Konut Haberleri
03 Haz 2012 09:34 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:29

Stüdyo daireyi ucuza dekore etmenin 10 yolu!

Stüdyo daireyi ucuza dekore etmenin 10 yolu!

İster mecburiyetten ister sevdiğiniz için tercih edin, stüdyo apartmanınızı ucuz bir şekilde çok güzel dekore etmek yine sizin elinizde.


Her stüdyo daire değişiktir ve kendine hastır fakat hepsinin içeriği hemen hemen aynıdır; büyük ve ortak bir oturma/ yatak/ yaşam/ mutfak alanı ve banyo. Kısaca aynı mekânda hem yer, hem uyur hem de yaşarsınız. İşte bu yüzden doğru bir şekilde dekore etmeniz çok önemlidir.
Eğer bütçeniz kısıtlıysa korkmayın. Stüdyo dekore etmek hem ucuz hem de çok eğlencelidir. Aşağıda verdiğimiz 10 öneriye kulak asarsanız stüdyo apartmanınızı hem kullanışlı hem de sıcak bir ortam haline getirebilirsiniz.

1. Çift fonksiyonlu ürünler tercih edin. Bir mekân dekore ederken hem yerden hem de paradan kazanmanın en kolay yolu bir yerine birkaç fonksiyonu olan eşyalar tercih etmektir. Mesela bir sandık, hem kahve masası, hem de fazla yastık ve yorganlarınız için mükemmel bir saklama yeri olabilir. Her iki işlev için iki değişik ürün satın alacağınıza bu gibi birkaç fonksiyonu bir arada barındıran parçalar seçin.

Stüdyoda kullanabileceğiniz çift işlevli eşyaların bir diğer örneği de şudur: Diyelim ki hem bilgisayar masasına hem de bir yemek masasına ihtiyacınız var. Hem ucuz bir bilgisayar masasına hem de iki sandalyeli minik bir yemek masasına para vermek yerine bir tane daha geniş ama kullanışlı masa edinin. Düz bir yüzeyi olan ve etrafına dört sandalye yerleştirebileceğiniz bir masa hem masaüstü bilgisayarınıza hem de sizin yemek yeme alanınıza yeter de artar bile. Eğer dizüstü bilgisayarınız varsa daha da şanslısınız.

2. Tel veya metal raflar kullanın. Bauhaus, İkea ve Koçtaş gibi mağazalarda çok ucuza bulabileceğiniz bu kolay monte edilebilir raf sistemlerinin birkaç avantajı vardır. Genelde beyaz, siyah veya metal rengi olan bu ince raflar aslında minik bir televizyonu taşıyacak kadar kuvvetlidirler. Aynı zamanda, ahşap raflara oranla hem daha hafiftirler hem de daha az yer kaplarlar. Bu da minik stüdyonuza daha geniş havası verir. Eşyalarınızı ve çeşitli objelerinizi dolaplarda ve çekmecelerde saklamak yerine düzgün bir şekilde onları bu raflarda sergileyebilirsiniz. Bu şekilde sahip olduğunuz kitaplar, ıvır zıvırlar aynı zamanda sizin dekorasyon parçalarınız olmuş olur. Bu fikir, kitaplar, cd'ler, mutfak malzemeleri için biçilmiş kaftandır.
Örnek: Ağır ve pahalı bir büfe yerine, ucuz tel raf ünitesi alın ve rengârenk t-shirtlerinizi tüp şeklinde katlayarak buraya piramit gibi dizin. Bu sayede hem dolabınızda yer açılmış olacak hem de oturma odanıza t-shirtlerden dekor yapmış olacaksınız.

