Konut Haberleri
16 Haz 2016 11:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:26

Mega projeler için geri sayım başladı! 7 ayda 3 dev proje hizmete girecek...

Büyük yatırımlar yapılarak hazırlanan ve merakla beklenen dev projeler için geri sayım başladı... Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamasına göre, Osmangazi Köprüsü 30 Haziran'da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarıyla 26 Ağustos'ta, Avrasya Tüp Geçişi ise 20 Aralık'ta hizmete girecek.

Mega projeler için geri sayım başladı! 7 ayda 3 dev proje hizmete girecek...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Ahmet Arslan, teknolojisi ve büyüklüğüyle dünyada merakla beklenen dev  projelerin üçünün bu yıl hizmete gireceğini belirterek, "Osmangazi Köprüsü'nü 30  Haziran'da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü bağlantı yollarıyla  26 Ağustos'ta,  Avrasya Tüp Geçişi'ni ise 20 Aralık'ta vatandaşlarımızın hizmetine alacağız"  dedi.


Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın  liderliğinde başlatılan ve dünyanın merakla beklediği bazı dev projelerde sona  yaklaştıklarını ifade ederek, Türkiye’de ulaşım alanında inşaatı devam eden  projelerin önemli bir kısmının dünyanın en büyük projeleri arasında yer aldığını söyledi.

Söz konusu dev projelerden üçünün yıl sonuna kadar hizmete alınacağını  dile getiren Arslan, bu yıl hizmete alınacak eserlerin Türkiye’nin ulaşımını  dünya standartlarının ötesine taşıyacağını belirtti.

Avrasya Tüp Geçişi ile Osmangazi Köprüsü'nün ülkenin ulaşımına önemli  katkı sağlayacağına dikkati çeken Arslan, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü,  karayolunda ülke içindeki ulaşımın yanı sıra transit ulaşımı da sağlayacak.  Ayrıca demiryolu hattı bağlantısı da tamamlandıktan sonra uluslararası düzeyde  demiryolu ulaşımını da sağlamış olacak." diye konuştu.

Arslan, ülke ekonomisine yapım aşamasında katkı sağlayan dev  projelerin, hizmete alındıklarında katkılarının daha da büyük olacağını  vurgulayarak, son 14 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve  Başbakan Binali Yıldırım’ın önderliğinde ulaşım ve iletişimde önemli adımların  atıldığını vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak amacıyla sektöre 253,5 milyar  liralık yatırım yapıldığını söyledi.

Osmangazi Köprüsü 30 Haziran'da açılıyor

Arslan, birçok enleri bünyesinde barındıran Osmangazi Köprüsü’nün  sadece Türkiye’de değil, dünyada merakla beklenen bir proje olduğunu kaydederek,  "252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip köprü, bin 550  metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük  4'üncü köprüsü. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması bakımından Osmangazi Köprüsü  örnek bir proje. Bu köprü ile Körfez çevresinde 2 saate yakın süren yol, 4  dakikaya düşecek. Köprü inşaatında son aşamaya gelindi. Bayramdan önce 30  Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın katılacağı törenle  hizmete vermeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.

'Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta açılıyor

İstanbul Boğazı'nın üçüncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de  birçok özelliğiyle dünya mühendislik tarihi için önemli olduğunu vurgulayan  Arslan, köprü ve devamı niteliğindeki 95 kilometrelik otoyol, bağlantı yolları ve  kavşak kollarıyla toplam 215 kilometrelik yolu daha hizmete almayı  planladıklarını söyledi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, taşıyıcı sisteminin seçimiyle de dünya  mühendislik literatüründe seçkin bir yerde bulunduğuna dikkati çeken Arslan,  şöyle konuştu:

"Üzerinde, gidiş ve geliş istikametlerinde dörder karayolu şeridi ile  karayolu şeritlerinin gidiş-geliş istikametlerinin arasında konumlandırılan 2  demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 şerit bulunuyor. Köprü genişliği 59  metreyi bulmakta olup dünyanın en geniş asma köprüsü konumunda. Yine 322 metreyi  aşan kuleleriyle de dünyanın en yüksek kulelerinden birine sahip asma köprüsü  niteliği taşıyor. Bin 408 metre ana açıklığı ve yan açıklıklarıyla beraber Yavuz  Sultan Selim Köprüsü’nün toplam boyu da 2 bin 164 metredir. Bu yönüyle üzerinde  raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü  olacak. Bu dev projeyi de 26 Ağustos’ta hizmete almayı planlıyoruz."

Deniz altında ikinci gerdanlık Avrasya

Denizin 106 metre altında inşa edilen Avrasya Tüp Geçişi'nin dünyada,  denizin en derininde yapılan ilk proje olduğunu belirten Arslan, projenin  uzunluğunun 14,6 kilometre olduğunu ve bunun 3,4 kilometrelik kesiminin denizin  altından tünelle geçildiğini vurguladı. Arslan, Avrasya Tüp Geçişi Projesi'ni  Marmaray’ın kardeşi olarak gördüklerini ifade ederek, projenin toplam yatırım  bedelinin 1 milyar 250 milyon dolar olduğunu söyledi.

Marmaray’ın hizmete alınmasıyla köprülerdeki araç trafiğinin yıllık 9  milyon araç azaldığına dikkati çeken Arslan, "Avrasya Tüp Geçişi projesinin  hizmete girmesiyle boğaz köprülerinde trafikte çok daha ciddi rahatlama  yaşanacak. 100 dakikaya varan seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek. Bu da  yıllık 52 milyon saat zaman ve 160 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.  Ayrıca zararlı gaz salınımını da 82 bin ton azaltacak son derece çevreci bir  proje." dedi.

Arslan, sözleşmeye göre Avrasya Tüp Geçişi projesinin bitiş tarihinin  2017 yılının ağustos ayı olduğunu ancak bu önemli projenin 20 Aralık'ta hizmete  verileceğini sözlerine ekledi.