Türkiye'de her köşeye AVM yapma devri kapandı mı?
Yatırımcı önümüzdeki birkaç yıl yeni AVM yatırımı yapmak yerine mevcut AVM'lerin yenilenmesine odaklanacak. AVM'lere yönelik iştahın sadece Türkiye'de değil, ABD ve Avrupa'da da sınırlandığına dikkati çeken ECE Türkiye CEO'su Stefan Zeiselmaier, ilginin otel yatırımlarına yöneldiğini anlattı.
Hamburg merkezli AVM geliştirme ve işletme şirketi ECE'nin Türkiye CEO'su Stefan Zeiselmaier, önümüzdeki birkaç yıl yeni AVM yatırımı yapmak yerine mevcut AVM'lerin yenilenmesine odaklanacaklarını belirterek, "Sadece biz değil, sektör olarak durup bir nefes almak, yeni AVM geliştirmemek ve mevcut AVM'lere odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Bizim de önümüzdeki iki yıl yapacağımız şey bu olacak" dedi.
ECE'nin uzun vadeli bir yatırımcı olduğunu ve kısa perspektifle hareket etmediğini belirten Zeiselmaier, "Temel olarak, Türkiye'ye bakışımız değişmedi. 19 yıl önce Türkiye'ye giriş sebebimiz genç ve para harcamaya hazır nüfus yapısıydı. Bu değişmedi, Türkiye'ye yönelik taahhütlerimize sadığız" diye konuştu ve ekledi:
"Zor zamanlar başka ülkelerde de oluyor. Bunların üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Uluslararası yatırımcıların AVM'lere yönelik iştahı sadece Türkiye'de değil, ABD'de ve Avrupa'da da sınırlanmış durumda. Herkes otel yatırımlarına odaklanmış durumda. Ancak iniş ve çıkışlar mutlaka olacaktır. AVM'lere yönelik talep artarak geri gelecektir."
ECE, internet sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye'de 13 AVM'yi yönetiyor.
Bu arada Tükiye'de şu anda faaliyet gösteren 412 AVM var. Bunların toplam yatırım tutarı ise 53 milyar dolar seviyesinde. 2019'da ise inşaatı devam eden ve yapılacak 10-12 AVM bulunuyor. Türkiye'deki AVM'lerin toplam cirosu 2018 yılında 130 milyar lira olarak gerçekleşirken, cironun 2019'da ise 160 milyar liraya ulaşması öngörülüyor.