Sektörel
03 Haz 2013 13:03
Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:26
Osmanlı arşivleri tek çatı altında "Milli Arşiv Sitesi"nde toplanıyor!
TOKİ'nin inşa ettiği ve Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak olan Milli Arşiv Sitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafında hizmete açıldı
Kâğıthane’deki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası'nın açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, binanın ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını dileyerek, yatırımın inşasında katkısı olan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve yüklenici firmaya şükranlarını ifade etti.
"Açıkçası bugün, sadece bir kamu yatırımını açmıyoruz, tarihi muhafaza edecek, tarihe yön verecek bir hazineyi Türkiye'ye kazandırıyoruz" diyen Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet teşkilatında 2 hazine bulunduğunu, bunlardan ilkinin "devlet gelirlerinin elde tutulduğu", diğerinin ise Hazine-i Evrak denilen belgelerin muhafaza edildiği hazine olduğunu kaydetti.
Erdoğan, Osmanlı Devleti'nin belgeyi, arşivi, yani tarihi çok önemsediğini, bunlara hazine nazarıyla baktığını, hem belgelerini çok iyi tuttuğunu hem de çok iyi sakladığını söyledi. Arşivin, bir ülkenin ve milletin hazinesi olduğu kadar aynı zamanda hafızası olduğunu vurgulayan Erdoğan, arşivi olmayan milletin hafızasının da olmadığını dile getirdi. Arşivin "kök", "öz" , "geçmişi hatırlatan ve onun üzerine geleceği inşa eden kaynak" anlamı taşıdığını aktaran Erdoğan, arşivini inkâr edenin, tarihini inkâr ettiğini, arşivine sırt dönenin ecdadına da sırtını döndüğünü ifade etti.
Başbakan Erdoğan, geçmişte bu arşivi, yani kökü, özü korumak noktasında gerçekten çok büyük ihmaller yapıldığını belirterek, arşiv belgelerinin adeta değersiz kâğıt hükmünde görüldüğünü, kese kâğıdı yapılmak üzere pazarlarda satıldığını, belgelerinin sağlıksız binalarda çürümeye terkedildiğini bildirdi.
TOKİ İNŞA ETTİ
Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında inşa edildi. TOKİ, Siteyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’na teslim etti.
Milli Arşiv Sitesi; İdari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesinin de aralarında bulunduğu 13 bloktan oluşuyor. Büyük bir fuaye ile küçük toplantı salonlarının bulunduğu yaklaşık 800 kişilik kongre merkezi de yer alıyor. Arşiv Sitesi’nde 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 toplantı odası da bulunuyor. Komplekste bin personel çalışabilecek.
PARMAK İZLİ GÜVENLİK
57 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Sitede, belgelerin bulunacağı depoların ve çalışma mekânlarının tamamı, belgelerin sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartlarını sağlıyor. Depolarda yüzde 45-60 nem 18-22 derece sıcaklık; çalışma mekânlarında yine yüzde 45-60 nem 26-28 derece sıcaklık sağlanacak. Ayrıca vitrinlerde havalandırma, nemlendirme ve alarm sitemleri kuruldu.
PLAKA OKUMA SİSTEMİ
Depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sitemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlandı. Bina ve site girişlerinde x-ray ve metal kapı detektörleri ile giriş çıkışlar kontrol altında tutulacak. Ayrıca araç geçişleri için plaka okuma sistemi de mevcut.
YANGINA ARGON GAZI İLE MÜDAHALE
Bütün çalışma mahalleri, depolar, bilgi-işlem odaları, restorasyon bölümü ile elektrik pano odalarında otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri (mahalline göre FM200 veya Argon gazlı yangın söndürme) bulunacak. Yangın anında, bölümlere bağımsız olarak müdahale edilebilecek. Binada toplamda 6 bin noktada bulunan yangın algılama sistemi ve 260 noktada yangın söndürme panelleri yer alıyor.
800 KAMERA İLE TAKİP
Milli Arşiv Sitesi yaklaşık 800 hareketli ve hareketsiz kamera ile izlenebilecek. Kongre merkezinde profesyonel ses ve ışık sistemleri mevcut. Ayrıca simultane tercüme sistemi ile yabancı dil tercümeleri yapılabilecek. 11’i müze alanında olmak üzere toplam 30 adet projeksiyon cihazı ve perdesi bulunuyor.
KONTROLÜ TEK MERKEZDEN
Bütün teknik alt yapı ve teçhizat, Otomasyon Merkezi’nden denetlenip, herhangi bir aksaklık durumunda merkezi otomasyon merkezinden müdahale edilebilecek. 20 bin ünite 100 kilometre açık raf sistemi monte edilen Milli Arşiv Sitesi’nde, kağıt ve belge tamir ekipmanları, özel presler, laminasyon ekipmanları, fumigasyon cihazları ve belge restorasyonu için her türlü ekipmanlar temin edildi.
Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ''Fatih'in Bosna Fermanı’nı'', ''Karlofça Antlaşması’nı'', ''Baltalimanı Sözleşmesi’ni'' ve diğer devletlerle yapılan ve anlaşmaların birer nüshasını görebilecek.