Konut Haberleri
28 Haz 2012 07:19 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:31

Restorasyon NATO'ya Takıldı

Restorasyon NATO'ya Takıldı

Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışmaları NATO'ya takıldı. Kalede NATO'nun hava radarı olduğu için restorasyonla ilgili izin süreci ağır işliyor.


AK Parti İl Başkanlığı'nın düzenlediği tanışma toplantısında konuşan Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, kalede NATO'nun hava radarı olduğundan restorasyonla ilgili izin sürecinin ağır işlediğini söyledi.

Milletvekili Şahkulubey, Mardin Kalesi'nde NATO birliği bulunduğunu ileri sürdü. Şahkulubey, "Şimdi kaleyle ilgili, NATO'nun da içinde bulunduğu bir hava radarı var. Ama işin içinde NATO olduğu için NATO kriterleri ağır işliyor. En son Milli Savunma Bakanı'na sorduğumuzda da bu işi kendisinin bizzat takip ettiğini söyledi. 10 milyon lira diye net bir bütçe yok. Onların hepsi duyum. Sadece elektrik aksamı ile bir çalışma yapılmış, onun da yaklaşık 1 milyon olduğu. Ama radarı taşımak yerine yeni bir radar yapmanın daha makul olacağı görüşü de var. Bu kolay bir sistem değil, işin içinde NATO olduğu için... Çünkü oranın esas sahibi NATO. Biz talep ettiğimizde de bilmiyorduk. Yani NATO kriterlerine göre de istememiz gerektiğini bilmiyorduk." sözlerini kaydetti.

ÖZLEDİĞİMİZ KALEYE KAVUŞACAĞIZ


Şahkulubey ilk defa 2008 yılında Mardin Kalesi'nin resmi olarak turizme açılmasını talep ettiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdiye kadar yıllarca kale kale diye ağlamıştık. Ama hiçbir şekilde resmi olarak talep edilmemişti. İlk defa 2008 yılında resmi olarak talep ettik. Külttür ve Turizm Bakanlığının radarı yapma gibi şansı, bir bütçesi yok. Bu, Milli Savunmanın. Ama işin içinde NATO da var. Takdir edersiniz ki hızlı gündem yoğunluğu, işin içinde Milli Savunma Bakanlığının olması gereken ekstra toplantılar bu işi biraz yavaşlattı. Zaten bu işi taşıyıp Kültür ve Turizm Bakanlığına devredecekler. Bu zaten Başbakanımızın ağzından çıkmış. Her söz kesinlikle gerçekleşecek. Bununla ilgili bir sıkıntı yok. Biraz prosedür var. Mardin özel bir yer, bunun farkındayız. Bir taş bile oynatırken kolay olmuyor. Bir de çok çekiyoruz, yani kaç tane kapı çalıyoruz. Yani burada bir taş oynuyorsa, belki kurdele kesiminde olamıyoruz, ama Ankara'da da kolay olmuyor. Mesela Cumhuriyet Meydanı'nın projesi iki defa Anıtlar Kurulu'ndan geri geliyor. Yok şurası az, yok burası çok. Şimdi en son Ankara'ya geldi, kurulda tekrar değerlendirildi. Bakın Düzeltilmesi için tekrar gönderildi. 3. defa Cumhuriyet Meydanı'nın projesi geri gönderiliyor. İşte bazı prosedürler oluyor. İnşallah özlediğimiz kaleye kavuşacağız. Ama önce güçlendirme projesi var. Onun için para var. O ayrı bir çalışma olarak devam ediyor."