Soyak'tan daire sahiplerine işgal şoku!
Bugüne kadar birçok konut projesine imza atan Soyak Holding, inşa ettiği Halkalı Olimpiyakent ve Göztepe Soyak'ın ardından Soyak Yenişehir'de de daire sahiplerine işgal şoku yaşattı.
Ümraniye Belediyesi, Soyak Yenişehir'de yaklaşık 55 bin metrekarelik alanın işgal edildiğini beyan etti.
Benzer sorunun bazı Soyak sitesinde de olduğu öğrenildi. Konut sahipleri şimdi davaya hazırlanıyor.
Bugüne kadar birçok konut projesine imza atan Soyak Holding, inşa ettiği Halkalı Olimpiyakent ve Göztepe Soyak'ın ardından Soyak Yenişehir'de de daire sahiplerine işgal şoku yaşattı. Yaklaşık 9 yıldır site sınırları içerisinde yer alan otoparklar, çocuk oyun alanları, spor alanları ve büfelerin dâhil olduğu birçok alanın Ümreniye Belediyesi arazisi olduğu ortaya çıktı. Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda Halkalı Olimpiakent ve Göztepe Soyak'ta da benzer sorunlar olduğu ve birçok daire sahibinin Soyak ile mahkemelik olduğu öğrenildi.
İşgal edilen alan 55 bin metrekare
Bugün gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre; Ümraniye Belediyesi konut sahiplerine gönderdiği yazılı tebligatta zabıta müdürlüğünün yapmış olduğu denetim ve kontrollerde yaklaşık 55 bin metrekare alanın işgal edildiğini ve bu alanların 30 gün içinde terk edilmesini talep etti. Buna göre 123 konutlu Bambu Rezidans, 1000 konutlu Şelale Evleri, 326 konutlu Kibele Evleri, 173 konutlu Bambu Evleri, 386 konutlu Manolya Evleri ve 895 konutlu Palmiye Evleri'ni kapsayan site mahallesinde site duvarları yıkılarak belirlenen sınırlar içerisine çekilecek.
Otoparklar ve sosyal alanlar artık yok
Ümraniye'de işgal edilen alanlarda otopark, katlı otopark, spor alanları, oyun alanları ve büfe olarak kullanılan bölümler yer alıyor. Site sakinleri bu alanların kendilerine Soyak tarafından sitenin alanları denildiğini, tüm tanıtım ve broşürlerde sözkonusu alanların siteye ait alanlar olarak gösterildiğini dile getirerek, "Aksi takdirde otoparkı olmayan, sosyal donatısı bulunmayan evleri satın almazdık. Soyak bize konut satarken asla böyle bir beyanda bulunmadı. Şimdi biz arabalarımızı nereye park edeceğiz. Çocuklarımız nerede oyun oynayacak. Soyak bize evleri teslim ederken mevcut duvarlarla çevrili olarak teslim etti. Madem öyle bir durum vardı neden duvarlar yapıldı ve bölge halkı tesislere bugüne kadar girmedi" şeklinde konuştu.
Eksik bilgilendirmeye ceza
Bugüne kadar Soyak'a güvendikleri için yatırımlarını ve yaşam alanlarını Soyak'ın inşa ettiği projelerden seçtiklerini beyan eden konut sahipleri, Soyak ile ilgili olarak diğer sitelerde yaşanan sorunları da bilmediklerini ve konunun kamuya duyurulmadığını söylediler. Bir anda mağdur duruma düşen konut sahipleri sorunun çözüme kavuşmaması durumunda ciddi sıkıntı yaşayacaklarına dikkat çekerek, "Sosyal donatılar ve otoparklarımız elimizden alınacak ve evlerimizin değeri düşecek. Projelerde eksik bilgilendirmelerin cezası mutlaka olmalı" diyerek tepkilerini ortaya koydular.
1 Eylül Cumartesi toplantı
Konuyu tüm üyelerin bir araya gelerek enine boyuna irdelemesi için 2 bin 903 konut sahibi 1 Eylül 2012 Cumartesi günü saat 13.00'da site içerisinde ortak bir toplantı yapacak. Ortak toplantıda site sakinlerinin yanı sıra avukatlar da bulunacak ve hukuki yollar aranacak.
