Topraktan ev almayı düşünenler dikkat!
Konut geliştiricileri Tüketici Yasası ile getirilen 36 ayda konutu teslim etme zorunluluğunun esnetilmesini talep ediyor.
Konutta halihazırda pek çok dev montanlı projelerin yapımı sürerken, azalan konut satışları bu projelerin 36 ayda tamamlanmasını zorlaştırıyor. Özellikle büyük ebatlı proje yapan geliştiricilerin talep ettiği düzenleme ile konutta var olan teslim süresinin 48 ay veya daha fazla bir süre için uzatılması isteniyor. Halihazırda uygulanan Tüketici Yasası gereği konut projelerinin 36 ay içinde teslim edilmesi öngörülüyor. Mevcut düzenlemede konut geliştiricileri projelerini mevcut zamanda teslim etmedikleri taktirde, sözleşme kurallarına göre kira bedeli ödemek zorundalar. Yasada bu sürenin uzatılmasını isteyen gayrimenkulcülerin bu konudaki isteklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilettiği belirtildi.
SÜREYE ÜRETİCİ KARAR VERMELİ
Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre; konuyla ilgili açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas bu konuda taleplerinin olduğunu ancak bunun sektörün şu an içinde bulundukları durumdan kaynaklanmadığım, 1.5-2 yıldan bu yana beri talep ettikleri bir konu olduğunu belirtti. Tüketici Yasası'na göre bir projenin maksimum 36 ayda teslim edilmesi söz konusu. Burada projenin büyüklüğü ne olursa olsun bu süre sınırının konulduğunu aktaran Elmas, "Böyle toptancı bir düzenleme var. Mesela bizim Antalya'da yaptığımız ve içinde binlerce konutun olduğu projeyi 36 ayda teslim edebilir. Dolayısıyla burada tüketici yasası niye teslim süresine karışıyor. Zaten her sözleşmede bir teslimat süresi var. Dolayısıyla ben konutumu satarken, 12 ayda mı, 30 ayda mı, 36 ayda mı 48 ayda mı teslim edeceğimi zaten sözleşmede yazıyorum. Alıcı da o teslimat süresini dikkate alarak alıyor ya da almıyor. Bu nedenle biz bu konuda müdahil olunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü tarifi çok kolay değil. Çok büyük projeler var. Eskiden gelen 10- 20 daireli inşaatlara göre yapılan bir düzenleme bu. Biz şu anda 3 bin 5 bin konutlu projeler üretiyoruz. Bu konutların da 36 ay gibi bir sürede teslim edilme şansı yok. Kendimizce etap etap teslimler gibi çözümler bulmaya çalışıyoruz. Bu nedenle burada Tüketici Yasası'nın bu kısmında düzenleme yapılması konutu iptal edip faize yatırıyor. Bu durum özellikle iptal cezalarının yüzde 2 gibi düşük olduğu ilk 5-6 ay içinde alınan konutlarda çok yoğun yaşanıyor. Biz bu durumda en geç bu parayı 6 ay içinde ödemek zorunda kalıyoruz. Bu üzerimizde büyük nakit sıkıntısı yükü yaratıyor."
Elmas, Tüketici Yasasfnda ilk 15 gün içinde cezasız vazgeçme hakkının olmasının doğru olduğunu, ancak sonrasında cayma hakkını kullananlarda getirilen mevcut kademenin zayıf olduğunu belirterek, burada yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.