Konut Haberleri
02 Mayıs 2015 14:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:37

Maketten ev satışı gayet ‘net’ olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ön ödemeli konut satış sözleşmesindeki bağımsız bölümlerin “net” ve “brüt” alanlarıyla ilgili kafa karışıklığını gidermek amacıyla genelge yayınladı.

Maketten ev satışı gayet ‘net’ olacak
"Bazı inşaat firmaları araç parkı, sığınak, merdiven boşluğu gibi eklentileri de brüt alan içinde göstererek vatandaşı hak kaybına uğratıyordu. “Bu, konut satışındaki sahtekarlığa bakanlık tarafından ‘Dur’ denildi"

Halk arasında “maketten satış” olarak bilinen ön ödemeli konut satışlarında süregelen “net-brüt” tartışmasında sona geliniyor. Yayınlanan genelgeyle, net ve brüt alanlar açıklığa kavuşturulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve hafta içinde yayınlanan genelgeyle, ön ödemeli konut satışları yönetmeliği uyarınca ön ödemeli konut satış sözleşmesinde yer alması hükme bağlanan bağımsız bölüm net ve brüt alanları açıkça belirtilecek. Bu sayede, maket üzerinde “proje okumaya” çalışan vatandaş, artık net ve brüt alanları sözleşmesinde ayrı ayrı görebilecek.
Bakanlık ayrıca, mağduriyeti önlemek amacıyla genelgeyi belediyelerin yanı sıra noterlere de gönderdi. Böylece konutu satın alan vatandaş dışında noter de, net-brüt alan kıyaslaması yaparak satış anında gerekli bilgileri görebilecek.


Önemli adım atıldı

Ayrıntıları paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, genelgeyle yasalara göre suç unsuru taşıyan uygulamaların önlenmesinde önemli bir adım atıldığını belirtti. Merdin, şunları söyledi:
“Genelgede, kat planları ve bağımsız bölüm planları ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde hükme bağlanan ve sözleşmede belirtilmesi gereken ‘bağımsız bölüm net alanı’, ‘eklenti net alanı’, ‘bağımsız bölüm brüt alanı’, ‘eklenti brüt alanı’, ‘bağımsız bölüm toplam brüt alanı’, ‘bağımsız bölüm genel brüt alanı’ tanımlarına yer verildi. Tüm bu tanımların alanları, sözleşmede tek tek açıklanacak. Uygulamada oluşan tereddütlerin giderilmesi ve usulsüzlüğün önlenmesini amaçlıyoruz.”

Merdin’in verdiği bilgilere göre, bazı inşaat firmaları araç parkı, sığınak, merdiven boşluğu gibi eklentileri de brüt alan içinde göstererek vatandaşı hak kaybına uğratıyor. Merdin, “Bu, konut satışındaki sahtekarlığa bakanlık tarafından ‘Dur’ denilmesidir. Maketten satış olarak bilinen bu satışlarda sözleşmeye hepsi ayrı ayrı yazılacak. Çünkü brüt alan dedikleri şeyin içinde yok, yok. Alım yapan kişi, ünitenin tüm alanlarını görecek. Sözleşme ekinde ise inşaat ve eklenti alanları planlarını görecek” diye konuştu.

Yabancıların da maketten konut alırken tereddüt yaşadığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Merdin, bu genelgeyle konut ticaretinde “satış güvenilirliğini temin ettiklerini” de dile getirdi.

Gayrimenkul firmaları içinde “işini bilenler” ve “bilmeyenler” olduğunu vurgulayan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, genelgenin vatandaşa da sektöre de yarar sağlayacağını kaydetti. Yılmaz, “Kimse tüketiciyi kandıramaz. Tüketici de ne aldığını görmüş olur. Bu adım, taraflar için oldukça faydalı” ifadesini kullandı.

Koç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Cenk Koç ise, Bağdat Caddesi’nde önemli dönüşümlere imza attıklarını hatırlatarak, “Bankalarla ortaklıklarla ilerliyoruz. Bu da, yasal çerçeve içinde kalmamızı kolaylaştırıyor. Vatandaşlar ve firmalar adına olumlu. Çünkü kanunlar hem bizleri hem vatandaşı koruduğu sürece bu işlere devam edebiliriz” diye konuştu.