Kira fırsatçıları esnafı canından bezdirdi
Yüksek kira nedeniyle Alsancak’ta bir çok dükkan kapandı. Emlakçılar, “Kiralar makul rakamlara çekilmeli. Bu fiyatlarla kimse mülk kiralamaz” diyor.
Bazı gayrimenkul sahiplerinin mülklerine astronomik rakamlar istemeleri nedeniyle İzmir'in en gözde semtlerinden Alsancak'ta birçok dükkan kapandı. Dövizle yapılan kira sözleşmelerinin TL'ye dönüştürülmesini zorunlu kılan yasal düzenleme sonrasında, istedikleri yüksek rakamlardan vazgeçmeyerek fırsatçılık yapan bazı gayrimenkul sahipleri, İzmir ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. Alsancak'ta kiralar gibi mülk fiyatlarının da yüksek olması dikkat çekiyor.
YeniAsır'da yer alan habere göre; Emlakçı Barış Kırkurt, Alsancak'ta bu kadar çok sayıda boş mağaza olmasının normal bir durum olmadığını söyledi. Kırkurt, "İstenen kiralar o kadar uçuk ki dükkanlar tutulmuyor. 5 bin liralık dükkanlara 20 bin lira istenirse kimse oraları kiralayamaz" ifadelerini kullandı. Bölgenin ünlü emlakçıları arasında olan Nezih Dindar ise, "Bugüne kadar boş oldukları için daha çok zarar ettiler. Mülk sahipleri bunu hesaba katmıyor Dükkanları yıllarca boş kalıyor" diye konuştu.
ESNAF CANINDAN BEZDİ
Alsancak'taki kiracılar dolar fırsatçıları yüzünden bölgeden ayrıldı. Türk Lirası ile kira sözleşmesi düzenlemesinin ardından konut fiyatları düşerken, bu düşüş kira bedellerine yansımadı. Fırsatçılık nedeniyle 30-40 bin hatta 60 bin TL'ye varan kira bedelleri, esnafı da canından bezdirdi. Bölgedeki kiralar değişkenlik gösteriyor. Gül Sokak'ta metrekaresi 7 bin TL ile 30 bin TL arasında, Kıbrıs Şehitleri'nde 17 bin TL ile 60 bin TL arasında, Alsancak'ın diğer bölgelerinde ise 5 bin TL ile 20 bin TL arasında kiralar isteniyor.
Emlakçı Dindar'a göre mülk sahiplerinin tutumu yüzünden dükkanları aylarca hatta yıllarca boş kalıyor. Dindar, "Yüksek kiralardan feragat etmeleri gerekiyor. Gül Sokak'ta 15 metrekare bir dükkanın kirası 7 bin lira ile 8 bin lira civarında. Kıbrıs Şehitleri'nde ise bu fiyat 17 bin liraya kadar çıkıyor. Mustafa Bey'de ise en düşük kira 5 bin liradan başlarken en yüksek 50 bin liraya kadar çıkıyor" şeklinde konuştu. Alsancak'ta kapatılan mağaza sayısının bir yılda yüzde 25 arttığı belirtildi.
DÜZENLEME OLDU FİYATLAR DÜŞMEDİ
Dükkan sahiplerinin iş yerinin boş kaldığı zaman sürecindeki zararlarını hesaplamadığını söyleyen Dindar, "Sonuçta mağazayı kiralayacak olan kişi sadece kira ödemekle kalmıyor. Vergiler ve stopaj maliyetlerini eklediğinizde rakam daha da yükseliyor. İşte bu yüksek kiralarla kimse dükkan açmaya yanaşmıyor. Kira fiyatları mutlaka indirilmeli" dedi.
AVM MERAKI YANILTIYOR
GülSokak'taki dükkanların teker teker boşalmasının diğer bir nedeninin de büyük firmaların alışveriş merkezlerine taşınmaları olduğunu belirten bölge esnafı, "AVM'le geçmek için dükkanları kapatmaya başladılar. Yanıldılar, çünkü Alsancak'ın kemikleşmiş bir müşteri potansiyeli var. Bu nedenle Alsancak'a mutlaka geri döneceklerdir" diye konuştu.