Konut Haberleri
08 Eki 2012 10:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:03

Korkmayın, zararı devlet karşılıyor

Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Başkanı Recep Koçak, dünya sigorta piyasasının bazı bölgelere ilişkin sınırlı teminat verdiğini belirterek, “Biz de terör teminatı vermekte problem yaşıyoruz. Ancak kimse endişe etmesin çünkü terör zararlarını devlet karşılıyor” dedi.

Korkmayın, zararı devlet karşılıyor

TÜRKİYE Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) Başkanı ve Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, bazı bölgelere terör anlamında sigorta teminatı verilmesinde problem yaşandığını söyledi. TSREŞB’ye yeni Başkan seçilen Recep Koçak, artan terör olayları karşısında sigorta yapılmadığına yönelik son günlerde çıkan eleştirileri değerlendirdi. Koçak, verilen sigorta teminatının yurtdışı ile paylaşılmasının önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Valiliğe başvuru yapılıyor

“Maalesef dünya sigorta piyasası bazı bölgelere ilişkin sınırlı teminat veriyor ya da hiç vermiyor. Türkiye’de, terör zararlarının devletçe giderilmesi yönünde bir düzenleme mevcut. Terör, sigortada ek bir teminattır ve tek başına verilemez. Verildiği yerde de terörün beklenmeyen bir risk olması gereklidir ki, maalesef bazı bölgelerin terör anlamında sigorta edilmesinde problem vardır. Bunun dışında her bölgemize teminat sağlayabiliyoruz. Şunu da ekleyeyim, İstanbul’da ya da Diyarbakır’da terörist eylemden bir araç, konut ya da işyeri zarar gördüğünde, zarar görenler Valiliğe müracaat ediyor. Valilikte kurulan İl Zarar Komisyonu da bize, ‘bu kişiler, sigortadan terör nedeniyle tazminat aldı mı?’ diye soruyor. Aldı diyorsak, valilik bir ödeme yapmıyor; almadı diyorsak, tazminatı ödüyor.”

Koruma satın alabilirler

Recep Koçak, sektörün, bu konuda uluslararası piyasanın koyduğu kurallara uygun hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, “Terör anlamında herkes devletimizin koruması altındadır, ancak ülkemizin birçok bölgesinde vatandaşlarımız sigorta şirketleri vasıtasıyla da bu tür risklere karşı koruma satın alabilirler. Bunun dışında yangın sigortası ile ilgili olarak, Doğu ve Güneydoğu’da da, Batı’da İzmir’de de teminat vermediğimiz riskler var. Çünkü özellikle bazı sektörler tedbirsiz çalışıyor” diye konuştu.

Yargıtay, trafik sigortasını ferdi kaza haline getirdi

RECEP Koçak, Yargıtay’ın, son dönemde sigortacılığa yönelik verdiği kararları değerlendirerek, şunları söyledi: “Yargıtay, kendi kendine duvara çarparak, hayatını kaybeden bir kişinin yakınlarına da tazminat ödenmesini hükme bağlıyor. Gerekçe de ölen kişi kusurlu, ancak destekten mahrum kalanların bir kusuru yok. Kusursuz olan kişinin, kazada doğrudan zarar gören kişi olması gerekiyor. Yargıtay’ın bu kararı ile trafik sigortası aynı zamanda ferdi kaza poliçesi haline gelmiş durumda. ‘Kazada her ölenin yakınına tazminat ödenecek’ denirse, ferdi kaza sigortasını zorunlu hale getirmemiz gerekir.Demek istediğim, bu tür tazminatı ödeyen ürününün trafik değil de ferdi kaza sigortası olduğunu belirtmektir.”

Sektörün önemini kamu hissetmeli

BİREYSEL emeklilik şirketlerinin birliğin çatısı altında girmesinden sonra yapılan seçimde Başkan seçilen Recep Koçak, yeni dönemdeki çalışmalara da değindi. Yeni yönetim şeklinin çok daha fazla üyeyi kucakladığını kaydeden Koçak, şöyle konuştu: “Bundan sonra tüm üyelerimizle bir araya gelip, kamu kuruluşları ile de birlikte olacağız. Sorunlarımızı anlatacağız ki, bunlar sadece bizim değil, vatandaşlarımızın sorunlarıdır. Sektörün öneminin kamuda daha fazla hissettirilmesi için çalışmalar yapacağız. Milli gelirin 30 katı büyüklüğünde teminat sağlayan bir sektörün, farkındalığının kamu nezdinde iyi algılanması gerekir. Kamu derken sadece Hazine Müsteşarlığını kastetmiyorum; Gelir İdaresi Başkanlığından Emniyet Genel Müdürlüğüne, Çevre Bakanlığından Sağlık Bakanlığına kadar tüm kurumları kastediyorum. Ayrıca, Birlik bütçesinin etkin ve rasyonel kullanılmasına gayret edeceğiz. Sigorta acenteleri, brokerler, eksperler, şirketler ve sigortalılar; hepimiz aynı gemideyiz.”

Sigorta düzenlemesi Hazine’ye danışılmalı

RECEP Koçak, kamunun sigortacılığa yönelik uygulamalarına değinerek, farklı alanlarda sigorta ile ilgili yükümlülüklerin getirildiğini kaydetti ve şunları söyledi: “Sigortanın gündeme geldiği her alan, kamu otoritesinin güveni tesis etmek istediği alanlardır. Örneğin, bir inşaat firması bir süre önce iflas erteleme talebinde bulundu, hemen akabinde konut tamamlama sigortası gündeme geldi. Teminat sağlamak, güven tesis etmek son derece önemli ve bu bizim asli görevimiz. Sigorta ile ilgili bir ihtiyaç doğduğunda, düzenleme yapılması gerektiğinde ilgili kamu otoritesinin, sigortacılıktan sorumlu Hazine Müsteşarlığı ile temasta bulunması gerekiyor. Sigorta şirketleri olarak teminat verdiğimiz riskleri mutlaka yurt dışı piyasalarla paylaşabilmeliyiz. Standartlara aykırı kanun çıkartıldığında; bu riski, yurt dışındaki şirketlerle paylaşamıyor, içeride de teminat veremiyoruz. Bu sorunları sigortanın nasıl işlediğini anlatarak çözeceğimize inanıyorum.”

Diğer Sigortalı Yaşam haberleri:

Mapfre Genel’den KOBİ’lere özel sigorta paketi

MAPFRE Genel Sigorta, yeni ürünü ‘Süper KOBİM’ ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri her konuda güvence altına alıyor. Mapfre Genel Sigorta’dan yapılan açıklamada, yangından depreme, sel baskınından hırsızlığa, makine kırılmasından işveren mali mesuliyete kadar birçok teminatın tek bir paket poliçe toplandığı belirtilerek, yeni ürünün özellikle satışa yönelik ticari faaliyette bulunan KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre hazırlandığını vurgulanıyor. Yapılan açıklamada, “Ürün, ekonomiye yön veren KOBİ’leri hasar öncesinde ve sonrasında geniş kapsamı ile koruyarak faaliyetlerine en kısa sürede devam edebilmeleri için birçok farklı teminat ve asistans hizmetini de içinde barındırıyor. Süper KOBİM; güvenlik hizmeti, tesisat ve elektrik işleri, çilingir hizmeti, cam kırılması, doktor-ambulans gönderimi gibi ani müdahale gerektiren birçok ek hizmeti de kapsıyor” deniyor.

Hürriyet