Konut Haberleri
03 Ağu 2012 11:22 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:44

Yeni Havalimanı Arsa Fiyatlarını Fırlattı!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, "İstanbul'un kuzeyinde, Karadeniz'e yakın yerlerde" yapılacağını söylediği 3'üncü havalimanı, arsa ve arazi fiyatlarını üç kat artırdı!


Yeni Havalimanı Arsa Fiyatlarını Fırlattı!


Yıldırım havalimanı ihalesinin ağustos ayında açılacağını kaydetti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da 3'üncü havaalanı yapılacak arazinin yüzde 80'inin kamuya ait olduğunu, kalan yüzde 20'sinde ise kamulaştırma işlemlerine başladıklarını açıkladı. Havaalanının tam yerini söylemeyen Yıldırım, çeşitli yerlerin konuşulmasının doğal olduğunu, bunların bir kısımının arsa spekülatörleri tarafından ortaya atıldığını söyledi.
Yıldırım, "Havalimanının yeri belli. İstanbul'un kuzeyinde, Avrupa yakasında Karadeniz'e yakın yerlerde" derken, bakanın işaret ettiği bölgede arsa fiyatları ortalama olarak üçe katlandı. Havalimanı yapılacak yer kesin olarak açıklanmasa da Arnavutköy sınırları içindeki Tayakadın, Yeniköy ve Boyalık'ın adı geçiyor.

Turizme açılacak
Bölgede uzun yıllardır faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanı Adnan Gürel, havalimanının bu bölgeye yapılacağının kesinleştiğini belirterek, istimlak çalışmalarının başladığını söyledi. İstimlak bedellerinin piyasa rayiçleri üzerinden ödendiğini vurgulayan Gürel, bölgede 6 bin metrekare ile 140 bin metrekare arasında farklı büyüklükte arsalarını bulunduğunu söyledi.
Gürel, bölgede arsa satışlarının patladığını belirterek, "Çok talep var fakat arazi kalmadı" dedi. Karadeniz sahilinde Yeniköy'ün turizme açılacağını belirten Gürel, şu bilgileri verdi:
"Yatırımcılar akın ediyor. Yeniköy sahilde 6 ay önce metrekaresi 70 lira olan arsalar 250 liraya yükselirken, Tayakadın'da 40 lira olan fiyatlar 120 liraya çıktı. Boyalık'ta da 20 lira olan fiyatlar 50 liraya yükseldi. Bu gidişle fiyatlar Tayakadın'da 200 liraya, Yeniköy'de ise 500 liraya kadar çıkar."

İhale hazır
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "3'üncü havalimanında hedefimiz; ağustos ayı içinde ihale ilanına çıkmak. Her şey yolunda giderse bu sene içinde ihaleyi yetiştirip yapım için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz" dedi. 3'üncü havalimanının yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Yüksek Planlama Kurulu kararı çıkma aşamasında" diye konuştu.

İsimleri ne olacak?
Birinci etabı 2015'te tamamlanacak havaalanının ilk etapta 90 milyon, tamamlandığında ise 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydeden Yıldırım, "Atatürk Havalimanı kapanmayacak, butik olarak faaliyetine devam edecek" dedi.
Zamanı geldiğinde 3'üncü havalimanı ve 3'üncü köprüye isim bulunacağını, gerekirse anketle vatandaşa sorabileceklerini ifade eden Yıldırım, "Biz eser yapalım, isim bulmak kolay. Yapılacak esere bakmak lazım. Eser mi önemli isim mi?" diye sordu.

3. köprü imzada
Üçüncü köprü ile ilgili sözleşme çalışmalarının başladığını, yüklenici firmaya tebligat yapıldığını söyledi. Yıldırım, "Bizim açımızdan sözleşme imzalansın ya da imzalanmasın köprünün yapımına ilişkin süreç başlamış oldu" dedi. Yüklenici firmanın arazide etüt ve sondaj yaptığını bildiren Yıldırım, kule temellerinin en geç gelecek yılın başında atılacağını söyledi.

Bakım sırası 1. köprüde
Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde bakımın yüzde 60'ının tamamlandığını, yüzde 40'ının da 30 Ağustos'ta tamamlanacağını söyledi. Boğaziçi Köprüsü'nün de seneye bakıma alınacağını ifade eden Yıldırım, "FSM'deki olumsuzluklar birinci köprüde daha az yaşanacak. Tatilde yapacağız ama o sürede bitmeyebilir" dedi.

Siber güvenlik stratejisi hazır
Yıldırım, MGK'nın ağustos ayı toplantısında siber güvenlik, siber koruma, siber saldırı gibi konularda sunum yapılmasının istendiğini söyledi. Siber güvenliğin önem kazanmaya başladığını, sistemleri, kurumları ve ülkeleri tehdit eden bir konuma ulaştığına dikkati çeken Yıldırım, strateji belgesinin hazırlandığını, MGK'daki sunumun ardından bunun netleşeceğini söyledi.