Dekorasyon
11 Oca 2013 13:30 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 17:00

Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi Kaleseramik’te

Seramik sektörünün öncü kuruluşu Kaleseramik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda “Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi” unvanı ile birincilik ödülüne layık gör

Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi Kaleseramik’te

Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET) kategorisinde ödül alan Kaleseramik, enerji yoğunluğunu son 3 yıl içerisinde en fazla düşüren tesis oldu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün, “endüstriyel işletmelerin uyguladıkları verimlilik artırıcı projelerin ve ürettikleri enerji verimli ürünlerin kamuoyuna duyurulması ve teşvik edilmesi” amacıyla düzenlediği yarışmanın ödül töreni, Ulusal Enerji Verimliliği Forumu etkinlikleri kapsamında dün WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM, Sanayi, Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar’ın katıldığı törende, “Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi” unvanı ile birinciliğe layık görülen Kaleseramik’in ödülü, Kale Grubu Yapı Ürünleri Grubu Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Selim Ergün tarafından alındı.  

Projelerin amacı maksimum verimlilik

Yoğun kurutma ve pişirme işlemleri nedeniyle seramik sektöründe çok yüksek enerji tüketildiğini belirten Selim Ergün, “Dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ederek, çevreye duyarlı ve maliyet düşürücü çalışmalar için her yıl enerji verimliliği projelerine önemli kaynaklar ayırıyoruz. Projelerimizi ‘Aydınlatma Verimliliği’, ‘Lokal Kompanzasyon Uygulanması’, ‘Bor Esaslı Yağ Katkı Maddesi Kullanımı’, ‘Sürekli Mıknatıslı Senkron Tork Motor Kullanımı’ ve ‘Atık Isı Geri Kazanımı’ olarak 5 ana başlık altında, maksimum verimlilik amacıyla geliştirdik. Fabrikalarımızın en verimli şartlarda çalışmasıyla elde ettiğimiz toplam tasarruf miktarı elektrikte 3.900.000 kWh, doğalgazda 3.800.000 Sm3 ve su kullanımında yüzde 16 azaltma ile 267.000 ton/yıl olarak gerçekleşti. Bu sayede yaklaşık 17 bin konutun aylık elektrik ihtiyacını, 12 bin 700 konutun aylık  doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte ve yine yaklaşık 50 bin nüfuslu bir yaşam merkezinin enerji tüketimini sıfırlayacak boyutta tasarruf elde ettik. Su tasarrufunda ise yaklaşık 1500 adet konutun yıllık su ihtiyacı kadar tasarruf elde ettik. Her yıl sürdürülebilir şekilde bunu artırmayı hedefliyoruz. Bugün “çevre dostu üretim” anlayışıyla dünya standartlarında üretim yapmanın bir göstergesi olan  ‘Türkiye’nin En Verimli Endüstriyel Tesisi’ unvanına layık görüldük. Bu ödül, sürekli gelişen ve değişimi yöneten bir organizasyon olmanın eseri” dedi.

 

Aynı makineyle yüzde 30 daha fazla üretim

Enerji yoğunluğunu son 3 yıl içerisinde en fazla düşüren tesis olan Kaleseramik olarak en iyiye ulaşmak adına çok çalıştıklarını belirten Ergün, şunları söyledi: “Güney Marmara’da ilk enerji verimliliği belgesini alan kurum olarak; 3 yıl içerisinde, aynı makine ve teçhizatla yüzde 30 daha fazla üretim yaptık. Verimlilik ve tasarruf çalışmaları ile doğalgaz ve elektrik tüketimlerinin her birinde, 2009 yılına göre metrekare başına yüzde 10’un üzerinde tasarruf sağlarken, su tüketimini de yüzde 15 azalttık.” 



Kaleseramik
66 milyon metrekare yıllık üretim kapasitesi ile aynı alanda üretim yapan dünyanın en büyük seramik kuruluşu olan Kaleseramik, Çanakkale Seramik ve Kalebodur markaları ile üretimini sürdürüyor. Kurulu kapasite bakımından dünyada 8’inci, Avrupa’da 2’nci olan Kaleseramik, 650 bin metrekaresi kapalı, 1 milyon 200 bin metrekare toplam alanda üretim yapıyor. 50 fabrikada, 32 milyon metrekare yer karosu, 27.5 milyon metrekare duvar karosu, 6.5 milyon metrekare granit seramik üretimi kapasitesi ile faaliyetini sürdüren Kaleseramik, dünya seramik karo ticaretinin yüzde 2’sini tek başına gerçekleştiriyor.