Güncel
25 Mar 2019 14:09 Son Güncelleme: 25 Mar 2019 14:13

Kredilerdeki indirime sigortadan bindirim!

Bankalar kredi faizlerini düşürmelerine rağmen indirim açıklarını kapatmak için müşterinin hayat sigortası almasını şart koşuyor. İhtiyaç, konut ve taşıt kredisi alan vatandaşın 10 bin TL’lik tutar için ödeyeceği masraf 36 ayda 6 bin TL’yi buluyor

Kredilerdeki indirime sigortadan bindirim!

Bankaların ihtiyaç, araç ve konut kredi faizlerinde düşüş eğilimi var ancak bu indirimler vatandaşa pek fazla yansıtılmıyor. Bankalar verdikleri kredide müşterinin sigorta almasını zorunlu tutuyorlar.

Yasal düzenlemelerde zorunlu olmayan hayat sigortası, ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde müşterilerden isteniyor. 

Sigorta şirketleri de bulunan bankalar, şube çalışanlarına kredi verirken sigorta satma hedefleri veriyorlar. Sektörde en düşük sigorta primi 500 lira civarında. Bazı bankalar vatandaşa ikinci sigorta poliçesi de satıyor. 

Maliyet etkiliyor...

Bankaların hayat sigortasının yanı sıra en çok sattıkları sigorta ferdi kaza sigortası. Kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10 bin lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor. 

40 yaşındaki vatandaş için 10 bin TL’lik ihtiyaç kredisi faiz oranı 1.90 ile 2.20 arasında. Ortalama faiz 36 ay için 2.08 baz alındığında ilginç rakamlar çıkıyor. Vatandaş, banka tarafından zorunlu tutulmasa sadece 50 lira yasal dosya masrafı ve 2 lira da BSM vergisi ödüyor. 

Oysa sektörde farklı rakamlar var. Kredi çeken vatandaş 40 yaşındaysa en az 500 lira hayat sigortası masrafı var. Bazı şubelerde ikinci sigortanın da zorunlu tutulmasıyla 1000 liraya ulaşan bir tutar çıkıyor. 10 bin lira için 36 ayda 5273 lira faiz ve 52 lira masraf ödenmesi gerekirken, rakam sigorta masrafı ile birlikte 6 bin TL’yi geçiyor.

İşsizlik sigortası veren yok...

İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi alan vatandaşa sigorta satışı mecbur tutulurken bankaların daha önceki dönemlerde yoğun olarak sattıkları ve kredi kullananlara mecburi olarak sunulan işsizlik sigortası ise vitrinden kalkmış durumda bulunuyor. 
İşsizlik verilerinin son dönemde yükselmesi ile birlikte sigorta şirketleri bu poliçelerin riske dönüşmesi nedeniyle artık işsizlik sigortası satmıyorlar. 

Bankalar bunun yerine sağlığım güvencede, çocuğum güvencede gibi farklı poliçeler satıyorlar. 

Banka çalışanları dert yanıyor...

Bankacılık sektöründe sigorta satma baskısının bölge müdürlerinin tele konferanslarıyla uzun süredir var olduğunu son dönemlerde ise bu baskıların kredilerden sorumlu yetkililerin de katıldığı görüntülü toplantılara dönüştüğünü anlatan yabancı ve Türk sermayeli özel bir bankanın şube çalışanı, şöyle konuştu:

İstekler çok...

“Bizden çok fazla şey isteniyor. Mevduat müşterisi getirelim ve sigorta poliçeleri satalım diye üzerimizde çok fazla baskı var. Eskiden sadece ihtiyaç kredisinde istenen hayat sigortası, yasal olmamasına karşın, konut, taşıt kredilerinde de isteniyor. Müşteri isterse itiraz etsin, kredi alamaz.”

Bankaların şubelere gelir hedefi verdiğini anlatan bankacı, “İhtiyaç kredisi verirken hayat sigortasının yanında örneğin sağlık sigortası satmamız, konut kredisinde DASK ve hayat sigortası, taşıt kredisinde kasko ve hayat sigortası satmamız isteniyor” dedi.