Olimpiakent ve Göztepe'de davalar sürüyor
Olimpiyakent ve Yenişehir'de Soyak'a açılan bireysel davalar bulunuyor. Halkalı Soyak Olimpiyakent'te aynı konu ile ilgili açılan ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne taşınan davanın sonuç bölümünde "Hükmün davacı lehine bozulmaına oybirliği ile karar verilmiştir" ibaresi yer alıyor.
İşgal edilen alanlar satılmayacak
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ümraniye Belediyesi Emlak İstimlâk Müdürlüğü yetkilileri işgal edilen yaklaşık 55 bin metrekarelik alanın site sakinlerine satışının söz konusu olmadığını bildirdi.
Soyak bilgilendirme yaptığını söylüyor
Konu ile ilgili olarak Soyak'tan da bilgi talep ettik. Soyak konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada "Spor alanları imar planlarındaki niteliğine uygun ve açık spor alanları olarak inşa edilmiştir. Bu açık spor alanlarının yapıldığı alan, Soyak tarafından konut parsellerinin imar uygulaması sırasında satışlardan önce kamuya kullanımı terk edilen alanlardır. Bu alanlar için konut alıcılarından ilave bir bedel alınmış değildir. Mülkiyeti Konut alıcılarında ve mevzuata uygun sayıda yapılarak teslim edilen otoparklar dışındaki kamunun kullanımına terk edilmiş alanlardaki otoparklar ise, site yönetimlerinden gelen talep üzerine konutların tesliminden sonra herhangi bir bedel alınmaksızın fazladan yapılmıştır. Satış argümanlarında da mülkiyetin site sakinlerinde olacağı şeklinde belirtilmediği gibi söylemlerde bugün için herhangi bir farklılık bulunmamaktadır" bilgisini paylaştı.
Göztepe'de 27 bin metrekare
Ümraniye Soyak Yenişehir'de baş gösteren sorun Göztepe Soyak'ta da yaşandı. Soyak'ın site sınırları içerisinde gösterdiği ileri sürülen otopark, oyun alanları ve spor alanlarını kapsayan 26 bin 969 metrekarelik alanın aslında Göztepe Belediyesi arsası olduğunu konut sahipleri belediyeden gelen yazı ile öğrendi. Konut sahipleri otoparkların ellerinden gitmemesi için belediyeye işgal bedeli ödemeye başladı. Ancak bölgede arazilerin değerinin her geçen gün yükselmesi ve işgal bedelinin yükselmesi ile ödemeler aksamaya başladı. Burada da yeni sorunlar her an su yüzüne çıkacak gibi görünüyor.
Herkes onlar kadar şanslı değil
124 konutlu Göztepe Soyak Rezidans'ta oturanlar ise mağduriyet yaşayanlar içerisinde en şanslı olanlar arasında yer alıyor. Çünkü buradaki 124 konut sahibi, olayı öğrenir öğrenmez soluğu doğudan Soyak Yönetim Binası'nda aldıklarını belirterek, "Soyak'a adeta baskın yaptık. Böylece aynı bölge sınırları içerisinde bulunan Soyak'a ait 1000 metrekare arsayı Soyak bize vermek durumunda kaldı. Arsanın üzerinde muhtar ve sağlık ocağı bulunuyordu. Biz bu arsayı Üsküdar Belediyesi'ne kiralamış olduk. Belediye de bize otopark ve oyun alanlarını kiralamış oldu" dediler.
Zaman aşımına dikkat
Bu tür ayıplı veya eksik beyanda bulunan inşaatlarda ilgili inşaat firmasına dava açabilmek için yasal süre 10 yıl olarak veriliyor. 10 yıllık sürenin aşılması durumunda ise ilgili inşaat firmasına konut sahiplerinin dava açma hakkı zaman aşımına uğradığı için ortadan kalkıyor.