Konut Haberleri
30 Oca 2017 10:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:58

Vatandaşa ilaç satmayan eczaneye ceza yolda

İlaç fiyatlarında döviz kurundan dolayı yaşanacak zam haberinden sonra, eczaneler fazla ilaç alıp vatandaşa satmamaya başladı... Sağlık Bakanlığı, vatandaşa ilaç satmayan eczaneye ceza verileceğini açıkladı.

Vatandaşa ilaç satmayan eczaneye ceza yolda
Vatnadaşa ilaç satmayan eczaneye ceza geliyor... İlaç fiyatlarında artış olacağı haberlerinden sonra, bazı eczaneler ilaç stoklamaya başladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, konuyla ilgili açıklama yaptı.

İlaç fiyatlarına yapılan zamların dövizdeki artış nedeniyle yapılan bir güncelleme olduğunu söyleyen sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Her yılın başında bir önceki yılın döviz kuru değerlendirilerek, döviz artışına paralel bir zam yapılması zorunluluğu var. Bu bir zam değil, döviz kurundaki artışa paralel, firmalarla ilaç alımını garanti altına alabilmek için bir güncelleme" değerlendirmesinde bulundu.

Gümüş yaptığı açıklamada, son günlerde basında sıkça yer alan eczanelerde ilaç bulunamıyor şeklindeki iddialara ilişkin de "Fazla ilaç alan ancak vatandaşa satmayan eczaneler hakkında işlem yapılacak" uyarısında bulundu.

Yeni ilaçları sadece SGK ithal edecek

Türkiye'de hemen hemen hiçbir ilacın temininde sıkıntı yaşanmadığını, henüz ruhsat almamış, yeni jenerasyon ya da yüksek bedelli biyoteknolojik ilaçların ise gereklilik halinde yurt dışından getirtildiğini söyleyen Gümüş, yurt dışından ilaç temininde yıllardır Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) yetkilendirildiğini kaydederek bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığını kaydetti.

Gümüş, "Yurt dışından ilaç ihtiyacı, şu anda TEB üzerinden sağlanıyor ancak bu 2 Mayıs 2017'den itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) tarafından getirtilecek. Bu noktadan sonra TEB artık, ilaç temini noktasında devreden çıkacak. Sağlık Bakanlığı onayı ile kurum, söz konusu ilaçları getirecek ve vatandaşlarımıza teslim edecek. Bu süreçle ilgili herhangi bir sorun yok" dedi.

Yılda yaklaşık 1 milyar liralık ithal ilaç alımı yapıldığına, ilacın alıcısının da Sosyal Güvenlik Kurumu olduğuna işaret eden Gümüş, "Artık, aracı çıkartılarak kurum kendisi bu işi yapacak. Bu şekilde ilacın maliyetinde de bir düşüş söz konusu olabilir. Bunu göreceğiz. İthal bir ilaca ihtiyaç duyulduğunda, ilgili hekim bunun kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilgili komisyon marifetiyle değerlendirme yapıyor, gerçekten gerekli olup olmadığı tespit ediliyor. Onaylanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna uygun olduğuna ilişkin bilgi veriliyor. Kurum, mevcut uygulamada bunu TEB'e iletiyordu, şimdi ise kendi içinde kurduğu bir birim tarafından temin ettirecek. İlaç, PTT aracılığıyla hastanın evine, tedavi gördüğü hastanenin eczanesine teslim edilecek. Dünyada, kendi ülkesinde henüz ruhsatlandırılmamış ilacı temin ettiren başka bir ülke yok" diye konuştu.