Ekonomi
14 Ağu 2015 09:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:05

Tekstilde rakip Pakistan!

Pakistan’ın AB ülkelerinde vergi avantajı sağlayarak Avrupa’nın önemli tekstil tedarikçisi konumuna geçtiğini söyleyen Sasa Polyester Sanayi AŞ Genel Müdürü Toker Özcan, bunun Türk testili için bir tehdit olduğunu söyledi.

Tekstilde rakip Pakistan!
Pakistan’ın Avrupa tarafından “Yeni Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi”( GTS+) kapsamına alınması ile bölgeye yönelik tekstil ihracatında yükselişe geçen ülkeler arasında yer aldığı belirtildi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile 2014 yılında Pakistan’ın ihracatının yüzde 63 ile yüzde 68’lik kısmını tekstil sektörü oluştururken, elde edilen cironun yüzde 54’ünün de yine bu sektör tarafından sağlandığı bildirildi.

Sasa Polyester Sanayi AŞ Genel Müdürü Toker Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en önemli pazarı olarak görülen tekstilin 2014 yılından itibaren Pakistan’ın etkisi altında kaldığını söyledi. Özcan, 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe giren Pakistan- AB (GTS+) anlaşmasıyla Pakistan’ın önemli bölgelere özellikle tekstil sektöründe hızlı giriş yapmasını sağladığını ifade etti. Özcan, söz konusu anlaşma ile Pakistan’ın AB ülkelerinde vergi avantajı sağlayarak Avrupa’nın önemli tekstil tedarikçisi ülkesi konumuna geçtiğinin altını çizerek, 2014 yılında Pakistan’ın AB’ye tekstil ihracatında yüzde 18.1, giyim sektörü ihracatında ise yüzde 30.5 artış sağladığını kaydetti.

Özcan, gelişmelere bağlı olarak Pakistan’ın tekstil sektöründe AB’nin en önemli tedarikçi ülkesi konumuna geldiğine dikkat çekerek, AB’nin Pakistan’dan gerçekleştirdiği tekstil ihracatının alt kırılımlarına bakıldığında giyimin yanı sıra; Türkiye’nin dünya markası yaratmayı hedeflediği ev tekstili sektöründe de önemli tedarikçi konumunda yer almaya başladığını ifade etti. Pakistan’ın ev tekstilinde İspanya’da yüzde 37.1, Fransa’da yüzde 28.7, İtalya’da yüzde 24.7, Belçika’da yüzde 14.8, İngiltere’de yüzde 14.0 büyüdüğüne vurgu yapan Özcan, 2014 yılının “Avrupa tekstil ve giyim konfederasyonu” tarafından verimsiz bir yıl olarak değerlendirildiğini, buna rağmen Pakistan’ın ihracatında İtalya’da yüzde 30.9, Fransa’da yüzde 18.8, İspanya’da yüzde 25.5, İngiltere’de yüzde 18.9 artış yaşandığını söyledi.

Tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 12 düşüş

Tekstil İşveren Sendikası Genel Sekreter yardımcısı Levent Oğuz ise, TİM’in verilerinden yola çıkarak, tekstil ve hammaddeleri sektörünün ilk 6 aylık ihracatının geçen yıla oranla yüzde 12, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ise yüzde 13 azaldığını belirtti. Oğuz, 2014-2015 yıllarının ilk 6 ay özeline bakıldığında ülke kırılımlarında, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Fransa’da yüzde 28.18, Belçika’da yüzde 25.73, Almanya’da yüzde 23.57, İtalya’da ise yüzde 18.60 kayıp yaşadığını ifade etti.

GTS Programı nedir?

GTS programının genel amacı, gerçekten ihtiyacı olan ülkeleri belirleyerek bu ülkelere yardım etmeye odaklanmak olarak açıklanırken, (GTS+) programı, iyi yönetim ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca, yeni GTS programı ile daha şeff af, tahmin edilebilir ve sabit bir program oluşturulması amaçlanıyor. Yeni GTS programı, genel tercihli ticaret programının yanı sıra (GTS+) ve en az gelişmiş ülkelere yönelik “silah hariç her şey” programlarından oluşmaktadır. (GTS+) programı, belirlenen kurallar sayesinde tercihli ticaret sağlanan ülkede çalışma koşullarının iyileştirilmesini, çevreye duyarlı üretim yapılmasını ve iyi yönetim uygulamalarını teşvik etmeyi hedeflerken, “silah hariç her şey” programı ise, yeni GTS programı kapsamında daha etkili hale getirilmiş ve güçlendirilmiştir.