Ekonomi
16 Haz 2014 09:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:14

Muayene borçları silinir mi?

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, vergi borcu ve gecikmiş muayene borçları sebebiyle 3,8 milyon aracın trafikte adeta bomba gibi dolaştığını söyledi.

Muayene borçları silinir mi?
Apaydın, trafikte bulunan yaklaşık 18 milyon 148 bin aracın 4 milyona yakınının muayenesiz olarak dolaşmasının tek sebebinin vergi borcu ve muayene ücretleri borcu olduğunun altını çizdi.


Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, "Vergi borcuna torba yasada yapılandırma getirilirken muayenesiz araçların gecikme bedelleri silinip, muayene ücret borçları yapılandırılırsa 4 milyona yakın araç muayeneye gidebilir" ifadesini kullandı. "Şoför esnafı zaten yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşadığı için iki yakasını bir araya getiremiyor. Bunun için de çoğu zaman vergi borcunu dahi ödeyemiyor.

Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Şimdi TBMM gündeminde vergi borçlarının yapılandırılması çalışmaları yapılıyor. Yetkililerimiz araç muayene borçlarının gecikme bedellerinin silinerek yeniden yapılandırılması getirilirse hem ticaret yapan esnaf rahatlayacak hem de trafikte muayenesiz araç kalmayacaktır." Fenni muayene süresini geçiren araçlara aylık yüzde 5 ceza kesildiğini belirten Apaydın, bu tutarın yıllık yüzde 60'ı bulduğunu, yıllık enflasyonun yüzde 7,40'lara, yıllık faizin de yüzde 6'lara düştüğü bir dönemde bu cezaların fazla olduğunu kaydetti.

Apaydın, karayollarında 3,8 milyonu aşkın aracın muayenesiz trafikte dolaşmasının, ortalama beş araçtan birinin kurallara uymadığı anlamına geldiğine dikkati çekerek, "Bu insanların çoğunluğu isteyerek değil, borçlarından ve ekonomik sıkıntı içerisinde olduklarından muayenesiz trafiğe çıkmaktadırlar. Araç muayenelerinin zamanında yapılamaması nedeniyle biriken gecikme bedellerinin yeniden yapılandırılması önem kazanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.