Konut Haberleri
25 Ara 2012 14:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

"Yapı sektörü ilk 9 ayda yüzde 1 büyüdü!”

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Dr. Barış Onay, 2011 yılının ilk dokuz ayında Türk yapı sektörünün yüzde 12.7, 2012’nin aynı döneminde ise yüzde 1 büyüme kaydettiğini vurguladı

"Yapı sektörü ilk 9 ayda yüzde 1 büyüdü!”

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay Şubat ayında yayınlanacak Türk Yapı Sektörü Raporu 2012 ışığında sektörü değerlendirdi. Raporun ön bulguları ışığında Türkiye ekonomisine dair önemli tespitlerde bulunan Dr. Barış Onay  36. YAPI FUARI – TURKEYBUILD İSTANBUL’un bu yılki Konuk Ülke Projesi’nin Azerbaycan olduğunu açıkladı.

Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay, sektöre dair değerlendirmelerinde yurtdışı müteahhitlik hizmetleri bedellerinin 2012 sonunda yaklaşık 23 milyar dolar ile 2010 yılını yakalamasının mümkün göründüğünü açıklayarak, Türk müteahhitlik ve inşaat malzemeleri sektörlerinin mevcut pazarlarında büyümesi ve bunun yanında yeni pazarlar bulması gerektiğine dikkat çekti.

“Türkiye ekonomisi ne durumda ise sektör o durumda”

Dr. Onay 2011 yılının ilk dokuz ayında Türk yapı sektörünün yüzde 12.7, 2012’nin aynı döneminde ise yüzde 1 büyüme kaydettiğini vurgularken, buna karşılık 2011’de yüzde 1.5 büyüyen Avrupa Birliği ülkeleri yapı sektörlerinin aynı dönemde 5,8 oranında küçüldüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin GSYH ve inşaat sektörü yıllık gelişme hızları karşılaştırıldığında ciddi aralıklarla karşılaşıldığını ifade eden Dr. Onay, şöyle konuştu: “Türkiye yapı sektörünün büyümesinin normalleşmesi gerekiyor çünkü Türkiye ne durumdaysa sektör de o durumda. 2012’nin üçüncü çeyreğinde GSYH yüzde 1.6, inşaat sektörü ise yüzde 0.4 büyüme göstermiş. Bunun sebebi de yapı sektörünün ‘belirsizlik’ alerjisidir. KDV, kentsel dönüşüm, mütekabiliyet konularındaki belirsizlik giderilmedikçe, sektörün Türkiye’nin üzerinde bir performans sergilemesi zor görünüyor”.

Dr. Onay, inşaat sektörünün son 12 yılda Türkiye ekonomisine ortalama katkısının yüzde 5,74 seviyelerinde olduğunu, bunun üzerinde bir katkı beklentisinin çok da sürdürülebilir olmayacağını sözlerine ekledi.

“Son çeyrekte konut satışlarının arttığını görebiliriz…”

Türkiye’de konut satışlarının ortalama 100 bin seviyelerinde seyrettiğine, ülkenin demografik yapısı nedeniyle konut talebinin de ortalama bir rakamda kaldığına işaret eden Dr. Onay, mantıklı bir arz olduğu sürece alıcının da olacağını belirtti. Kontrol altına alınmış bir enflasyonun borçlanma potansiyelini de artırdığına, düşen konut kredisi faiz oranlarının alıcıları teşvik ettiğine değinen Dr. Onay, “Geleneksel olarak yılın en yüksek konut satışı olan çeyreği 4. çeyrek… Bu anlamda bu çeyrek için umut ışığı var. Şu an içinde bulunduğumuz ve gerçekleşme rakamları 2013’ün ilk döneminde açıklanacak, 2012 4. çeyrek döneminde konut satışlarının arttığını görebiliriz” dedi.

Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatı ve ithalatı rakamlarına da değinen Dr. Onay, 2011’de 19,731 milyon dolar, 2012’nin ilk dokuz aylık döneminde ise 15,546 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün, ihracatının ithalatını karşılama oranının 2,23 seviyelerinde olduğunun altını çizdi. Dr. Onay sektörün pozisyonunu korumak için bile olsa mevcut büyük pazarları kaybetmemesi gerektiğini vurguladı.

2013’ün konuk ülkesi Azerbaycan

36. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamında düzenlenecek olan “Konuk Ülke Azerbaycan Projesi” de tanıtıldı.

Azerbaycan son dönemde petrole bağlı büyüyen ekonomisinin yanı sıra, sanayi alanındaki üretim yatırımları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere paralel olarak sanayisini geliştirmeyi ve ülke sınırları içindeki üretimin, yapılacak yeni yerli ve yabancı yatırımlarla artırılmasını hedefliyor. 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Bakü- Tiflis- Kars (BTK) demiryolu projesi ile yapı sektörü yatırımlarında büyük fırsatlar yaratacağının yanı sıra, 2015 yılında Bakü’de düzenlenecek ilk Avrupa Olimpiyat Oyunları da Azerbaycan’ı ilgi odağı haline getiriyor.

Türk yapı sektörü, Azerbaycan ile olan ticari ilişkilerinde güçlü bir pozisyonda. Ancak son dönemde diğer komşu ülkelerde kaybettiği pazarlardan dolayı hem malzeme ihracatında hem de müteahhitlik sektöründe yeni pazarları desteklemesi, ilişkisi olan pazarlardaki iş hacmini artırması ve bu pazarlara yatırımlar yapması gerekiyor. Bu noktada Azerbaycan, Türkiye için önemli bir pazar oluşturuyor.

Fuarın Uluslararası İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlediği “Konuk Ülke Azerbaycan Projesi” iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform olacak.

YEM ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay, Türkiye’nin mevcut uluslararası ağlarını ve bağlarını koruması ve geliştirmesi gerektiğinden hareketle 36. YAPI FUARI – TURKEYBUILD İSTANBUL’un konuk ülkesi olarak Azerbaycan’ı seçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Azerbaycan’da önümüzdeki dönemde yapı sektörü için büyük fırsatlar yaratabilecek iki makro proje olacak. Bunlar, 2015 yılında ilki Bakü’de gerçekleştirilecek olan Avrupa Olimpiyat Oyunları ve 2013 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi. Konuk Ülke Azerbaycan Projesi’nin Azerbaycan ile zaten güçlü ticari ilişkileri olan Türk yapı sektörünün yeni fırsatları değerlendirebilmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.”

Proje, iki ülke devlet yetkilileriyle, ilgili ticari kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinin bilgilendirme yapacağı, 19 Şubat 2013’te Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilecek tanıtım toplantısıyla başlayacak. İkinci ayağını ise 24 – 28 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleşecek olan 36. YAPI FUARI – TURKEYBUILD İSTANBUL sırasında düzenlenecek Azerbaycan ticari heyet ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri izleyecek.