Sektörel
01 Şub 2013 14:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:15

Lüks semtlere şok

İstanbul'un en lüks semtlerinin olduğu Kadıköy'de binaların çoğuna 'yıkılsın' raporu verildi. Kadıköylüler panik içinde belediyeyi aradı. Daha önce de ilçedeki ünlü Bağdat Caddesi çürük çıkmıştı.

Lüks semtlere şok

Takvim'den Ali Berber'in haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde acil yıkılmayı bekleyen 4 bin 77 konut ve 518 dükkan tespit etti. Tespitlerle ilgili çalışmalar devam ederken, bu rakamın artması bekleniyor. Bakanlık, şimdilik sadece 16 ilde yıkımı bekleyen riskli bina tespitinde bulundu. Verilere göre İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Yalova en riskli şehirler çıktı.

İSTANBUL'DA TABLO VAHİM
Tespiti yapılan riskli binalarda İstanbul açısından vahim bir tablo da gözler önüne serildi. İstanbul'da bugün yıkılmayı bekleyen 3 bin 502 konut ve 450 dükkandan oluşan yapı stoku belirlendi. Sık sık deprem beklentisi ile gündeme gelen İstanbul için bunun bile büyük bir rakam olduğunu belirten uzmanlar, sayının artacağını söylüyor. İstanbul'un ardından Ankara'da 332 konut 2 dükkanın, Diyarbakır'da 106 konutun, Yalova'da da 72 konut 12 dükkanın riskli binalarda bulunduğu tespit edildi. İstanbul'un en sorunlu ilçesi de Kadıköy çıktı. Fay hattının geçtiği Adalar'a en yakın ilçelerden biri olan Kadıköy'de bugüne kadar 109 binada bulunan bin 748 konut ve 147 dükkanlık yapı stoğu riskli çıktı.

EN RİSKLİ İLÇE
Bu ilçede bir an önce diğer riskli binaların da tespit edilerek, dönüşüme başlanması gerektiği belirtiliyor. Kadıköy'den sonra en fazla riskli bina Ümraniye'de tespit edildi. Ümraniye'yi Maltepe izledi. Ayrıca, Üsküdar, Bakırköy, Şişli, Güngören ve Avcılar'da riskli binaların çok olduğu ilçeler olarak tespit edildi.

BİNALARINIZA BAKTIRIN
Binalardaki ciddi risk rakamları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Daha önce sık sık vatandaşların binalarını inceletmeleri için çağrı yapan Bakanlık, yeniden farkındalık oluşturmak için harekete geçiyor. İl müdürlüklerinde vatandaşların sorularına yanıt vermek için birimler kuran Bakanlık, "Alo 181"i de hizmete soktu.

2B'DE PEŞİNAT KALKTI
2B arazilerinin hak sahiplerine satışı ile ilgili olarak müracaat sırasında ödenmesi gereken ücretler kaldırıldı. AK Parti Muğla milletvekili Ali Boğa tarafından sunulan kanun teklifi TBMM'de oylanarak kabul edildi. Önceki düzenlemeye göre her parça arazi için kırsalda bin lira, mücavir alanda ise 2 bin lira peşinat yatırılması gerekiyordu.