Ekonomi
22 Mayıs 2016 15:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:22

Ramazanda gıda sektöründe fiyat artışı olacak mı?

Ramazan Bayramı'na geri sayım başladı. Vatandaşın aklında, gıdaya zam olacak mı sorusu var...

Ramazanda gıda sektöründe fiyat artışı olacak mı?
Ramazan ayına 15 gün kala gıda fiyatları yine merak konusu oldu. Her yıl gıda spekülatörlerinin etkisiyle ramazanda fahiş fiyata çıkan ette bilmece yaşanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olası fiyat artışları için ithalat silahını erkenden çekerken sanayiciler ve üreticiler ikiye ayrılmış durumda. Üreticiler, bakanlığın politikalarının etkisiyle fiyatların stabil gittiğini, ramazanda da artış olmayacağını belirtiyor. Sanayiciler ise fiyatın talebe bağlı artacağını iddia ediyor. Kuru gıdada da 2015'te verimli geçen yıl ve stokların etkisiyle fiyatlarda artış yok.

Fiyatlar sabit

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, et fiyatlarını artıracak hiçbir etkenin olmadığını, üretimin de yeterli olduğunu söyledi. Tunç, "Yazın etkisiyle üreticinin yem gibi girdi maliyetleri düştü. Fiyatlar artarsa tamamen spekülatif olur" dedi. Ramazan ayında eskisi kadar tüketim olmadığını vurgulayan Tunç, bu dönemde toplu tüketim yerlerinde de düşüş yaşandığını kaydetti. Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı da fiyatların sabit gittiğini kaydetti. Bılıkcı, şunları anlattı: "Bakanlığın aldığı tedbirler çok yerindeydi. Fiyat sabitlemesi sağlandı. Ramazanda fiyat artışı olmaz. Çünkü talepte düşüş var. Aylık ortalama tüketim 100 bin tondan 70-80 binlere kadar geriledi."

İthalat yetersiz

Üreticiler 'et var' derken, sanayici ise 350 bin tonluk açıktan bahsediyor. Etçii'nin patronu Mehmet Emin Aslan, yılda 1 milyon 450 bin ton kırmızı et tüketildiğini ancak üretim miktarının 1 milyon 150 bin ton olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin Bosna Hersek'ten 5 bin 700 ton, AB'den ise gümrük birliği anlaşması şartı nedeniyle 19 bin ton et ithalatı yapacağını söyleyen Arslan, "Bu yeterli gelmeyeceği için ramazanda fiyatlar artar" diye konuştu.