Sektörel
28 Kas 2012 23:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:13

Konutta KDV artışı, inşaattaki durgunluğun tuzu biberi olur

Konut üreticileri, Bakanlar Kurulu’nun konutta KDV belirsizliğini bu yıl içinde sona erdirecek olmasını ‘olumlu’ bulurken, vergi artışının satışları düşürmesinden endişeli. Sektör 2012’yi durgun geçiriyor. 2011’de yüzde 11 büyüyen inşaat, bu yıl

Konutta KDV artışı, inşaattaki durgunluğun tuzu biberi olur

Konut ve işyerlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) ne oranda ve ne şekilde olacağına ilişkin belirsizlik ortadan kaldırılıyor. Mayıs 2012’de yapılan düzenlemeyle Meclis, inşaat ruhsatı 1 Haziran’dan sonra alınmış konut ve işyeri satışlarında KDV oranını belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu’na verdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de önceki gün Bakanlar Kurulu’nun yeni KDV oranlarını bu yıl içinde çıkaracağını açıkladı.

1 Haziran 2012’den sonra ruhsatı alınmış konutlarda KDV tutarının ne olacağı belirsiz olduğundan, konut ve işyeri satışları azalmıştı. İnşaat firması sahipleri, konutta KDV belirsizliğinin ortadan kalkacak olmasını sevindirici bulurken, yaşanacak artışın satışları azaltacak olmasına tepkili. İnşaatçılar KDV oranının ne şekilde tespit edileceğine dair de iki farklı görüş açıklıyor. Bir kısmı metrekare bazında genişliğe göre üç kademeli (yüzde 1, 8, 18 gibi) olmasını önerirken, bir kısmı evin tapudaki satış bedeline göre KDV’nin belirlenmesini talep ediyor. İnşaatçıların ortak şikâyeti ve tepkisi ise KDV’nin ev fiyatlarını artıracak ve bunun da satışları düşürecek olması. Konut üreticileri 3 çocuklu bir ailenin İstanbul’dan alabileceği 3+1 dairenin 300-350 bin lira olduğunu belirtip, bu bedele kadar olan konutlarda KDV’nin yüzde 1 olmasını istiyor. İnşaatın önde gelen bazı firma sahipleri ve temsilcilerinin KDV artışıyla ilgili görüşleri şöyle:

ÖMER FARUK ÇELİK -Konut-Der ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı: 300 bin liraya kadar KDV yüzde 1 olmalı

Maliye’nin tarif ettiği KDV modeli ilk defa uygulanacak. 2008’de Amerika’daki mortgage krizi bizi teğet geçmişti ama bu yeni model o zaman yaşamadığımız sıkıntıyı bugün yaşatır. Sektörü sıkıntıya sokar. Biz sektör dernekleri olarak 300 bin liraya kadar olan konut ve ofislerde yüzde 1, 300-500 bin lira arası yüzde 8 ve 500 bin lira üzerinde yüzde 18 olmasını önerdik ve öneriyoruz. Sokak sokak KDV belirlenmeye kalkılırsa bu işin içinden çıkılmaz.

SÜLEYMAN ÇETİNSAYA  - Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı: Konut satışları, en az 6-8 ay durgunluk yaşar

KDV artarsa inşaat sektörü en az 6-8 ay durgunluk yaşar. Bu durgunluğu ne sektör ne de 70’e yakın malzeme aldığımız yan sanayici kaldırabilir. Vatandaşın konut sahibi olması arzu ediliyorsa KDV artışı olmaması gerekir. Olacaksa da makul ve metrekareye göre olmalı. Değere göre olması yanlış. Şöyle olabilir: 100 metrekareye kadar yüzde 1, 100-150 metrekare arası yüzde 5-10, 150 metrekare üzeri yüzde 18. Değerine göre olursa vergi kaçağı artar.

ALTAN ELMAS - Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: Sektörün KDV artışını kaldıracak hali yok

Sektörün dinamikleri şu anda KDV artışına müsait değil. Acele etmek doğru değil. En az 1-2 yıl daha KDV oranları değişmemeli, daha sonra 5 seneye yayılarak artırılabilir. Konut stoklarının erimesi ve kentsel dönüşüm için ilave yük gelmemeli. Sektörün bunu kaldıracak hali yok. Değere göre olursa onun adı KDV olmaz, artık başka bir vergi türü olur. Sektörde kayıt dışılık azalınca Maliye’de inşaatçının KDV iadeleri göze gelmeye başladı.

IŞIK GÖKKAYA - Yeşil GYO Genel Müdürü ve GYODER Başkanı: Kırılganlığı, stokları ve durgunluğu artırır

1 Haziran 2012 sonrası ruhsatı alınmış inşaatlardaki KDV belirsizdi. Bu giderilecek ama KDV’nin artması ciddi maliyet unsuru olacak. Satışları etkileyecek. İnşaatta yıl sonu büyüme tahminimiz yüzde 1,5-2. KDV oranının artırılması sektörde kırılganlığı artırır ve durgunluğu devam ettirir. Satılmayı bekleyen konut adedi 800 bin. Üçüncü çeyrekte de satışlar yüzde 20-25 daraldı. Vergide tedirgin edici bir artış olursa satışlar düşer, stoklar artar.

ZİYA YILMAZ - DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: Nitelikli ve güzel konut yapımından caydırır

Değere göre bir KDV tayini yapılacaksa, bu inşaatçıyı nitelikli, güzel konutlar üretmekten vazgeçirir. Biz şimdi 10 sene sonra bütün herkesin yaşamak isteyeceği konutları yapıyoruz. Kıymete göre KDV artarsa o zaman biz de şekilsiz, düz konutlar yaparız. Hem bu değerleri kim, nasıl tespit edecek? Gerekirse KDV yüzde 8 olsun, iade olmasın. Kademeli, rayice göre artış piyasada keşmeşeke yol açar.

NAZMİ DURBAKAYIM - iNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: Sosyal tip konutlarda KDV yüzde 1’de kalmalı

Belirsizliğin kalkması iyi. KDV, sosyal konutların teşviki için çıkmış bir kanun. Dairesi küçük, rakamı büyük yerler de bundan faydalanıyordu. Tahminimce rakamı sosyal anlamdaki konutlarda yüzde 1 sürecek. Tuzla’da 5 bin konut yapıyoruz, bunların yüzde 50’si 1+1, 2+1 sosyal daire. Ama Kadıköy’ün göbeğindeyse KDV yüzde 18 de olabilir, metrekaresi küçük de olsa. Metrekare veya fiyat tek kriter olmamalı, ikisi birlikte olmalı.

 

KAYNAK http://zaman.com/ekonomi/konutta-kdv-artisi-insaattaki-durgunlugun-tuzu-biberi-olur/2021776.html