Konut Haberleri
31 Eki 2012 11:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:06

Renklerin diline kulak verin

Kışın yaklaştığı bugünlerde enerjinizi korumak hatta daha da yükseltmek için mekânlarınızı renklendirmeye ve renklerin gizemli dünyasına göz atmaya ne dersiniz?

Renklerin diline kulak verin

Kışın yaklaştığı bugünlerde enerjinizi korumak hatta daha da yükseltmek için mekânlarınızı renklendirmeye ve renklerin gizemli dünyasına göz atmaya ne dersiniz? Yaşadığınız tüm mekânlarda yapacağınız küçük değişiklikler kış aylarının kasvetli havasını dağıtacak, yaşam enerjinizi tazeleyecek…

 

Yaşamımız renklerle dolu… Hayatımızın bir parçası olan renklerin gerek fiziksel gerekse ruhsal olarak yaşamımıza etkisi büyük. Karakteriniz ve yaşam tarzınız da renk seçiminizde önemli bir etken. Örneğin; sıcak renkler insanı canlandırırken, soğuk renkler dinginleştiriyor. Canlı ve parlak renkler kişiyi mutlu ve enerjik kılıyor; soft ve mat renkler ise sakinlik getiriyor. Giysilerden, mekân seçimimize kadar renklerin önemli bir rolü var. Bu nedenle yaşam alanlarınızı renklendirirken mekânın atmosferine uygun, kendinizi ve mekânı yansıtan seçimler yapmanız önemli. Peki, renkler aslında neler anlatıyor, mekânlarımızda kullandığımız renkler psikolojimizi nasıl etkiliyor? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız, Dyo’nun önerileri tam size göre…

 

İşte renklerin anlattıkları…

 

Dinlendirici mavi…

Evlerimizde sıkça kullandığımız mavi renk sakinleştirici, iyileştirici ve dinlendirici bir etki yaratıyor. Ünlü Renk Psikoloğu Faber Birren, Sigmund Freud’un da katıldığı gibi maviyi “okyanussal ve rahatlatıcı” diye tanımlıyor. Gergin bir yapıya sahipseniz mavinin tüm tonları size göre...  Aynı zamanda mavi ve yeşilin karışımı turkuaz renginin de sakinleştirici bir etkisi bulunuyor.

 

 

Canlılık veren kırmızı ve turuncu…

Uzmanlar ayrıca açık toprak renklerinin de huzur verici olduğuna dikkat çekiyor. Kırmızı ve turuncu tonları duyguları harekete geçirerek, neşe ve canlılık veriyor. Unutulmaması gereken önemli bir nokta ise, bu renklerin mekânın tamamında kullanılmayıp mavinin ya da yeşilin tonları ile dengelenmesi gerektiği.

 

Yeşil renk arınma sağlar…

Yeşil, eğiten ve arındırıcı etkisi olan bir renk... Kırmızının yoğun olarak kullanıldığı mekânlarda, turkuaz ve yeşil ile denge yaratmak mümkün… Ayrıca uyku problemi çekenler, huzur veren ve sakinleştiren lila, leylak gibi renkleri yatak odalarında uygulayabilirler. Ancak bu tonların mekânın tüm duvarlarında kullanılması melankolik bir ruh hali yaratabileceğinden sarı ile dengelemekte fayda var.

 

Fazla kilolardan şikâyet edenlere mavi…

Fazla kilolarınızdan yakınıyorsanız, mutfağınızda mavi kullanarak iştahınızı azaltabilirsiniz. Mavi insanı yiyeceklerden uzaklaştırır. Mavi renk tabaklar ile de aynı etkiyi yaratmanız mümkün. Tam aksine yemekle aranız yoksa ve biraz kilo almanın size iyi geleceğini düşünüyorsanız bu kez kırmızı ya da turuncu ile iştahınızı açabilirsiniz.

 

Renkleri birbirleri ile tamamlayın…

Renkleri tamamlayıcı renkleri ile birlikte kullandığımız zaman, daha hareketli ve canlı bir etki yaratmış oluruz. Her rengin üzerimizde pozitif ve negatif etkileri var. Başlangıçta pozitif etkilerini yükleyen renk uzun süre kullanıldığında negatif etkilerini yüklemeye başlar. Bu negatif etkiler o rengin tamamlayıcısı ile birlikte kullanıldığında nötrlenir. Örneğin kırmızı, enerji veren çok güçlü bir renk olduğu için mutlaka yeşil ile tamamlanması gerekir.

 

Mekânlarınızla birlikte siz de ferahlayın…

Eğer mekânlarınızda genişlik ve ferahlık duygusunu ön plana çıkarmak istiyorsanız duvarlarınızda, mobilyalarınızın rengi ve tarzına uygun olarak sarı, yeşil ve mavinin açık tonları ile beyaz ya da beyaza yakın renkler kullanmalısınız. Koyu sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengi gibi renklerin bazı duvarlarda fon olarak kullanıldığı mekânlar çok daha samimi bir ortam izlenimi yaratıyor. Oda duvarlarının sıcak tonlarda olması, odanın normal ısısından birkaç derece fazla sıcak olduğu hissini veriyor. Evlerin kuzey cephesindeki odalarda sıcak renkler, güney cephesindeki odalarında ise soğuk renkler kullanarak ısının psikolojik dengesi sağlanabilir.