Sektörel
01 Haz 2015 12:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:45

Turizmde hareketlilik ramazandan sonra!

TUROB Başkanı Bayındır,7 Haziran'da milletvekili genel seçimi ve 12 Haziran'da okulların tatil olmasının hemen ardından ramazan ayının başlayacağını, bu nedenle tatil taleplerinin ağırlıklı olarak ramazan ayı sonrasına bırakıldığını söyledi.

Turizmde hareketlilik ramazandan sonra!
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, temmuz ayının ikinci yarısıyla eylül ayı sonuna kadar turizmde yoğun hareketlilik beklediklerini belirterek, "Yerli tatilciler bugünden bir planlama yapmazlarsa söz konusu dönemde yer bulma sorunu yaşayabilirler. O yüzden şimdiden rezervasyonlarını yaptırmalarında fayda var" dedi.

Bayındır yaptığı açıklamada, 7 Haziran'da milletvekili genel seçimi ve 12 Haziran'da okulların tatil olmasının hemen ardından ramazan ayının başlayacağını, bu nedenle tatil taleplerinin ağırlıklı olarak ramazan ayı sonrasına bırakıldığını söyledi.

Turizmde ramazan ayına kadar göreceli bir talep artışı bulunduğuna değinen Bayındır, "Özellikle Ortadoğu bölgesinden talep gözlemliyoruz. Avrupa'dan ise pek bir değişiklik yok. Turizm açısından haziran ayında bir hareket olacak ama asıl hareketi ramazan ayı sonrasında bekliyoruz. Resort otelleri için de şehir otelleri için de aynı durum söz konusu" diye konuştu.

Bayındır, ramazan ayının doğal olarak sakin geçmesini beklediklerini ifade ederek, "Ramazan ayı sonrası bir de turizmin pik dönemi olacak. Hem yerli tatilci hem yabancı açısından böyle. Bu yüzden temmuz ayının ikinci yarısıyla eylül ayı sonuna kadar turizm hareketinin çok yoğun olmasını bekliyoruz. Yerli tatilciler bugünden bir planlama yapmazlarsa söz konusu dönemde yer bulma sorunu yaşayabilirler. O yüzden şimdiden rezervasyonlarını yaptırmalarında fayda var" değerlendirmesinde bulundu.

Ramazan ayında Müslüman ülkelerden turist çekilebilmesi için çeşitli kampanyalar düzenlenmesinin önemine dikkati çeken Bayındır, şu görüşleri dile getirdi:

"Ramazan ayı içerisinde ülkemize olan ilginin artırılmasının en önemli yolu, etkin bir kampanya ve ilgi uyandıracak etkinlikleri faaliyete geçirmektir.  Bu konuda, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak ve koordinasyonu sağlamak üzere yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, havayolu kuruluşları ve medya kuruluşlarının etkin işbirliği yapması gerekir. Biz özellikle ramazan ayının turizm açısından değerlendirilebilmesi için çok çaba sarf ettik. Ramazan ayı özellikle Ortadoğu bölgesinden gelecek turistler için çok ideal bir dönem olabilir."

TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün:
Geçen yıl da tatil ramazan sonrasına bırakıldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, geçen yıl da insanların önemli bir kısmının tatilini ramazan sonrasına ertelediğini anımsattı.

Gürcün, acentelerin erken rezervasyon kampanyalarının seçim sonrası ve ramazan öncesi dönemi de kapsadığına değinerek, "Genel olarak bize ulaşan bilgi tatil planlarının ağırlıklı olarak ramazan sonrasına sarktığı yönünde. Tatiller ramazandan sonra pik yapacak diyebiliriz. Hem seçimin hem de ramazanın arka arkaya gelmesi, pek çok kişinin tatilini ramazan sonrasına planlamasında önemli ölçüde etkili" dedi.

TÜROFED Koordinatörü Necip Boz

Büyük tur operatörleriyle çalışan otellerde boşluk olmaz

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Koordinatörü Necip Boz da tatil planlarının okulların tatile girmesine göre yapıldığını belirterek, Türkiye'ye en fazla turistin geldiği Almanya ve Rusya'da okulların haziran ayında tatile girmesiyle, bu ülkeden turistlerin Türkiye'ye gelmeye başladığını söyledi.

Okulların tatil olmasının ardından ramazan ayının başladığını anımsatan Boz, "Ramazan ayında belli bölgelerde ve küçük tesislerde boşluklar olabilir ancak büyük tur operatörleriyle çalışan otellerde boşluk olmaz. Kuzey Ege'de boşluklar olsa da ramazan Marmaris, Bodrum gibi yurtdışı tur operatörlerine bağlı Güney Ege'yi etkilemez. Hazirandan itibaren buralarda doluluk artar" diye konuştu.