Sektörel
01 Haz 2015 09:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:45

Kıbrıs enerji saçıyor!

Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, “Kıbrıs sorunu çözülürse her iki taraf da inanılmaz kazanç sağlar. Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz yatakları Ada’da elektrik üretimi için 200 yıl yeter” dedi

Kıbrıs enerji saçıyor!
Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, sorunsuz bir Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de rolünün daha güçlü olacağını belirterek, “Kıbrıs sorunu adil, yaşayabilir ve fonksiyonel biçimde çözülürse, yatırımcılar ülkeye gelecek. Hepimiz inanılmaz kazanç sağlarız. Enerji, ekonomi, turizm alanlarında, bütün alanlarda çok büyük karımız olur” dedi.

Doğalgaz’ın da barış aracı olmasını dileyen Lakkotripis, “Doğalgaz savaş aracı olmamalı. Sadece Kıbrıs’ın doğalgazı değil, Akdeniz’in doğalgazı geleceğe gitmemiz için bir teşvik olacaktır” dedi. Güney Lefkoşa’daki Bakanlık Ofisi’nde Milliyet’in sorularını yanıtlayan Bakan Lakkotripis, Kıbrıs’ta liderler arasında başlayan görüşmelerden ‘temkinli bir biçimde umutlu’ olduğunu söyledi.
Lakkotripis, “Kıbrıs sorununu çözmeyi başarırsak düşünün bu bölgede nasıl bir istikrar olacak. Kıbrıs büyük bir rol oynayacak bölgede” diye konuştu.

Üretim hedefi

Rum Enerji Bakanı, “Kıbrıs’ta çok büyük bazı yatakların olduğunu” ifade ederek, “Bulduğumuz yataklar, Kıbrıs’ın elektrik üretimi için 200 yıl yeter. Tabii aramaların devam etmesini bekliyoruz. Daha fazla hidrokarbon bulunmasını bekliyoruz” dedi.

Doğalgaz üretimine 2018 veya 2020’de başlamayı hedeflediklerini anlatan Lakkotripis, “Ümit ederim ki Kıbrıs sorunu çözülür. Eğer çözülmezse, Kıbrıs Cumhuriyeti egemenlik haklarını kullanmaya devam eder. Bir çözüm bulalım, bütün hakları verilecek Kıbrıslı Türklerin. Çözümü mutlaka bulmalıyız. Sadece doğalgaz için değil, tüm doğal zenginliklerin nasıl yönetileceği belirlenecek o zaman” dedi.

Türkiye incelenmeli

Doğalgazın sıvı veya elektrik olarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlamasının siyasi riskler taşıdığını öne süren Lakkotripis şöyle devam etti:

“Türkiye üzerinden ihracat olasılığını incelemek için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekiyor. Bazıları doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesine daha iyi diyebilir. Ama bunun yapılması için çok detaylı bir teknik inceleme gerekir. Doğalgaz Türkiye’nin sahillerine kolay gidebilir, ama ondan sonra nasıl Avrupa’ya götürülecek. Eğer bu seçenek mümkünse, bu seçeneği teknik ve ekonomik olarak da incelemek gerekir.”

Tehdit algısı

Mısır, İsrail ve Ürdün ile çok iyi ilişkileri olduğunu bildiren Rum Bakan Lakkotripis, “Bu ülkelerin Türkiye’ye karşı saldırgan bir tutum içerisinde olmadığını” ileri sürdü.
“Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin birlikte hareket etmeye yönelik anlaşma yapmalarının Türkiye karşı bir tehdit olmadığını” söyleyen Lakkotripis, şunları söyledi:
“Bu neden tehdit olsun ki? Türkiye doğru davrandığında ilişkilerimiz onlar ile de olabilir. Eğer Türkiye’nin Mısır, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs ile ilişkisi kötüyse, herkes suçlu mu? Türkiye mi haklı? Mısır, Arap dünyasında bir lider. Bizi siyasi, ekonomik ve ticari bakımdan Mısır ilgilendiriyor. Kıbrıs kendi seçimini yapıyor. Aynı şekilde Türkiye de kendi seçimini yapıyor.”

