Konut Haberleri
14 Şub 2015 09:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:23

‘Yabancı’ pastası doyurmuyor

Mütekabiliyetle birlikte Türkiye’de yabancıya konut satışı hızlı başladı. Ancak toplamda payı hâlâ çok küçük. Avrupa pazarı durgun, Ortadoğu - Arap ülkeleri gözde, Doğu Asya yeni hedef. Sektör tanıtımda devlet desteği istiyor

‘Yabancı’ pastası doyurmuyor
Yabancıya konut satışı 2012’de kabul edilen Mütekabiliyet Yasası ile birlikte etkilerini göstermeye başladı. Gerek 2013’te gerekse 2014’te satışların artış hızı hayli yüksek. 2014 verilerine göre yabancıya satılan konut sayısı bir önceki yıl olan 2013’e göre yüzde 56 arttı. Ancak rakamsal veriler olarak bakıldığında sonuç pek de umut edilen gibi değil.

Yapılan tanıtım eksik

2013’te yabancıya 12 bin 181 konut satışı yapıldı. Bu sayı 2014’te 18 bin 959 adete çıktı. Böylece yabancıya konut satışının payı toplam konut satışı içinde ancak yüzde 1.5 seviyesine kadar çıktı.
Yabancılara konut satışlarında geçen yıl ilk sırayı 6.542 konut ile Antalya, ikinciliği 5.580 konut ile İstanbul alıyor, İstanbul’u 1.191 konut satışı ile Aydın ve 1.051 konut satışı ile Muğla izliyor. Turistik bölgelerdeki konut satışlarında Avrupa’da yaşanılan durgunluğun etkisiyle beklenen büyüme yok. Ancak sektör genel olarak umutlu. Konut üreticileri ‘devlet eliyle tanıtım’la birlikte yabancıya mülk satışının birkaç yıl içinde kolaylıkla toplam konut satışı içindeki payını yüzde 1 hatta 20’lere çıkabileceğini vurguluyor.

‘Hedefimiz Doğu Asya’

Ağaoğlu Şirketler Grubu ürettiği pek çok konut ve karma projede yabancıya konut satışında hep ilk firmalardan oldu. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Mütekabiliyet yasasının kabulüyle birlikte Haziran 2012’den itibaren yabancıya 1,5 milyar dolarlık mülk sattıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine ise çeşitli projelerden bloklar halinde de satış yaptı.
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, ‘bardağın dolu tarafından bakalım’ diyerek, geçmişte hiç satış olmamasına rağmen şimdi Türkiye’yi marka yapma yolunda ilerlediklerini kaydetti. Rahvalı, “  Uluslar arası fuarlara da birkaç yıldır katılıyoruz. Dışarıda bu algı geliştikçe satışlar da artacak. Piyasanın yüzde 20’lerine kadar çıkacak” dedi. Körfez ülkelerine önemli satışlar yaptıklarını hatırlatan Rahvalı, Kuzey ülkeleri ve Doğu Asya ülkeleri için çalışmaları olduğunu vurguladı. Rahvalı, “Doğu Asya, Rusya’da çalışmalarımız sürüyor ve bunları mutlaka neticelendireceğiz” diye konuştu.

‘Yabancıya satışlarda temkinliyiz’

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin verilerine göre, 2014 yılında Körfez ülkesi vatandaşları tarafından yapılan satın almalarda artış var. Almanya, Rusya ve İngiltere vatandaşları ise daha çok yazın konut alımını artırıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2013-2014 arasındaki artışın yüzde 56 oranında oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyor. 2014 yılı toplam konut satışı içinde yabancıya satışın yüzde 1-2 aralığında olduğunu kaydeden Maya, “Bu rakamlardan çıkarttığım sonuç, yabancıya yapılan satışlarda temkinli hareket edildiği, toplam havuzun içindeki oranının oldukça düşük seviyede kaldığı” dedi.

‘Devlet politikası olsun...’

Dap Holding de pek çok projesinde yabancıya satışta öncü firmalardan. 2014 yılında tüm projelerinde yabancıya satış payını yüzde 15’e çıkaran Dap Holding, sadece bu yıl Azerilere 100 milyon liralık mülk sattı. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, hükümet yetkilileri ve bakanlık düzeyinde yabancıya konut satışının desteklenmesiyle ilgili görüşmeleri olduğunu söyledi. Aynı zamanda Konutder Başkan Yardımcısı da olan Yılmaz, şunları söyledi:
“Mesela Turizm ve çevre bakanlığı bir araya gelsin, gerekirse bir müdürlük oluşturulsun. Turizm Bakanlığının bir tanıtım fonu var, Çevre Bakanlığının kentsel dönüşüm fonu var,  TOKİ ve emlak Konut’u da dahil edip bununla birlikte ülkeyi tanıtsınlar. Müdürlük bizim gibi büyük 30 tane geliştiriciyi toplasın, o ülkelerde ofis açalım, partner bulalım. 4 milyar dolar olan yabancıya satışı payı 15 milyar dolara çıkarabiliriz. Yabancıya mülk satışını bizim artık devlet politikası haline getirmemiz lazım. Yeterince pastadan pay alamıyoruz. Pazarlamasını istediğimiz gibi yapamıyoruz.”