Ekonomi
28 Haz 2013 14:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:29

Türk mobilyaları Irak, İran ve Libya’da zirvede

Türk mobilya sektörü son yıllarda, tasarım, marka ve teknoloji yatırımlarıyla dikkat çekiyor ve bu süreç kürese

Türk mobilyaları Irak, İran ve Libya’da zirvede
Hedef 4 milyar dolara ulaşan ‘ağaç mamülleri ve mobilya’ ihracatını 2023 yılında 16 milyar dolara çıkarmak.
 
TÜRKİYE’nin mobilya sektörü markalaşma ve yurtdışında mağazalaşma atağında. Bunun için de tasarıma ve yüksek teknolojiye yatırım hız kazandı. Birçok mobilya üreticisi çok yüksek kapasitelere çıkma konusunda daha cesur davranıyor. Yıllık ihracatı 4 milyar dolara ulaşan ‘ağaç mamülleri ve mobilya’ sektörünün hedefi cumhuriyetin 100’üncü yılında 2023’te 16 milyar dolarlık ihracat yapabilen bir sektör olmak. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, küresel piyasalara yansıyan krizin etkilerinin, devam etmesine rağmen ihracatı yüzde 14 artırarak 3.8 milyar dolara ulaştırdıklarını belirtiyor ve son 12 aylık verilere bakıldığında da 4 milyar dolara ulaşıldığını söylüyor. Tever şöyle konuşuyor:
 
LİBYA’YA İHRACAT PATLADI
 
2012 ‘trade map’ verilerine göre Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ithalatımız yaklaşık 2.8 milyar dolar. Bu da sektörümüzün dış ticaretf azlası verdiğini gösteriyor. İhracatımız özellikle çevre pazarlara hızla yükseliyor. 2012 yılında sektörümüzün en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülkeye baktığımızda; 712 milyon dolar ile Irak, 304 milyon dolar ile İran, 266 milyon dolar ile Azerbaycan ilk üçte. Libya’ya ihracat da son 1 yılda yüzde 615’lik artışla 266 milyona yükseldi.  
 
LABORATUVAR LAZIM
 
Ülkemizde hammadde (sanayi ve lif yonga odunu, tomruk, kereste) fiyatları yüksek. İlave vergi yükleri de var. Bu küresel rekabette bizi güçsüz kılıyor. Sektörde sandart mekanizmasının da oluşturulması gerekiyor. Test laboratuarları ile İstanbul AHL laboratuarındaki kimyager yetersizliği ve Kayseri’de laboratuvar bulunmaması önemli sorunlarımız. Mobilya sektörü için navlun maliyetleri yüksektir ve navlun desteği çok önemli katkı sağlar.
 
HEDEF 16 MİLYAR DOLAR
 
Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörü olarak 2023 yılında yıllık ihracatımızı 16 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Yıllık ortalama yüzde 11.9 civarında bir ihracat artışı ile bu hedef yakalanabilir. Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanan ve desteklenen dış ticaret enstrümanlarını sürekli ve düzenli olarak kullanıyoruz. II. Ulusal Karton Ambalaj ve Stant Tasarım Yarışması”;  “Almanya’ya yönelik Ambalaj Sektörel Ticareti”, Çin’de düzenlenen ve konusunda dünyanın en büyüklerinden olan “CIFF Mobilya Fuarı” milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdik. 
 
ÜR-GE PROJESİ
 
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) isimli projeyi yürütüyoruz. Devlet desteği ile yürütülen bu proje ile küçük ölçekli firmalardan bir küme oluşturularak piyasa ile rekabet edilebilirliğine katkıda bulunmak için ihtiyaç analizi çalışmaları yaparak, ayrıca eğitim destekleri vererek, gerek fuar organizasyonları gerek Sektörel Ticaret Heyetleri düzenlenerek yurt dışına açılmalarını sağlamak için çalışmalar yürütülüyor. Sektörümüz her türlü mobilya, kâğıt–karton ürünleri ve ambalaj, odun dışı orman ürünleri üretilip, ihracatı yapılmaktadır. Türkiye’de üretim yapan tesislerimiz, her türlü teknolojik altyapı ve makine parkına sahip olup, her geçen gün daha da yenileniyor.
 
Modoko mobilya AVM’si oluyor
 
İSTANBUL’da Anadolu yakasının mobilya merkezi konumunda bulunan Modoko’da 267 işletmeci 350 mağazada satış yapıyor. Modoko Yönetim Kurulu Başkanı İ. Etem Özçelik, Modoko’nun, 1969 yılında Dudullu’da 150 bin metrekare alan üzerine kurulduğunu hatırlatıyor ve çocuk mobilyasından ofis mobilyasına, aksesuvardan oturma odasına kadar her mekana uygun mobilya ve aksesuvar seçenekleri sunduklarını anlatıyor. Modoko’nun 5000 kişiye istihdam sağladığını söyleyen Özçelik, “Haftada 2000 ila 4000 kişiyi ağırlayan Modoko’da ziyaretçilerin yüzde 50’si alışveriş yapıyor” diyor.
Başkan Özçelik, Modoko’yu dünyanın ilk mobilya alışveriş merkezi yapmak istediklerini söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Bunun için projemiz hazır. İzinler tamamlanır tamamlanmaz hayat bulacak AVM projemiz içerisinde otel, spor salonu, sinema da dahil olmak üzere sosyal hayata dair tüm ayrıntılar yer alacak. Modoko, aynı zamanda bir yaşam merkezine de dönüşecek ve Dudullu’ya da yeni bir görünüm kazandıracak. Alışveriş merkezinin içinde yer alan otelimizde, yurt dışından gelen misafirlerimizi ücretsiz ağırlayabileceğiz. Yine diğer bir projemiz ise mobilya sektörüne kalifiye eleman yetiştirmektir. Sektörümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi kalifiye eleman bulamamak. Bunun için meslek liselerinin önemli olduğunu düşünüyoruz ve 
açacağımız mobilya meslek lisesiyle, sektörümüze yeni çıraklar yetiştirerek kalifiye eleman problem sorununu ortadan kaldırabileceğimize inanıyoruz.”
 