‘Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç var’

“Bölgede Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç vardır” diyen Lakkotripis, “Eğer doğru bir çözüm olursa, burası barış adası, istikrar adası olacak. Türkiye, sorumlu davranmalı. Büyüklüğü ve gücü arasında uyum içinde olmalı. Türk vatandaşlarımızla birarada barış içerisinde yaşayabiliriz. Türkiye bu çabaya yardım etmeli. Türkiye halkı da bu konuda yardımcı olmalı” dedi. Kıbrıs’ın AB’nin Doğu Akdeniz’deki sınırı olduğuna işaret eden Rum Bakan, “Komşu ülkelerle mükemmel ilişkileri olduğunu, Türkiye ile de ilişki içerisinde olmak istediklerini” söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Roma’da ayaküstü sohbet ettiklerini anlatan Lakkotripis, “Sayın Yıldız ile biraraya gelmek isterim. Kendisinin iyi bir bakan olduğunu duyuyorum. Kıbrıs Cumhuriyeti olarak herkes ile görüşmek istiyoruz. Türkiye ile de AB’nin çeşitli formlarında görüşmeyi beklerdik. Ama görüşemedik” dedi.

Doğalgaz aramaları sürecek

Lakkotripis, “Eni tarafından iki arama yapıldı. İstediğimiz sonuçlar çıkmadı. Eni,  jeolojik durumu izlemek için zaman istedi. Tekrar gelip aramalarına devam edecekler. İsrail’de 60, Kıbrıs’ta sadece 3 arama yapıldı. Daha yolumuz var. Total, hedef bulamadı. Başka bir noktayı incelemek istedi. Bu izni de verdik” dedi.

80 milyonluk turizm pazarı

Ayrıca Turizm Bakanlığı da yapan Lakkotripis, “Kıbrıs’ın, Türkiye gibi büyük bir pazara açılmayı istediğini” söyledi. Türkiye’de orta sınıfın geliştiğini kaydeden Rum Bakan, “Sadece enerji olarak bakmamalıyız. Turizm de çok önemli. 80 milyonluk Türkiye’den turist almak adayı cennet yapar” dedi.

‘Haklarımızdan vazgeçmeyiz’

KKTC Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıslı Rumların Ada’nın tamamını temsil etmediğini kaydetti ve “Haklarımızdan vazgeçmeyiz” dedi. Rumlara, “Araştırmalar birlikte olsun” çağrısı yapan Dinçyürek, “Bizim hedefimiz ortak araştırma, ortak değerlendirme ve ortak kazanımlar sağlamaktır. Kıbrıs’ta ortak bir yaşamı paylaşmak hedefinde isek bu hedef, zaten bunu gerektirmektedir” dedi. Rumların şu anda tek yanlı davrandığını ifade eden Hakan Dinçyürek, “Adadaki doğalgaz, adanın tümüne, yani iki topluma aittir. Kıbrıs adasının doğal kaynaklarını tek başına kullanma, satma ısrarını sürdüren Rum tarafı, başta BM, AB ve ABD olmak üzere uluslararası güçlerin konudaki ilkeleriyle ters düşmektedir” diye konuştu.

‘Nakilde en akılcı yol...’

Rumların hidrokarbon konusundaki ‘tek sahiplilik’ politikasını değiştirmesi gerektiğini kaydeden KKTC’li Bakan Dinçyürek, “Görüşme sürecinin olumlu bir atmosfer içerisinde devam ettiği bugünlerde, hidrokarbon konusununda yeni bir güven artırıcı başlık olarak ortak değerlendirme çerçevesinde görüşülmesinin, müzakarelere de büyük bir ivme kazandıracağını düşünüyoruz” dedi.
Hidrokarbonun Avrupa’ya pazarlanmasının en akılcı yolunun Türkiye olduğuna işaret eden Dinçyürek, “Anavatanımızın bu konuda halihazırda enerji geçiş noktaları da mevcuttur. Bu konuyu ilgili şirketler ve ülkeler hatta Rum tarafı da bilmektedir” dedi.

‘Doğalgaz barış aracı olmalı’

Doğalgazın Ada’da barış aracı olması gerektiğini söyleyen KKTC Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek şöyle devam etti:
“Ama bu tek başına yeterli değildir. Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması ve sürdürülebilir bir yaşam oluşturması ancak ve ancak ada içerisindeki halkların birbirine inanması, güvenmesi ve istemesi ile olacaktır. Bu öncelikler biraraya gelirse, evet hidrokarbon da bunun bir parçası olabilir. İki toplumun halklarının beraberce çözüme olan inanç ve istemleri bunu şekillendirecektir.”