden zenginler için vergi artışı olacak. 30 bin eurodan az kazananlar için vergi düşürülecek. 500 bin euro üzerinde geliri olanlardan yüzde 8'lik bir dayanışma vergisi alınacak.
Lüks ve kurumsal vergi: 500 bin euro üzeri kâr eden kurumlardan yüzde 12 vergi alınacak. Havuz, özel jet, büyük otomobiller ve 10 metreden büyük özel teknelerden lüks vergisi alınacak. Ayrıca kumardan ilave vergi alınacak.
Özelleştirme: Kreditörlerin istediği telekom ve elektrik dağıtım şirketlerine özelleştirme yapılmayacak. Diğer özelleştirmelerde yatırımcının bir minumum yatırım şartı ile yerel ekonomiye destek şartı aranacak.
Kamu kesimi maaşlar: 2014 sonuna kadar devlet memurlarına kesinti yapılmayacak.
Harcama kısıntıları: Savunma harcamaları 200 milyon euro kısılacak.
Bütçe açığı: Kamu bütçesinde 2015'te yüzde 1, 2016'da ise yüzde 2'lik bir fazla verilecek.
Bono: Avrupa Merkez Bankası'ndan 27 milyar euro bono alımı yapılacak. Yatırım: Yunanistan, Avrupa Komisyonu ve Yatırım Bankası'ndan altyapı için finansman taahhüdü istiyor.