Ekonomi
19 Tem 2015 11:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:57

Şok! Balık yetiştiremiyoruz

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve balık ihracatçısı Osman Özpek, Avrupa'da ürünlerimize çok yoğun talep olduğunu ve ürün yetiştirmede sıkıntı yaşandığını bildirdi

Şok! Balık yetiştiremiyoruz
Özpek, yaptığı açıklamada, levrek, çipura gibi deniz ürünlerinin yanında son yıllarda alabalıkta da ciddi ihracat artışı görüldüğünü belirtti.

Yıllar önce iç tüketim için kurulan çiftliklerden balık işleme yatırımlarıyla yüksek oranda ihracat gerçekleştirdiklerini, Türk markalarının özellikle Avrupa'daki marketlerin raflarında yerini aldığını, tütsülenmiş balığın Türkiye'nin en gözde ihraç ürünü olduğunu anlattı.

Su ürünleri sektöründe üretim ve ihracatını hızla artıran Türkiye'nin AB pazarında lider ülke konumuna geldiğine işaret eden Özpek, Türkiye'de yetişen balıklara Avrupa'da yoğun talep gördüğünü ve ürün yetiştiremediklerini kaydetti.

Özellikle Almanya'da "Türk balığı"nın tüketildiğini ifade eden Özpek, şunları söyledi:

"Avrupa'da ürünlerimize çok yoğun talep var, ürün yetiştirmede sıkıntı yaşıyoruz. Avrupa'da önemli marketlerin raflarında Türk balığı çok ilgi görüyor. Avrupa'nın Türk balığını tercih etmesindeki en önemli etkenin sularımızın çok temiz olmasıdır. Bu sularla yetişen balıkların daha sağlıklı olmasından dolayı Almanya başta olmak üzere diğer ülkeler Türk balığını tercih ediyor, protein kaynağı açısından alabalık en zengin balıklarından birisi. Avrupa'daki tüketiciler bilinçli tüketici oldukları için daha çok balık tüketiyorlar."

Türkiye'den 80 ülkeye balık ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Özpek, Türkiye'nin toplam balık ihracatının yaklaşık 800 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Şirket olarak Denizli ve Muğla'daki çiftliklerde yıllık 20 milyon adet alabalık ürettiklerini, bu balıkları tütsülenmiş, fileto ve dondurulmuş olarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Özpek, "Geçen yıl 15 milyon dolar ihracat yaptık, bu yıl da ihracatımızı yüzde 15-20 arasında artırarak, 18-20 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Danimarka'daki su ürünleri örgütlerinin şikayeti üzerine Avrupa Komisyonu'nun haksız devlet desteği aldıkları gerekçesiyle Türk alabalık ihracatçısı firmalar aleyhinde verdiği anti-sübvansiyon kararı sonrası uyguladığı ek ithalat vergisi kararının geçen kasım ayında sonuçlandığını, Türk ihracatçı firmalara yüzde 6,7 ile 9,5 arasında vergi ödenmesinin kararının alındığını anlatan Özpek, bu uygulamadan Türk balıkçılığının az da olsa etkilendiğini bildirdi.

Özpek, Danimarka'nın su ürünlerinde Türkiye'nin en büyük rakibi olduğuna değinerek, Türkiye'den bu ülkeye bile balık ihraç ettiğini kaydetti.