Konut Haberleri
12 Oca 2016 07:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:59

Trafik sigortasına devlet eli

2015'in son ayından bu yana belirsizlik ve kasoun hakim olduğu trafik sigortasına Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek el attı

Trafik sigortasına devlet eli
Son haftalarda iyice içinden çıkılmaz bir hal alan ve aracı olanları tedirgin eden kasko ve trafik sigortasına Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, el attı. Bakan Şimşek,  zorunlu trafik sigortası primlerindeki artışa ilişkin, “Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız” dedi.

Artış çok yüksek
Şimşek, geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin trafik primlerinde yüksek bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti. İkinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun da prim artışlarındaki diğer önemli bir faktör olduğunu söyledi. Şimşek, konunun Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılacağını belirterek, “Biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada” dedi.

İşte temel varsayımlar
Şimşek, OVP’yi hazırlarken temel varsayımlarını, “küresel ve Türkiye ölçeğinde belirsizliğinin azalması, küresel büyümenin tedrici olarak artması, Türkiye’nin ticaret ortaklarının ılımlı büyümesi, jeopolitik risklerin azalması, finansal piyasalardaki dalgalanmalarda dalga boylarının düşmesi, Fed’in faiz artırımının tedrici olması ve atacağı adımların yansımalarının sınırlı olması, büyümenin finansmanında yurtiçi tasarrufların ön plana çıkması, bir miktar da yurtdışı doğrudan sermaye girişi ve uzun vadeli borçlanmaya yönelinmesi, dış ticaret hadlerinde göreceli iyileşme olması” şeklinde sıraladı.

Beklenenden iyi veriler
2015’te büyümenin yüzde 4 olacağını öngördüklerini hatırlatan Şimşek, “Hatırlarsanız OVP’de yüzde 3’e çekmiştik. O dönemde çok ciddi bir siyasi belirsizlik vardı. Önümüzü göremiyorduk ama 3. çeyrek verileri beklediğimizden daha iyi geldi. 4. çeyrekteki öncü göstergelere baktığımızda ivmenin devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle yüzde 4’lük bir büyümenin 2015 için gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016’de yüzde 4.5’e ulaşacak” dedi. Şimşek, yüzde 4.5’lik büyümeye, siyasi belirsizliğin azalması ve özel sektör yatırımlarının artması, gelirler politikasıyla yurtiçi talebin canlanması, dış talebin büyümesiyle ulaşılmasını öngördüklerin kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı ile Hazine Müsteşarı atamalarına yönelik bir soru üzerine Şimşek, ne Merkez Bankası’nda ne de Hazine’de bir boşluk sözkonusu olmadığını söyledi. Hazine’de mükemmel uyumla işlerin yürüdüğünü belirten Şimşek, “Merkez Bankasıyla ilişkin spekülasyonlar için de son derece erkendir. Şunun altını net olarak çizmek istiyorum. Bütün atamalarımızda liyakati esas alacağız” diye konuştu.

Kıdem tazminatında uzlaşma
Kıdem tazminatına yönelik Şimşek, “Kıdem tazminatı olsun, işgücü piyasası reformunun tamamı olsun, bunlar hakikaten Türkiye için önemli reformlardır. Tabii ki bütün kesimlerle istişare içerisinde, elimizden geldiğince uzlaşma içerisinde bu reformları hayata geçirmek istiyoruz ama bu ülkede istihdamın artması lazım, bu ülkede bütün işçilerimizin kıdem hakkının garanti altına alınması lazım” dedi.