Konut Haberleri
17 Tem 2013 12:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:31

TOKİ'den AFAD'a her türlü afete dayanıklı hizmet binası

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), afet öncesi ve sonrası tüm çalışmaları koordine eden Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) hizmet binası inşa edecek

TOKİ'den AFAD'a her türlü afete dayanıklı hizmet binası
Binada,afetlerde koordinasyonun sağlandığı Operasyon Merkezi, her türlü afete karşı dayanıklı olacak. Operasyon Merkezi ayrıcastatik olarak yapıyı güçlendirmesi için “elips” biçiminde tasarlandı. AFAD binasının çatısında, üst düzey yöneticilerin acil durumlarda kullanabileceği helikopter pisti de bulunacak.
 
TOKİ, tecrübesini kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşarak ihtiyaçları doğrultusunda hizmet binaları inşa ediyor. İdare bu kapsamda, AFAD'a da modern bir hizmet binası yapacak. 46 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek AFAD binası, afet anlarında her türlü ihtiyaca cevap verebilecek.
 
AFAD binası, Eskişehir yolu üzerinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hizmet binaları arasında yer alacak. Binanın girişi Eskişehir yolu üzerinden olacak ancak acil durum amaçlı tali araç girişi de bulunacak. Yapıda, operasyon salonu, etkinlik merkezi, Ulusal Sismik Gözlem Ağı birimi, eğitim salonları, arşiv de yer alacak. 
    
Operasyon Merkezi'ne özel tasarım
    
Operasyon Merkezi, her türlü afet durumunda ayakta kalabilme gerekliliğinden, hizmet binasından bağımsız planlandı. Elips tasarımı, statik olarak yapıyı güçlendirdi. Operasyon Merkezi, içinde üst düzey yöneticilerin bulunabileceğinden güvenlik nedeniyle Eskişehir yoluna uzak konumlandırıldı. 
 
LEED sertifikalı yeşil bina 
    
Binada tasarıma yön veren bir diğer etken ise yapının “yeşil bina” sınıfında yer alması. AFAD binasının, LEED sertifikası alabilecek düzeyde olmasına özen gösterildi. Tasarımda kütlelerin yönlenmesi, kullanılan malzemeler, fonksiyonel planlama, yeşil çatı, LEED sertifikası alabilecek düzeyde planlandı. 
 
Güneş enerjisi kullanacak
 
Yapı, güneş enerjisi ve geri dönüşebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğunca faydalanacak şekilde tasarlandı. Operasyon salonu cephesi,“fotovoltaik” panel sistemi ile kaplandı. Böylelikle özellikle yaz aylarında, ihtiyaç duyulan enerjinin bir kısmı güneş enerjisi ile sağlanabilecek. Bina bünyesinde üretilen gri su ve yağmur sularının özellikle bahçe sulama ve tuvalet rezervuarlarında kullanılması için gerekli sistemler de planlandı. 
 
Isı kaybı en aza indirilecek 
 
AFAD binasında, açık ofislerin cam yüzeyleri çift cam cephe olacak. Dışarıdan kaynaklanan gürültü ve tozu engellemek, dış hava koşullarını yumuşatacak ara bir iklimsel ortam oluşturmak amacıyla tasarlanan çift cephe sayesinde, yapıda kurulacak iklimlendirme sistemlerinin ilk maliyetlerinde ve işletme giderlerinde tasarruf edilmesi düşünüldü. Çalışma ve sirkülasyon alanlarında mümkün olduğunca cam yüzey kullanılması, hem gün ışığından mümkün olduğunca yararlanarak aydınlatma giderlerinin azaltılmasını, hem de ferah mekanlar oluşturarak personelin konfor seviyesinin artırılmasını sağlayacak.