Güncel
26 Şub 2019 11:30 Son Güncelleme: 26 Şub 2019 11:37

Salih Tatlıcı’nın miras davasında şok karar

10 yıl önce ölen Salih Tatlıcı’nın mirasıyla ilgili davanın son duruşmasına oğul Ahmet Tatlıcı katılmayınca, dosyanın düşürülmesine hükmedildi

Salih Tatlıcı’nın miras davasında şok karar

İstanbul’da 1960’larda açtığı tatlıcı dükkânıyla iş hayatına atılan, 1980’lerde sayılı zenginler arasına giren ve 10 yıl önce ölen Mehmet Salih Tatlıcı’nın ardında bıraktığı 3 milyar dolarlık mirastaki hukuki savaş sürüyor. Taraflar birbirleri hakkında 20’den fazla dava açarken, baba Salih Tatlıcı’dan kalan malların idaresini mahkemenin atadığı tereke gerçekleştiriyor. Salih Tatlıcı’nın mirasının büyük kısmını ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur’a bırakmasıyla başlayan süreçte, vasiyet davası Nurten Tatlıcı ve oğlu lehine sonuçlandı. Vasiyet uyarınca, Nurten Tatlıcı ve oğluna mirasın  yüzde 70’i kalırken, diğer 3 çocuk ve vârislerine ise mirasın yüzde 30’u pay edilecek.   

 İŞLEMDEN KALDIRILDI

10 yıldır süren bir diğer dosya ise, Tatlıcı’nın ölümünden önce eşine devrettiği mallara ilişkin dava. Tatlıcı’nın ilk eşinden olan Mehmet ve Ahmet Tatlıcı ile hayatta olmayan oğlunun varislerince açılan davanın 28. duruşmasında bir gelişme yaşandı. İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki celsede, davacılardan Ahmet Tatlıcı’nın veya vekilinin bulunmaması üzerine, davalı vekili de dosyayı takip etmek istemediğini söyledi. Bunun üzerine hakim, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesi uyarınca, Ahmet Tatlıcı’nın dosyasının yenileninceye kadar işlemden kaldırılmasına karar verdi. Karar kesinleşirse, dava konusu talep gerçekleşmemiş oluyor. Kanun uyarınca, Ahmet Tatlıcı veya vekilinin üç ay içinde mahkemeye dilekçe vererek davanın yeniden işleme konulmasını sağlama hakkı var. Ancak yenilenen davanın bir kez bile takip edilmemesi halinde, dosya kesin suretle düşmüş oluyor.

3 MİLYAR DOLARLIK MİRAS

Salih Tatlıcı’dan geriye 3 milyar dolarlık mal varlığı kaldı. Bu varlıkların çoğunu gayrimenkul yatırımları oluşturuyor. Bazıları şunlar: İstanbul Yeniköy’de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkezi, Belek’te Tat Otel, Beykoz Konakları’nda 11 villa, bir malikâne ve altı sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme’de koru ve köşk, Beylerbeyi’nde köşk, Beyoğlu’nda iş merkezi, ABD Miami’de malikâne, İstanbul, Dubai ve ABD’de çok sayıda gayrimenkul. Ailenin hukuki savaşı, ‘Türkiye’nin en büyük miras davası’ olarak anılıyor. Dava konusu taşınmazlar arasında Şişli’de 3 kule, Tat Towers’ın dörtte biri, Etiler’de rezidans ve araziler, Tarabya ve Beykoz’da çok sayıda villa da var. 

İŞTE HMK 150. MADDE

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 150. maddesi şöyle: “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine yenilenebilir. Üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve kayıt kapatılır. Açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır.”