Gündem
10 Mayıs 2014 10:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:00

Topbaş'tan Taksim açıklaması: 'Proje bitmiştir, Hayata geçmiştir'

Kadir Topbaş, “Orada alt geçit faaliyetine devam edecektir. Her halde toprak dolduracak halimiz de yok. Proje bitmiştir. Hayata geçmiştir. Taban çalışmasını da yapma olanağımız var. O çalışma da yakında başlayacak."

Topbaş'tan Taksim açıklaması: 'Proje bitmiştir, Hayata geçmiştir'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Orada alt geçit faaliyetine devam edecektir. Her halde toprak dolduracak halimiz de yok. Proje bitmiştir. Hayata geçmiştir. Zemin çalışmasını da yapma imkânımız var. O çalışma da yakında başlayacak. Orada iptal edilen planlarla ilgili bizimde yeni plan yapma yetkimiz ve sürecimiz var. İBB Meclisinin bunu yapma yetkisi var" dedi...

Eminönü Yeni Camii önünde yapımı tamamlanan Yeni Camii Meydanı’nın hizmete alım törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açılış programından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Danıştay 6. Daire, İstanbul 1. İdare Mahkemesi Taksim Yayalaştırma Projesi'ni iptal etti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklinde ki soruya başkan Topbaş şu cevabı verdi: “Tabi bunun hukuki süreci devam ediyor. Bir üzüntümü de dile getirmek istiyorum. Bir belediyenin yerel yönetimlerin hizmet yapmasının ne kadar zor olduğunu ortaya koyan bir karar bu esasında.”

Karar İstanbulluların

Taksim Yayalaştırma Projesi’nin İBB Meclisi’nde Oybirliği ile geçtiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “İstanbulluların yetki vererek İstanbul Meclisine gönderdiği meclis üyelerinin oybirliğiyle geçmiş bir karardı bu.  Tüm siyasi partilerimiz destek vermiş. Biz de Koruma Kurulumuza göndermişiz. Koruma Kurulumuzdan onay verdiği bir projenin nasıl iptal edildiğini anlamak zor. Bu projeyi STK’lara anlatmamıza rağmen, İBB sitemize koymamıza rağmen, meclisimizde mutabakatı olmuş bir kararın iptalini anlamak gerçekten güç” diye konuştu.

Yerel yöneticiler olarak yaptıkları tüm hizmetleri İstanbullular daha rahat, daha konforlu bir yaşam sürsün diye yaptıklarını belirten Başkan Topbaş cevabını şöyle sürdürdü: “Bizim önümüze de bir takım engeller konursa hizmet edemez ve zamanı kaçırırız. Dünya hızla değişiyor. Dünyada ki bu hızlı değişimi yakalayamaz diğer kentlerle olan yarışa giremezsek şehrimizi dünyada adından söz ettirecek bir şehir haline nasıl getirebiliriz?”


"Engel tanımıyoruz"

İstanbul’un 15 milyonu geçen nüfusuyla birlikte her geçen gün yeni hizmetlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Bizler İstanbul’daki trafik ve yaya işleyişinin sorunsuz hala getirmek için de bu tür projeleri yapmak zorundayız. Danıştay’ın da aldığı bu kararı vatandaşlarımızda görüyor.  Ve ben inanıyorum ki vatandaşlarımız tavırlarını da bizden yana koyacaktır. Ve bizim hizmet ederken de ne kadar zorluk çektiğimizi anlayacaktır. Bizler engelli koşuya alıştık artık. Engel tanımıyoruz.”

Danıştay’ın verdiği iptal kararının Taksim Yayalaştırma Projesi’ni etkilemeyeceğinin altını çizen Başkan Topbaş, “Orada alt geçit faaliyetine devam edecektir. Her halde toprak dolduracak halimizde yok. Proje bitmiştir. Hayata geçmiştir. Zemin çalışmasını da yapma imkânımız var. O çalışma da yakında başlayacak. Orada iptal edilen planlarla ilgili bizimde yeni plan yapma yetkimiz ve sürecimiz var. İBB Meclisinin bunu yapma yetkisi var. İstanbul için ne gerekiyorsa yapacağız. Biz çünkü bu yetkiyi aldık İstanbullulardan. Danıştay’ın verdiği bu kararı da bir engel olarak görmüyoruz.”

“Yanlışta ısrar etmeyiz” diyen Başkan Topbaş sadece Taksim Yayalaştırma Projesi değil başka yerlerle ilgili olarakta yargıya götürülen projeler olduğunu hatırlattı. İstanbul’daki tüm projeleri katılımcı yönetim anlayışıyla yaptıklarını, iptal edilmiş projeleri de yeniden yaptıklarını söyledi.


İstanbul’da yağmur

Başkan Topbaş İstanbul’a düşen her damlanın İstanbul’un lehine olduğunu, yağan yağmurun da bu açıdan parklar ve barajlar açısından önemli olduğunu söyledi. Geçtiğimiz Pazar günü Orman ve Su İşler Bakanı, Devlet Su İşleri ve İSKİ ile değerlendirme toplantısı yapıp yol haritası çizdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, “İstanbul’un susuz kalmayacağına ilişkin kararlar aldık. Zemin suları barajlara katkı sağlıyor. Günde 2.5 milyon metreküp su kullanıyoruz. Enerjide de dışa bağımlıyız. Kaynakları doğru kullanmamız gerek. Enerji akaryakıt tasarrufunu devamlı ikaz ediyoruz. Suyun musluğa gelene kadar bize maliyetinin %85’i enerjidir. Yağmurlar devam edecek. Katkı sunacak. Su problemi yaşamayacağız, tedbirliyiz.”

Melen Barajı’nın 1.hattından su geldiğini ve 2.hattının da Haziran’ın başında hizmete gireceğini kaydeden Başkan Topbaş, “Bu yeni hat İstanbul’un suyuna önemli bir katkı sağlayacak” dedi.


İstiklal Caddesi yenilenecek

Caddenin altından geçmişte yapılan bir galerinin geçtiğini ifade eden Başkan Topbaş, “Geçmişte yapılan bu galerinin harç bağları tramvayın ve büyük araçların geçmesiyle yaşanan titreşimde dolayı dökülüyor bu da üst yapıda çökmelere sebep oluyordu. Biz burayı koruma kurullarından izin alarak onardık ve o problemi çözdük. Yoldaki yeni düzenlemeyle tramvay rayları da titreşimsiz hale gelecek. Zemin Sultanahmet’teki gibi granitten olacak ancak daha küçük parçalardan oluşan bir zemin olacak” diye konuştu.