Kentsel dönüşüm Bursa'da ilk meyvesini verdi!
Bursa'da itfaiye ve ambulansın giremediği dar sokakları ve sosyal donatı alanlarından yoksun çarpık kentleşmesiyle kent merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak kalan Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali mahalleleri, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin prestijli bölgelerinden biri haline
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Çöküntüden çağdaş bir semte; Doğanbey' başlıklı broşürle bölgedeki değişim ve dönüşüm, fotoğraflarla ortaya kondu.
Bursa'da itfaiye ve ambulansın giremediği dar sokakları ve sosyal donatı alanlarından yoksun çarpık kentleşmesiyle kent merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak kalan Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali mahalleleri, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile kentin prestijli bölgelerinden biri haline geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Çöküntüden çağdaş bir semte; Doğanbey' başlıklı broşürle bölgedeki değişim ve dönüşüm, fotoğraflarla ortaya kondu.
Kent merkezinde 5 yıl öncesine kadar terk edilmiş evler ve yıkık yapılardan oluşan, ambulans ve itfaiyenin giremediği dar yollarının yanında sık sık güvenlik sorunlarının yaşandığı Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali mahalleleri çağdaş bir semt olarak kent merkezindeki yerini aldı. Osmangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle toplam 280 bin metrekare alanda hayata geçirilen projenin, sadece mahalle sakinlerine konut imkânı sunması nedeniyle Türkiye'nin alanında tek kentsel dönüşüm projesi olduğu bildirildi. Ankara ve İstanbul gibi illerde yapılan kentsel dönüşüm projelerinde, ortalama 100 metrekare ve üzerinde arsa hissesi bulunan mülk sahiplerine konut imkânı sağlanırken, Doğanbey'de 5 metrekare ve üzerinde arsa hissesi bulunan tüm vatandaşlara, bölgeye yapılan konutlardan edinme imkânı tanındı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zaman zaman kamuoyunda tartışmalara yol açan kat yüksekliklerine açıklık getirdi. Bölgedeki yüksek yapılı plan kararının 1991 yılının Haziran ayında onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başkan Altepe, o dönemde hazırlanan planlarda bölge yoğunluğunun hektara 800 kişi olarak öngörüldüğünü, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ise bu yoğunluğun hektara 600 kişiye düşürüldüğünü vurguladı.
Bölgede ana cadde üzerindeki yüksek katlı yapıların da MİA planı kapsamında inşa edildiğini dile getiren Altepe, "Yüksek kat öngören bu plan sadece ana artere paralel alanlarda uygulanabildi. İç kesimlerde gerek rantı az olması gerekse hissedarı fazla olması nedeniyle uygulanamadığı için bu bölge uzun yıllar her açıdan çöküntü bölgesi olarak kalmıştır." dedi. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bölge halkının yüzde 99'unun onayının alınmasıyla başladığına dikkat çeken Altepe, projenin semt sakinlerinin yanı sıra birçok platformda da tartışmaya açıldığını kaydetti.
Bölgede 5 metrekare ve üzeri arsa hissesi bulunan herkese konut hakkı verildiğini ifade eden Altepe, proje kapsamında yapılan toplam 2 bin 729 daireden 2 bin 338'inin mahalle sakinlerine ait olduğunun altını çizdi. Proje sayesinde bir aracın bile giremediği sokakların yerini 4 şeritli ana caddelerin aldığını, çocuk parkları yeşil alanlar ve otoparklarla bölgenin sosyal donatı alanlarına kavuştuğunu hatırlatan Altepe, tüm kurumların hak sahipleri için seferber olduğunu ifade etti.
Zaman içinde oluşan fiyat farklarının vatandaşa en az seviyede yaşanması için gereken her şeyin yapıldığını vurgulayan Altepe, şunları kaydetti: "Başbakanımızın talimatıyla TOKİ, toplam borçtan 98 milyon 183 bin 154 TL'ye karşılık gelen yüzde 30 oranında indirim yaptı. Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç başta olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve tüm teşkilatımız, vatandaşımızın mağdur olmaması için yoğun bir mesai harcamışlardır. Zaman içinde oluşan fiyat farklarının vatandaşımıza en az seviyede yansıması için Osmangazi Belediyemiz 25 dairesini TOKİ'ye hibe etti. Osmangazi Belediyemiz ayrıca konut sahiplerine inşaat süresince kira yardımında bulundu. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bölgedeki otopark alanlarını, yeraltı otoparkları kazandırmak üzere satın aldık. Bölgede ulaşım altyapısı ve rekreasyonla ilgili çalışmalarımız da sürmektedir. Ticaret Borsamız hakkının yüzde 33'ünden vazgeçti. Tüm bu çalışmalarla hak sahiplerinin fiyat farklarından olabildiğince az etkilenmesi sağlandı."
Proje kapsamında hak sahiplerine önemli avantajlar da sağlanırken, hak sahibi hissedarlara metrekare fiyatını 768 TL'den hesaplayan TOKİ, proje kapsamında kendine kalan dairelerini ise metrekaresi bin 580 TL'den satışa çıkardı. Yine TOKİ tarafından hak sahiplerine 156 ay vade kolaylığı tanındı. Buna göre, ortalama 20 bin TL borcu olan bir hak sahibi aylık 128 TL ödeyerek, modern ve depreme dayanıklı bir daire sahibi olma imkânına kavuştu.