Ekonomi
04 Nis 2015 09:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:32

Yaşam Odası hayata geçti

Son dönemdeki maden kazaları sonrası sık sık gündeme gelen yaşam odaları konusunda meclis sessiz sedasız önemli bir adım attı.

Yaşam Odası hayata geçti
MECLİS’te görüşülen iş güvenliği paketinin görüşmelerinde önceki gece bir süpriz önerge kabul edildi. Önerge, maden ocaklarında yaşam odası olarak bilinen sığınma odalarının kurulmasına yönelik verildi. Önerge öncesinde ise siyasi partiler arasında yoğun bir trafik vardı. İş güvenliğiyle ilgili tasarının TBMM kapanmadan hızlıca çıkması için muhalefet partileriyle temasta bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, CHP ve MHP yönetimi, “O zaman yaşam odaları maddesi de eklensin” önerisini getirdi. Muhalefetin ısrarı ve 2.5 saat süren görüşmelerin sonucunda maddenin pakete eklenmesi benimsendi.
TÜM GRUPLARDAN KATKI
Gece yarısından sonra tasarıya, “Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenir” maddesinin eklenmesi için önerge verildi.  Bakan Çelik sığınma odaları konusunda tüm grupların katkısı olduğunu belirterek, “Uzlaşma ortamı gayet güzel” dedi.
ŞİLİ’DE HAYAT KURTARDI
Önerge hakkında konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Bu madde, Türkiye’de bizim, kamuoyunun çok uzun süre tartıştığı yaşam odalarıyla ilgili madde. Yaşam odaları, 2010 yılında, Şilili madencileri 69 gün hayatta tutmuştu. O 13 Mayıs gecesi Soma’da facia yaşanır yaşanmaz ilk soru ‘Madende yaşam odası var mı?’ sorusuydu. Şimdi, gelinen noktada, Cumhuriyet Halk Partisi’nin haklı talebi, ısrarıyla böyle bir noktaya gelindi. Yetmez ama evet diyoruz” açıklamasını yaptı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Bu düzenlemenin yapılmasına olumlu katkımız olmuştur. Önergelerde yer alan bu ibarelerin konulması bizim de talebimizdir” dedi. Konuşmaların ardından önerge kabul edildi.
İşten çıkarma geri çekildi
İŞ güvenliği paketinde, çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, işle ilgili güvenlik kurallarına uymaması nedeniyle ayrı ayrı üç defa yazılı olarak uyarılması halinde tazminatsız olarak işten çıkarılması maddesi de yer alıyordu. Tartışmalara neden olan madde, “Bu hüküm çalışanların aleyhine haksız olarak kullanılabilir” eleştirilerini de beraberinde getirmişti. Muhalefetle varılan uzlaşma çerçevesinde bu madde de paketten çıkarıldı.