Konut Haberleri
11 Haz 2015 12:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:47

Site yönetim kurulu nasıl seçilir?

Birden fazla konutun birarada olduğu sitelerde yönetimin oluşması da bir kural gerektirir. Elbette seçimle...

Site yönetim kurulu nasıl seçilir?
Öncelik olarak, siterde yönetimin oluşturulabilmesi için kat maliklerinin kurul toplantısında toplanması Belirlenen toplantı tarihinden en az 15 gün öncesinde toplantı çağrısının tüm kat maliklerine yapılmış olması gerekiyor.

Genel Kurul toplantısında; site yönetimi için aday olan kat maliklerinden; oy çoğunluğu hangilerini gösteriyorsa, o kimseler site yönetimine atanmış oluyor. Yönetime 3 kişi ve daha fazla kişinin atanması ile "site yönetim kurulu" oluşturulmuş oluyor.

Site yönetim kurulu seçimi, kat maliklerinin salt çoğunluğu yani yüzde 51'inin kararı ile belirleniyor. Site yönetim kurulu seçimi ile ilgili, site yönetimi kanunu kapsamında yer alan hükümler şu şekilde sıralanıyor:

Yönetici:
Atanması:

Madde 34 – Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Gayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.

Kat malikleri Gayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.

Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.

Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir.