Konut Haberleri
08 Eki 2012 15:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:03

Marmara’ya çağ atlatan tesis!

Başbakan Erdoğan, günde 600 bin metreküp atıksuyu arıtarak 2.5 milyon kişiye hizmet verecek olan Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin Marmara’ya çağ atlattığını söyledi.

Marmara’ya çağ atlatan tesis!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günde 600 bin metreküp evsel ve sanayi atıksuyunu arıtarak 2.5 milyon kişiye hizmet verecek olan Ataköy İleri Biyolojik arıtma tesisi'nin Marmara'ya çağ atlattığını söyledi. Erdoğan, "Ataköy, yapılan bu düzenlemelerle bir çağ atlıyor" dedi.

Erdoğan, Lidya Yapı'nın WTE ve Kalyon İnşaat'la birlikte inşa ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ataköy İleri Biyolojik arıtma tesisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, tesisin Türkiye'ye ve İstanbul'a hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, "Bu tesisin yapımında emeği geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ve müteahhit firmayı tebrik ediyorum" dedi.

108 milyon euro'ya mal olan tesisin, Türkiye'nin en büyük Enerji ve katı yakıt üretebilen ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olduğunu bildiren Erdoğan, etap etap hizmete giren bu tesisin, 2009'dan itibaren start aldığını, bugün tesisin resmi açılışının yapıldığını kaydetti. Erdoğan, "Türkiye'yi böyle ayağa kaldırdık, böyle ayağa kaldıracağız ve durmak yol yola devam diyeceğiz" dedi.konuthaberleri.com

Başbakan Erdoğan, önümüzdeki yıl 30 yeni arıtma tesisini daha devreye alarak, toplam arıtma tesisi sayısını 71'e yükselteceklerini belirterek, "Böylece, İstanbul'un atık suyunun yüzde 100'ünü arıtma hedefimize ulaşmış olacağız" dedi.

Kendi enerjisini üretiyor

Erdoğan, "Biz bu tesisi aslında, 1995'te Büyükşehir Belediye Başkanlığım dönemimizde yapmak istemiştik. Fakat dönemin hükümeti, buna müsaade etmedi. Hükümete geldiğimizde, hemen kolları sıvadık" diye konuştu.

Erdoğan, Bakırköy, Bahçelievler ve Bağcılar'ın tamamının, Başakşehir, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerinin bir bölümünün atık suyunun burada arıtıldığını, buradan çıkan çamurun kurutulup, yakıt olarak kullanılarak Enerji üretildiğini, tesisin çalışması sırasında ihtiyaç duyulan enerjinin önemli bir bölümünün yine tesisten karşılandığını anlattı.

Haliç’in çamuru park oldu

Erdoğan, "Bugün hizmete aldığımız Ataköy Çevre Koruma Projesi, diğer çalışmalarımızı, yatırımlarımızı destekleyen, 650 milyon dolar yatırım bedeli bulunan önemli bir proje" dedi.

Erdoğan, 1994'te Haliç'i temizlemek istediklerinde bazılarının kendilerine, "Eğer, buranın çamurunu almaya kalkarsanız, suyunu boşaltmaya kalkarsanız, Haliç'in iki tepesi adeta bir araya gelir ve burada bir zelzele, Deprem gibi durum yaşarız. Haliç'i toprakla dolduracağız" dediğini aktardı. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Biz o çamuru oradan aldık, bir pompa sistemi kurduk ve o çamuru Alibeyköy'de eski taş ocaklarına pompaladık. Orası 650 bin metrekarelik bir park oldu. İnşallah 2013'ün 23 Nisan'ında açacağız. Orada adeta Orlando'daki gibi bir park oluştu. Bütün İstanbul, çoluk çocuğuyla burada çok iyi vakit geçirecek."


