Yabancılara gayrimenkul satışı patlayacak!
Yabancı sermayeyi teşvik maksadıyla geliştirildiği belirtilen bu formül, gerek yetkililer ve gerekse inşaat sektöründen bazı isimlerce "cari açığın" çözümü olarak takdim edilmişti!
Yabancılara mülk satışının kapsamını genişleten "Mütekabiliyet Yasası" kapsamında hazırlanan Yabancı Uyruklu Gerçek Kişilerin Taşınmaz ve Sınırlı Aynı Hak Edinimi genelgesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması sonrasında yabancılara gayrimenkul satışı yeniden başladı. Artık, Türk vatandaşlarının kendi ülkesinde gayrimenkul almasına izin vermeyen ülkelerin vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul alabilecek.
Yeni düzenlemeyle vatandaşları Türkiye'den bina, ev ve arsa satın alabilecek ülke sayısı 183'e çıkmış oldu. Ermenistan, Suriye, G. Kıbrıs ve Kuzey Kore gibi ülkeler liste dışında bırakıldı. Çin ve İsrail gibi ülkelere de sınırlama getirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bu çerçevede 183 ülkenin vatandaşları gerçek kişi olarak, belli kıstaslara ve ülke menfaatlerine göre, askerî alanlar, yasak alanlar, stratejik bakımdan öneme haiz alanlar hariç, ülkemizde taşınmaz mal, gayrimenkul, bina, ev ve arsa edinebileceklerdir" dedi.
Yapılan yeni düzenlemeyle, yabancı gerçek kişilerin ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçmemek kaydıyla ülkemizde dilediği sayıda gayrimenkul edinebileceğini belirten Bakan Bayraktar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yeni düzenlemede edinime açık alanlar özel mülkiyetin mümkün olduğu alanlar olarak belirlenmiş olup, eski düzenlemedeki imarlı alanların yüzde 10'unu kapsayan sınırlama genişletilerek ilçe yüzölçümünün özel mülkiyete konu alanlarının yüzde 10'u şeklinde belirlenmiştir. Eski düzenlemede, yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlarla bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemiyordu. Yapılan yeni düzenlemeyle, yabancı gerçek kişiler ülke genelinde kişi başına 30 hektarı geçmemek kaydıyla ülkemizde dilediği sayıda mesken, iş yeri, arsa edinebileceklerdir. İş yeri ve konut sınırlaması kaldırılmıştır. Bakanlar Kuruluna bu miktarı iki katma kadar artırma yetkisi verilmiştir."
Genelgenin ardından, satışlarda patlama yaşanması bekleniyor. Önceki yasa çerçevesindeki satışlar yüksek tutarlara ulaşmıştı. Ve doğrudan yatırım göstergeleri içinde önemli bir paya sahip olmaya başlamıştı. Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere, satışların durduğu 18 mayıs tarihine kadar 4,5 aylık süre içinde 995 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. Yeni düzenlemeyle satışlarda nasıl bir sıçrama yaşanacağım önümüzdeki günlerde göreceğiz. Uzun vadedeki olumlu ve olumsuz etkilerini ise bekleyip göreceğiz.