3. Birkaç ucuz tabure alın. Yine Bauhaus, İkea ve Koçtaş gibi mağazalardan rengarenk ve tanesini neredeyse 10 TL'ye bulabileceğiniz taburelerden alın. Eğer stüdyo apartmanınız varsa çok kalabalık partiler düzenleyemeyeceksiniz demektir. Fakat kalabalık bir misafir grubunuz geldiğinde bu tabureler herkes için oturacak bir yeriniz olmasını sağlar. Hem bu tabureleri oturunca ayaklarınızı uzatabileceğiniz birer sehpa olarak kullanabileceğinizi de unutmayın. Bu taburelerin bazıları modüler olabiliyor ve gerek duyduğunuzda parçaları birleştirip yapabiliyorsunuz.

4. Bir mantar pano asın. Mantar panolar hem ucuz hem de eğlenceli birer dekorasyon malzemesidirler. Eğer değişik raptiyeler ve yapıştırmalar bulursanız iyice renkli ve ilgi çekici bir duvar yaratabilirsiniz. Hem sevdiğiniz makaleleri hem de sevdiğiniz fotoğrafları her hafta değiştirerek bu panoya asarsanız hem çerçeve masrafından kurtulmuş olursunuz, hem misafirlerinizin inceleyebileceği hoş bir duvara sahip olursunuz.

5. Tahta kasalar bulun. Süt ve içecek taşınan plastik kasaları hepiniz bilirsiniz.  Fakat onları nerede bulacağınızı biliyorsanız ahşap kasalara da ulaşmanız mümkün. İlla otantik mağazadan alınmış kasalardan bahsetmiyoruz. Evinizin yakınlarında bu kasalardan kullanan dükkânlar ve marketler varsa onlardan da rica edebilirsiniz. Eğer bir büfe yada market sahibi bir arkadaşınız varsa çok şanslısınız. Bu kasaları cd'leriniz, ayakkabılarınız ve kitaplarınız için çok yaratıcı bir şekilde kullanabilirsiniz.

6. Geleneksel perde çeşitlerinden kaçının. Bir kere, bu tip perdeler çok pahalı olurlar ve stüdyonuzda yaratmak istediğiniz "cool" havayı tüller ve drapelerle elde edemezsiniz. Mekân ufak olduğu için perdeniz ne kadar az yer kaplarsa o kadar iyi olur. Bu yüzden yine İkea, Koçtaş ve Bauhaus gibi mağazalardan hazır storlardan ya da jalûzilerden alabilirsiniz.

7. Duvarları boyayın! Eğer ev sahibiniz izin veriyorsa en ucuz ve güzel dekorasyon çeşidi duvarları boyamaktır. Beyaz duvarlar sıkıcıdır ama odayı daha aydınlık gösterir. Eğer ışıkla bir probleminiz yoksa ve stüdyonuz yeteri kadar ışık alıyorsa duvar rengini daha koyu tercih edebilirsiniz. Ama çok koyu tonların odayı daha küçük göstereceğini de unutmayın. Uçuk ama içinde renk olan tonlar odayı olduğundan daha geniş ve ferah gösterecektir. Boyama hem maliyetsiz hem de keyifli bir iştir ve bir mekânın havasını bir anda değiştirebilir.

8. Başka bir takım şeyleri de boyayın! Ucuz mobilya baktığınız ikinci el dükkânları dolaştığınızda en çirkin ve eski görünen parçaya bile boya ile yepyeni bir görünüş kazandırabileceğinizi unutmayın. Eğer bir sandık, masa ya da başka ahşap bir parça seçerseniz daha hoş bir görünüm için onları boyayabilirsiniz.

9. Ucuza aynalar bulun ve alın. Her ne kadar kendinize bakmayı çok sevmeseniz de, aynalar ucuz ve pratik dekorasyon malzemeleridir. Hem küçük bir ortamı daha büyük gösterme özelliğine sahiptirler hem de çerçevesiz alırsanız 10 TL'ye bile bulabileceğiniz modelleri vardır.

10. Renkli ampuller deneyin. Değişik renkte ampuller takarak evinizi çok daha şirin ve değişik bir hale getirebilirsini. Bu ampuller çok ucuzdur ve çok renkli mobilya ve perdelere sahip değilseniz evinizin o sıkıcı havasını dağıtır.