Biz yerin altında çalışmayı severiz

Artık Ayamama'dan kirli su değil temiz su aktığını vurgulayan Erdoğan, Boğaz'ı Haliç'e bağladıklarını, kısa bir süre sonra onun da açılışını yapacaklarını bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunlardan haberiniz yok. Niye haberiniz yok? Çünkü biz yerin altında çalışmayı severiz. Yerin altında yapılan bu çalışmalar, Haliç'le Boğaz'la bağlantı, bütün Haliç'teki o mikrobiyolojik olumsuz gelişmeleri alacak, Haliç'ten gelen su, tertemiz hale getirecek ve bundan sonra, Haliç'e giren şu andaki balık çeşitleri fazlasıyla artacaktır."

Kılıçdaroğlu İSKİ’nin tedrisatından geçsin

Başbakan Erdoğan, bir kavanoza konulmuş çamurlu suyu göstererek, "Ayamama deresinde normalde akan su buydu. Medya ‘zoom'lar mısın, ne yaparsan yap, bunu ana muhalefetin görmesi lazım. Çünkü kim çevreci, kim çevreci değil bunu görmemiz lazım. Şurada da gördüğünüz atık su arıtma tesislerinin kahir ekseriyeti, bizim iktidarımıza aittir, yerel yönetimlere. Çünkü belediyecilik bizim işimiz" dedi.
Diğer kavanozdaki temiz suyu da göstererek, "Suyun geldiği hal bu" diyen Erdoğan, "Bu da, ultra filtrasyondan geçen. Bunlar, kullanımda park bahçelerin sulanmasında rahatlıkla şu anda kullandığımız su. Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Bak bu suyu artık İstanbul'da kullanıyoruz. Çevrecilik nedir diye öğrenmek istiyorsan İSKİ'nin rahle-i tedrisinden geçmen lazım. Tablo bu" diye konuştu.

Bakalım medya nasıl verecek?

Başbakan Erdoğan, "Bizim Türkiye'ye yaptıklarımız, muhalefet partilerinin, bilhassa ana muhalefet partisinin, hayallerinin bile ulaşamayacağı icraatlardır" dedi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Fakat büyük bir üzüntüyle ifade etmek durumundayım, bu heyecanı görüyorsunuz, sizler buradan yaşıyorsunuz ama bir kısım medya var ki bu heyecanı yaşayamıyor, yaşamaktan da çok korkuyorlar. Eğer bunu yaşarsak eğer bunu yaşatırsak o zaman acaba milletin heyecanı nerelere varır diye de endişeleniyorlar. Yazılı, görsel fark etmez. Yarın açın bakın. Acaba ne kadar buraya yer vermişler bunu görebilirsiniz. Sadece bu konu değil, Suriye konusunda da... Yarın atacakları başlık da şu, söyleyeyim size; ‘yine bize çattı' diyecekler. Bak burada bunları anlatıyorum, bu kadar şeyi anlatıyorum gene (bize çattı diyecekler.) Burada bu kadar şey anlatıyorum. Araya nasıl bir parantez açıp da bunları söylemem? Buna da layıksınız."

Taksim trafiği yer altına alınacak

Başbakan Erdoğan, "İstanbul bizim sevdamız, İstanbul daha fazlasını hak ediyor" diyerek, İstanbul projelerini şöyle sıraladı:
* Haliç'e ikinci tünelin ihalesi yapıldı.
* Haliç'i Boğaz'ın suyuyla temizleyeceğiz.
* Haliç kültür vadisi olacak.
* Kanal İstanbul 2013'te başlayacak.
* İstanbul'a iki şehir kuracağız.
* İki tane şehir hastanesi kuracağız.
* Taksim trafiği yer altına alınacak.
* Yassıada ve Sivriada'ya kongre merkezi. Yaslı ada demokrasi ve özgürlük adası olacak.
* Taksim Kışlası kültür merkezi yapılacak.
* 2019'a kadar İstanbul Karayolu Tüp Geçişi, Boğaza 3. köprü, İstanbul - İzmir Otoyolu, Körfez geçişini, İstanbul-Çanakkale-Tekirdağ otoyollarını tamamlayacağız.
* Marmaray'ın açılışını, inşallah 29 Ekim 2013 yılında gerçekleştireceğiz.