Konut Haberleri
17 Eki 2014 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:00

Nerede evimin geri kalan metrekaresi?

Yıllarca dişinizden tırnağınızdan para biriktirdiniz ve üzerini de kredi ile ödemeye karar vererek en büyük hayaliniz olan ‘kendi evinize’ sahip olmaya niyetlendiniz…

Nerede evimin geri kalan metrekaresi?
Yıllarca dişinizden tırnağınızdan para biriktirdiniz ve üzerini de kredi ile ödemeye karar vererek en büyük hayaliniz olan ‘kendi evinize’ sahip olmaya niyetlendiniz…

Reklamlardan, internetten veya satış ofislerinden gidip evi beğendiniz ve aldınız… 100 metrekarelik bir konut için 200 bin lira ödediniz yani metrekaresini 2 bin liradan aldığınızı düşünüyorsunuz.
 
Peşinat verildi ve eve taşınma vakti geldi. O da ne? Eviniz  65 metrekare…
 
İşte yaşanılan bu hayal kırıklığı son dönemde konutta en çok görülen düzenbazlık olarak kayıtlara geçiyor. Uzmanların bu konudaki uyarıcı açıklamalarına rağmen maalesef mağduriyetler devam ediyor.
 
Durum böyle olunca, brüt-net farkı çok açılıyor. Örneğin, brüt büyüklüğü 140 metrekare olan bir daireyi, "Kullanılabilir alanım en az 120 metrekare olur" diye düşünerek maketten alan tüketici, inşaat bittiğinde net büyüklüğün 99 metrekareye kadar indiğini görebiliyor.
 
Lakin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla gayrimenkul satışlarındaki metrekare (m2) beyanlarına düzenleme getiriliyor. Önceden vatandaşlara satılan konutlar bahsedilen metrekareden daha az çıktığında vatandaş hiçbir hak talebinde bulunamıyordu. Yeni düzenleme sayesinde, satış sözleşmesinde yönetmelikte tanımlandığı isimle yer edilen alan tanımlamaları ile satılan gayrimenkulün metrekaresi verilen rakamın altında çıktığında bu durum suç teşkil edecek.

Ancak bu kadarı yeterli mi? Elbette hayır! Bu konuda konut alacak vatandaşa da yoğun olarak iş düşüyor. Evi satan kişi apartman holü, sığınak, asansör ve merdiven boşluğu gibi alanları da brüt metrekareye dahil ediyor. Hatta otopark, çocuk parkı, yürüyüş parkurunun daireye düşen kısmı gibi sosyal donatıları alanlar dahi var.
Böylece brüt daire metrekaresi ile net metrekare arasındaki fark yüzde 50'ye kadar çıkıyor.

Peki vatandaş ne yapmalı?

** Evi maketten alıyorsanız, kat planlarını sözleşmeye dahil ettirin. Mümkünse bu planları notere de onaylattırın.
** Konut projesini yapan firma ya da firmaların fizibilitesini çıkartın. Araştırın bakalım ne derece güvenilir bir projeden ev alacaksınız?
** Bina dışı alanlar genelde konut metrekaresine dahil edilmez. Fakat sözleşmede belirtiliyorsa, siz de imzalamışsanız kabul etmişsinizdir.
** Yanılmamak için konutunun net büyüklüğünü satın almadan önce öğrenmelisiniz.