Vergi
24 Şub 2014 10:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:54

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira geliri beyannamesinin ödeneceği tarihi bildirdi.

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira geliri bulunanları uyararak, beyannamelerin her yıl 1-25 Mart arasında verileceğini bildirdi.

Kolçak, geçen yıl gayrimenkulünü kiraya verip, gelir elde etmiş olanların vergisini ödemekle yükümlü olduğunu söyledi.

Bu çerçevede, kira geliri beyannamesi düzenlenmesi ve vergi dairelerine iletilmesi ya da internet üzerinden sunulması gerektiğini ifade eden Kolçak, şunları kaydetti:

"Kira geliri beyannameleri, 1-25 Mart arasında verilecek. Bu yıl mart ayında, 2013 yılında elde edilen kira gelirinin beyanı verilecek. 1 Martta başlayacak olan kira geliri beyan döneminde 2013 yılında konut arazi, iş yeri kira geliri elde edenler beyan verecek. Maliye Bakanlığı kira geliri olanları nüfus idaresi, banka, PTT, tapu, elektrik, doğal gaz ve su dağıtım şirketleri gibi kurumlardan aldığı bilgiler doğrultusunda belirliyor. Bu nedenle kira geliri olduğu halde beyan etmeyenler kolayca tespit ediliyor ve usulsüzlük, vergi ziyaı cezaları uygulanabiliyor."

Kolçak, 2013 yılında 3 bin 200 lira ve üzeri mesken kira geliri olanlar ile brüt 26 bin liranın üzerinde iş yeri kira geliri olanların beyanname vereceğini vurgulayarak, "2013 yılı konut istisna oranı 3 bin 200 lira, iş yerlerinde ise 26 bin lira oldu. Kira gelirlerinden bu oranlar düşüldükten sonra vergilendirilme yapılır. Geçen yıl toplam konut kira gelirleri 3 bin 200 lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermez. İş yeri kira geliri brüt 26 bin lirayı aşmayanlar da beyanda bulunmaz" dedi.

Söz konusu geliri olanların, beyannamelerini internet üzerinden vergi dairesine gitmeden "www.gib.gov.tr" adresinde "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" ne giriş yaparak ya da vergi dairelerine giderek verebileceklerini dile getiren Kolçak, 60 yaşını doldurmuşlar ile engelli mükelleflerden, sadece kira geliri elde edip yaşlılığı, engelliliği veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek, beyanname dolduramayacak durumda olanların randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunduğunu söyledi.

Gelir idaresinin, kira gelirinin beyan edilmediği ya da eksik olduğunu tespit etmesi durumunda konut sahibinin, istisna tutarından (3 bin 200 TL) faydalanamayacağına dikkati çeken Kolçak, "Ayrıca iki kat birinci derece usulsüzlük cezası uygulanarak takdir komisyonuna gönderilir. Takdir komisyonu emsal kira değerini belirleyerek ona göre size gelir vergisi hesaplar ve bunun üzerinden vergi ziyaı cezası keser" ifadesini kullandı.

Hem konut hem iş yeri geliri varsa...

Hem konut hem iş yeri kira geliri olanların sadece konut kira gelirindeki istisna oranından faydalanabileceğini belirten Kolçak, şöyle devam etti:

"Birden fazla konutu olanlar sadece bir kere istisna oranından faydalanabilirler. Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda beyanname verilmez. Ancak bu kimselerinin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Yurt dışında 6 aydan fazla ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye'deki iş yerlerinin kira gelirlerine ilişkin beyanname vermek zorunda değiller. Konut kira geliri için istisna haddinin üzerinde kalan rakam için beyanname vermek zorundalar."

Cumhuriyet