Vatandaş yeniden kredili konut alımına döndü
‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ mart ayı sonuçlarına göre, ay boyunca konut kredisi kullanım oranı 2 puan arttı.
Özellikle geçtiğimiz iki ay boyunca kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını aşağı çeken hamleleri, ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirdi. Konut alıcısının kredi faizlerine karşı çok duyarlı olduğunu hatırlatan gayrimenkul sektörünün temsilci isimleri, faizlerin en küçük düşüş hareketlerinde bile satış ofislerinin hareketlendiğini belirtiyor. Markalı konutların yanı sıra ikinci elde de benzer bir hareket oluşuyor.
‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ mart ayı sonuçlarına göre, ay boyunca konut kredisi kullanım oranı 2 puan arttı. Bu sayede mart ayındaki konut satışlarında banka kredisinde yüzde 15’lik kullanım oranı son 6 aylık ortalama olan yüzde 12’nin 3 puan üstüne çıkmış oldu.
KONUT ALICISI FIRSATI GÖRDÜ
Konut alıcıları yaklaşık bir yıllık süreçte özel bankalarda yüzde 3’e kadar çıkan konut kredisi faiz oranları nedeniyle ev sahibi olma kararlarını erteledi. Ziraat Bankası, Halkbankve Vakıfbank’ın son dönemde attığı adımlarla düşen faiz oranları geçen iki ay boyunca yüzde 1.28 seviyesinden uygulandı. Bu fırsatı gören konut alıcıları ve yatırımcılar erteledikleri alım taleplerini harekete geçirmeye başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son konut satış verisi olan şubat ayı rakamlarına göre, şubat ayı toplam konut satışları içinde ipotekli yani banka kredili satışların payı yüzde 11.3 olarak gerçekleşti. Yaklaşık bir yıldır dip seviyeyi gören kredili satışların azalması nedeniyle firmaların kendi bünyelerinde yaptığı ‘senetli’ satışlar yoğun ilgi görüyor. Alıcıların bir kısmı ise peşin ödemeli alımları tercih ediyor.
ORANLAR SÜREKLİ YÜKSELİŞTE
‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 019 yılı Mart ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, kredi kullanımında artan oranlara dikkat çekti. Yetgin, “Aralık ayında yüzde 4’e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında yüzde 10’a, Şubat ayında yüzde 13’e, Mart ayında da yüzde 15’e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.
GAYRİMENKULÜN GETİRİSİNİ GÖRECEKLER
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da kredili satışlarda başlayan artışın yavaş yavaş görülmeye başlandığını, seçim sonuçlarının tamamlanması ardından bekleyen tüm taleplerin satış için harekete geçeceğine inandıklarını söyledi.
Durbakayım, “Bizler zaten çoğumuz bankaların uyguladığı konut kredisi faizlerine katkı da sunuyoruz. Mesela Teknik Yapı’da bu oran yüzde 0.98 olarak uygulanıyor. Pek çok firmanın kampanyaları var. Maliyetlerimiz en az yüzde 50 seviyesinde artmasına rağmen bunları fiyatlara yansıtmadık. Yanı sıra yeni arz olacak konut sayısı da azalıyor. Yani mevcut ürünler daha değerli olacak. Döviz gibi ürünlere yatırım yapanlar ise uzun vadede gayrimenkulün getirisini görüp dönecekler” diye konuştu.
Emlak Bank fiyatlandırma üzerinde çalışıyor
Bir diğer önemli beklenti ise ‘Emlak Bank’ olarak bilinen Türkiye Emlak Katılım Bankası’ndan. Bankanın uygulayacağı konut finansmanın şartları merak ediliyor. Ulaştığımız yetkililer bankanın fiyatlandırma üzerinde çalıştığı bilgisini verdi. Buna göre, oluşturulacak ödeme sistemi, ileriki günlerde bankanın internet sitesi üzerinden de yayınlanacak.
En düşük oran yüzde 1.45
Mevcut durumda en düşük konut kredisi faiz oranlarını kamu bankaları uyguluyor. Bu kapsamda en düşük oran yüzde 1.45. Özel bankalarda ise en düşük oran yüzde 1.66 iken, en yüksek yüzde 2.50’yi görüyor. Geçtiğimiz iki ay boyunca kamu bankaları bu oranları yüzde 1.28 olarak uygulamıştı.