Kentsel dönüşüm 10 yılda tamamlanacak!
Kentsel dönüşümün önünü açacak Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edildi. İstanbul'daki ilçe belediyeleri kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi.
Pendik'te yapılacak çalışmalarla ilçenin 10 yılda yenilenmesi planlanıyor. Başkan Kenan Şahin, ilçedeki dönüşümün maliyetinin 20 milyar lirayı bulacağını söyledi. Şahin, Van depremi sonrası kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki engellerin birer birer kalktığını ifade etti. 1999 Gölcük depreminin ardından ilçede zemin etütlerinin yapıldığını aktaran Başkan Şahin, "Burası depreme dayanıklı zemini olan bir yer. İlçenin sadece yüzde 5'lik bir kısmı riskli. Zemin olarak sağlam; ama var olan yapı stokunda bazı sorunlar var." bilgisini verdi. İlçede 250 bin yapı bulunduğunu aktaran Başkan Şahin, "Bu yapıların 210 bini konut, 55 bini depreme dayanıklı. Yaklaşık olarak 125-130 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor." dedi. İlçede her yıl 8 bin 500 konut yapıldığını belirten Kenan Şahin, "Eğer biz bu işi 10 yılda bitirmek istiyorsak rakamı 12 bin 500'e çıkarmak gerekiyor. Hızlı ve seri çalışmaların sonunda 15 bin yeni konutun her yıl iskan almasını sağlayacağız." şeklinde konuştu. İlçenin öncelikle tapu ve imar sorunlarının çözüldüğünü aktaran Şahin, 2000'den 2009'a kadar şehrin yarısına yakınının imar planlarını yaptıklarını ve mülkiyet meselesini çözdüklerini ifade etti. "Kentsel dönüşüm için öncelikle mülkiyet sorununun çözülmesi gerekiyordu." dedi.
Pendik'te birçok alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Ertuğrulgazi, Kavakpınar, Taşlıpınar beldeleri bunlardan bazıları. Kentsel dönüşüm yapılan alanların imar planları ince ince düşünülüyor. Rüzgârın yönü, caddelerin büyüklüğü, konut yükseklikleri bölgeye uygun olarak yapılıyor. Detayların önemli olduğunu belirten Şahin, "Ormanlık alan yanındaki yerlere bile yeşil alan tasarlıyoruz. Rüzgârın yönüne göre tasarım yapıyoruz ki iklimi bozulmasın." diyor.
Pendik'te kentsel dönüşümün vatandaş eli ile yapılmasını istediklerini aktaran Şahin, şöyle konuştu: "Şu anda daireler 100 bin lira depreme dayanıklı daire yapsanız fiyatı 400 bin lira. Yıkıp yapma maliyeti 70 bin lira. Hızla kendi dönüşümünü tetikleyebilecek şeyler. Biz plan ve altyapıyı yapalım ve vatandaş müteahhitlerle dönüşümü gerçekleştirsin istiyoruz. Devlet eliyle dönüşüm olmuyor. Vatandaş bir yerine iki daire istiyor."
Fikirtepe kentsel dönüşüm modelini örnek aldıklarını aktaran Şahin, imar artışı vermediklerini fakat daha küçük ama daha değerli daireler olacağının müjdesini verdi. Şahin, "Altyapı masrafı olarak 50 ila 70 milyon lira arasında bir masrafımız olacağını düşünüyorum. 200 bin konutun yeniden yapılması 20 milyar liralık bir maliyeti olur ama bunun kamuya yükü sadece altyapı olacak. Nüfusun 800-900 bine çıkmasını öngörüyoruz." diye konuştu.