MASKO’da 778 mağazada 4 bin kişi çalışıyor
 
İSTANBUL’un Avrupa yakasındaki mobilya toplu iş merkezi MASKO’da mobilyaya dair her ürünü bulmak mümkün. MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, ‘MASKO Mobilya Kenti’ diye tanımladığı bölgede onlarca ürün grubu ve birbirinden şık mobilya alternatifleri ile dekorasyona dair A’dan Z’ye her ürünün bir arada bulunduğunu söylüyor ve “550 firma ve 778 mağazanın faaliyet gösterdiği MASKO’da yaklaşık 4000 kişilik bir ekip ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Perakende mobilya ihracatında önemli başarılara imza attık. İstanbul ve çevresinin mobilya ihtiyacının yüzde 60’ını karşılıyoruz. 483 bin metrekare kapalı alana sahip MASKO’yu yalnızca hafta sonları 10 bine yakın kişi ziyaret ediyor” diyor. 
 
‘PERAKENDE’ ÜSSÜ
 
Başkan Karcı, MASKO’nun Türkiye’nin “perakende mobilyada ihracat üssü” konumuna geldiğini söylüyor ve şöyle konuşuyor: “Yabancı alıcıları yıllar içinde MASKO’ya getirmeyi başardık. MASKO’yu yurtdışındaki fuarlara katılarak tanıttık. Artık MASKO’ya çok fazla yabancı alıcı ve heyet ziyaretleri yapılıyor. Ayrıca geldiğimiz noktada MASKO olarak satılan ürünlerin yabancı ülkelere gönderimini de yapabiliyoruz. Organize sanayi bölgesinde olmamız, kendi bölgemizde büyük lojistik firmaların olması şansımız. Böylelikle Azerbaycan, Bakü, Kuzey Irak, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya ve KKTC’de ürünleri kapıya teslim edebiliyoruz. Özellikle Afrika, Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Türki cumhuriyetlerden gelen ziyaretçiler MASKO’ya yoğun ilgi gösteriyor. 
 
MEP SERTİFİKASI
 
Türkiye’de ilk defa uyguladığımız MASKO Exclusive Project (MEB Projesi) ile güvenli mobilya satışının temellerini attık. MEP sertifikalı mağazalarımızla tüketicilerin güvenini kazandık. Ayrıca web sitemize gelen şikâyetleri değerlendirme konusunda çok hassas çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki beş yılda hedefimiz hem ihracat alanımızı genişletmek hem de geleneksel satış metotlarının dışına çıkarak tüketiciye daha kaliteli hizmet vermek olacaktır. Türkiye’de çok canlı bir pazara sahibiz. Tüm dünyada aranan, istenen Türk mobilya stilini oluşturmak da asıl hedefimiz.
 
Tasarım yarışması gençleri bekliyor
 
TÜRKİYE Mobilya Sanayicileri Derneği, 9. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nda genç yetenekler arıyor. Üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 2., 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri katılabileceği yarışmaya son başvuru tarihi; 22 Temmuz 2013 Pazartesi. Gençlerin birbirleri ile rekabet edecekleri yarışma kategorileri şu şekilde sıralanıyor; Oturma - dinlenme 
(Oturma grubu, koltuk, kanepe, dinlenme kanepeleri vb.), Depolama, koruma, Düzenleme ( Yemek odasında bulunan mobilyalar) Tamamlayıcı Mobilya Servis Ünitesi ( Sehpa, Kütüphane, Ayakkabılık, TV Sehpası, Askılık, Telefonluk, Portmanto vb.) Uyuma ( Yatak odasında bulunan mobilyalar) Genç mobilya ( Genç odasında bulunan mobilyalar), Engelliler için Ev Mobilyası Kategorisi. Katılımcılar yarışmaya MOSDER web sayfasından temin edecekleri ‘Başvuru Formu’nu doldurarak katılabilirler. Yarışmaya katılacak öğrencilerin tasarımlarını, 22 Temmuz saat 16.00’ya kadar MOSDER yarışma sekreterliğine ulaştırmaları gerekiyor. Birinci aşamada dereceye giren 18 finaliste 3000’er TL ödenecek ve sertifika takdim edilecek. İkinci aşamada ise her bir finalist (eğer projeyi üreten MOSDER üyesi firma tasarımı satın almak isterse) MOSDER üyesi firma ile finalist arasında 1000 euro tasarım bedeli karşılığında sözleşme imzalanacak.
 
Rakamlarla sektör
 
Doğrudan istihdam 250 bin kişiyi aştı. 
Üretici firma sayısı satıcılarla birlikte 65 bini buluyor. 
Sektörün yaklaşık yüzde 30’luk kısmını ofis mobilyaları oluşturuyor. 
Yıllık ihracat 4 milyar dolara ulaştı.
Almanya ve İtalya mobilyanın kilogramını 12 dolara satarken bu rakam Türk mobilyasında 4 dolar.