Konut Haberleri
15 Kas 2015 12:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:46

Vergiler sabitlenecek mi?

Gelir vergisinden dolayı memur ve işçilerin maaşlarında önemli oranlarda kayıplar yaşadığı için memur ve işçiler gelir vergisinin sabitlenmesini istedi.

Vergiler sabitlenecek mi?
Memur ve asgari ücretliler aylık brüt gelirlerinin üzerinden kesilen gelir vergisi oranının yüzde 15'te sabitlenmesini istedi. Yüzde 15 oranında gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırının 2015 yılında yalnızca 12 bin TL olarak belirlenmesi nedeniyle, yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 20'lik gelir vergisine tabi olan memur maaşlarında ortalama kayıp 140 TL'yi bulurken memurlar mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, "Brüt kazanç üst diliminin düşük tutulması nedeniyle memur ve işçiler kazançları üzerinde ciddi bir kayıp yaşamaktadır. Bu nedenle üst dilim gözetilmeksizin gelir vergisi yüzde 15'te sabitlenerek hak kayıpları önlenmelidir" dedi.

2014 yılında 11 bin TL olan yüzde 15'lik gelir vergisi üst sınırı, 2015 yılı için yalnızca 12 bin TL olarak belirlenince ortalama 2 bin 200 TL aylık alan bir memur yılın ikinci yarısından itibaren bir üst vergi dilimine geçerek, maaşından yüzde 20 oranında gelir vergisi kesilmeye başlandı. Bu nedenle Temmuz'dan bu yana yüzde 5 daha fazla vergi ödeyen memurların kaybı 140 TL'lere ulaştı.

Bağımsız Büro-Sen Başkanı Kızılkaya, gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin yıllar içinde neredeyse hiç artmaması nedeniyle hem işçilerin hem de memurların daha yılın ilk aylarından itibaren bir üst kazanç dilimine geçtiklerine dikkat çekerek, 12 bin TL olarak belirlenen gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırının enflasyon ve yeniden değerleme oranları gözetilmeden tespit edildiğini ifade etti.

Gelir vergisinden dolayı memur ve işçilerin maaşlarında önemli oranlarda kayıplar yaşadığını belirten Kızılkaya, "En düşük orandan maaş alan memurlar dahi artık yılın ikinci yarısından itibaren bir üst vergi dilimine geçmektedir. Temmuz ayından bu yana gelir vergisi oranının yüzde 5 artması nedeniyle memur maaşlarında ciddi kayıplar gerçekleşmiştir. Bu nedenle memura verilen maaş zamları anlamını yitirirken, bu yıl için memurlar yaklaşık 140 TL'yi fazladan gelir vergisi adı altında ödemektedir. Memurların maaşlarına yansıtılan gelir vergisinin yüzde 15 vergi diliminde sabitlenmesi memurların kayıplarının giderilmesi açısından önemlidir" dedi.

Kızılkaya: Gelir de vergi de adaletsiz

Kızılkaya, Türkiye'de gelirin yüzde 15-20'lik kısmını ancak kazanabilen dar ve orta gelirli kesimin, toplanan gelir vergisinin ise yüzde 70'lik kısmını ödediğini ifade ederek, "Burada adaletten söz etmek mümkün değildir. Düşük gelirli çalışanların üst kazanç dilimleri de düşük tutularak limiti aştıklarında alın terlerinin karşılığı fazlasıyla kendilerinden alınmaktadır. Hükümetin kolay yoldan vergi toplamak adına çalışanlar üzerindeki vergi yükünü artırması kabul edilemez" dedi.

Çalışanların vergi yükü altında ezildiklerine vurgu yapan Kızılkaya, "Vergi vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunun bilincindeyiz. Ancak hak edilen kazanımların vergi adı altında fazla fazla çalışanlardan kesilmesi doğru değildir. Bu nedenle yeni hükümetin çalışma hayatına ilişkin ilk yapması gereken düzenlemelerden biri de vergi dilimini sabitlemek olmalıdır" ifadelerini kullandı.