Sektörel
25 Haz 2013 14:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:29

Yatırımcılar gözünü buraya dikti!

Okçular Tekkesi'nin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Okmeydanı'nı yenileme sözü vermesiyle birlikte yatırımcılar gözünü bölgeye dikti

Yatırımcılar gözünü buraya dikti!
Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi yeniden gündeme geldi. Okçular Tekkesi'nin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Okmeydanı'nı yenileme sözü vermesiyle birlikte yatırımcılar gözünü bölgeye dikti. Parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar, Okmeydanı'nda eski binaları almak için arayış içinde. Bölgede yaşayan halkın ve mülk sahiplerinin 30-40 yıldır bir türlü çözülemeyen tapu sorunu ise hala devam ediyor...

Okmeydanı'nda 1 milyon 650 bin metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında dört mahalle yer alıyor. Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm alanında, yaklaşık 4 bin 500 dükkân ve 5 bin 300 binanın yıkılarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

80 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Bir kısmı Beyoğlu Belediyesi'nin bir kısmı ise Şişli Belediyesi'nin sınırları içinde kalan Okmeydanı'nda, yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlanan mahallelerde resmi rakamlara göre 80 bin kişi yaşıyor. Kentsel dönüşüm alanında kalan dört mahalle ise Beyoğlu Belediyesi'nin yetki alanına giriyor. 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarını hazırlayan Beyoğlu Belediyesi, parselleri birleştirerek bölgeyi 30 farklı alanda yeniden yapılandırmayı planlıyor. Yeni imar planlarını hazırlayan yetkililer, bölgenin cazibesini artırmak için 2 milyon metrekarelik inşaat alanını 3 milyon metrekareye çıkarmaya hazırlanıyor.

GECEKONDU SAYISI ÇOK

Okmeydanı'ndaki kentsel dönüşüm alanındaki dört mahallede iki üç katlı binaların yanı sıra çok sayıda gecekondu da bulunuyor. Çarpık yapılaşmaya son vermek için hazırlanan kentsel dönüşüm planına göre bölgede 9-10 katlı binaların yapılması öngörülüyor. 10'ar dönümlük parseller içinde yapılacak sitelerde bin-bin 200 kişinin yaşaması planlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı'nı yenilemek istediklerini ve halkın yine aynı bölgede yaşayacağını açıklamıştı. Tapu sorununu da çözeceklerini ifade eden Erdoğan, inşaatlar bitinceye kadar bölgede yaşayan halka kira yardımı yapacaklarını da belirtmişti.



TAPU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin mülkiyet, tapu ve imar sorununu çözmesi de bölgeye olan ilgiyi artırıyor. Bölgede yaşayanların mülkiyet hakkını garanti altına alan projede, SİT alanları da yeniden düzenlenmiş. Arsaları SİT alanında kalan mülk sahiplerine aynı eşdeğerde farklı arsalar verilmiş. Kentsel dönüşüm alanında yaşayanlarla yüzde 99 mutabakat sağladıklarını ifade eden yetkililer, beş yıl içinde dönüşümün sağlanacağını söylüyorlar.

Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri Mahalleleri, yaklaşık 800 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Beyoğlu Belediyesi İmar Dairesi bölgedeki parselleri yeniden düzenleyerek, kentsel dönüşüm alanını 1 milyon 650 bin metrekareye çıkardı. Birinci derece deprem bölgesi ilan edilen bölgede, bütün yapılar yıkılacak. Ancak yetkililer, yeni binaların inşaatına başlamadan jeolojik zemin etütlerinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmaya göre, yapıların yüzde 61.8'i orta, yüzde 26.5 ise kötü durumda. Dönüşüm bölgesinde yıkık ve harap durumda olan bazı binalara rastlamak da mümkün.

Bölgede büyük çoğunluğu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan arazinin tamamı Hazine'ye (Milli Emlak) devredilmiş. Araziyi Hazine'den devralan Beyoğlu Belediyesi de 4706 sayılı kanuna dayanarak vatandaşa tapularını alması için çağrı yapmıştı. Ancak satış bedeli emlak vergisi rayiç değerlerinin iki katı olarak belirlenmesi bölge halkının tepkisini çekti. Hak sahiplerinden bazıları 1/1000 ölçekli imar planına geçtiğimiz mayıs ayında itiraz ederek dava açtı. Söz konusu davalar halen sürüyor.



ÇEVRESİNİ DE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Kentsel dönüşüm alanı çevresini de etkilemeye başlamış durumda. Civardaki mahallelerde müteahhitler şimdiden eski binaları yıkıp inşaata başlamışlar. Müteahhitlerin binaları yenilerken dairelerin metrekaresini küçülterek sahiplerine teslim ettiğini ifade eden bölgedeki gayrimenkul danışmanları, büyük inşaat firmalarının ise ada bazında anlaşma yapmaya çalıştıklarını söylüyor.

Talatpaşa ve Kağıthane'nin üst taraflarında yeni inşaatlar tüm hızıyla yükseliyor.

Yaşayanların ve mülk sahibi vatandaşların da binaların yenilenmesi taraftarı olduğunu ifade eden gayrimenkul uzmanları, "Bölgede çok sayıda gecekondu var. Buranın cazibesini artırmak için kapalı alan oranının artırılması şart. Yüksek kat verilmeli ve bahçeli siteler yapılmalı. Sağlı sollu gelişmesine rağmen yenilenmesi gereken asıl yer ortada kaldı" diyor. Yenilenmeden dolayı bina arayışının artığını da ifade eden uzmanlar, yatırımcıların parasını değerlendirmek istediğini söylüyor.

Okmeydanı Çevre Koruma Derneği'nden Eraslan Alkılıç ise, "30 yıldır kullanılan ve tapusu olan yerleri yeşil alan ilan ettiler. Tapu sahiplerinin çoğu 1/5000'lik ve 1/1000'lik imar planlarına mahkemede itiraz etti" diyor.



Kaan TÜZÜN / RE/MAX Forever Broker'ı
"Okçular Tekkesi'nde büyük dönüşüm"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kısa süre önce Okçular Tekkesi'nin açılışını yaptı ve kışlanın 99 yıllık kullanım hakkını Okçular Vakfı'na verdi. Şimdi eski binalar yenilenerek bölgede yeni bir yerleşim alanı yaratılmaya çalışılıyor. Okçular Tekkesi'nin açılması halkın üzerinde olumlu bir etki yaptı. Artık herkes bölgenin yenilenebileceğini ve evlerinin değerlenebileceğini düşünüyor. Bölge yenilenirken insanların kiralarının karşılanması, aynı binadan ya da istenirse çevredeki yakın binalardan hemen ev verilmesi olumlu karşılandı. Okmeydanı'nda daha çok aileler oturuyor. Yeni inşa edilecek binalardaki küçük daireler çok talep görmez. Beyoğlu Belediyesi'nin bölgeyi yeniden düzenlemesi ve yeniden parsellemesi kaçınılmaz. Aynı standartlarda, tarz olarak birbirine benzer ve bahçeli siteler inşa edileceğini duyuyoruz."

Bülent EKİMCİ/Para Dergisi