Kartal'da kentsel dönüşüm telaşı!
Metro hattının faaliyete geçmesiyle gayrimenkul değerinde artış beklenen Kartalda bir yandan da kentsel dönüşüm telaşı yaşanıyor. Mülkiyet sorununu çözen belediye, parsellerini birleştirip büyütenlere bonus sistemi ile emsal artışı sağlıyor
İstanbulda inşaat sektörünün en canlı olduğu ilçeler arasındaki Kartal'da, yeni projeler peş peşe yükselmeye devam ediyor. Kadıköy-Kartal metro hattının hizmete girdiği ve kentsel dönüşümün başladığı bölgenin yüzde 80'i depreme dayanıksız yapı stokunun yerine, yepyeni ve sağlam binalara kavuşmak için hazırlık yapıyor. Kartalda tapu sorununun tamamen çözüldüğünü açıklayan Belediye Başkanı Altınok Öz, "İlçemizde mülkiyet sorununu tamamen çözdük. Kartalın yüzde 80i dönüşecek diye konuştu. Bölgede normal emsal değerinin 1.75 olduğunu belirten Başkan Öz, halkın birleşip 5 bin metrekare üzerinde araziyi dönüştürme kararı alması durumunda bu oranın 2.25e çıktığını, ada birliği sağlanması halinde ise yüzde 25 daha bonus verilerek emsalin 2.50ye çıkarıldığını söyledi. Özün belirttiğine göre, Bonus sistemi adı verilen uygulama, halkı dönüşüme teşvik etmek amaçlı uygulanıyor.
3 GÜNDE RUHSAT ÇIKARIYORUZ
1992de hazırlanan tasfiye planıyla sanayi bölgesi olan Kartalın dönüşümüne başlandığına dikkat çeken Öz, "Kartal çok dinamik bir bölge. Bölgesel ağırlık yok. Türkiyenin dört bir yanından insan burada yaşıyor. Kültürel serbestlik var. Aydos Ormanı içinde bir kent parkı, insanların denizle buluşması için 50 dönümlük sosyal tesis, İstanbul Su Sporları Merkezi, 1 milyon kişinin geçiş yapacağı kent meydanı projesi ve marina projesi ileKartal İstanbul'un içinde başka bir şehir olacak diye konuştu. Yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin Kartal Belediyesi'nde yaşanmadığını vurgulayan Öz, Ruhsat müracaatı yapan müteahhitler en fazla 3 işgününde ruhsatını alır dedi. 3 yıldır kentsel dönüşüm için olgunlaştırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Öz, şöyle devam etti: Kazma vurma bölümüne geldik. Bir sitenin ve caminin yıkımına başlıyoruz. Kimsenin yerinden edilmediği bir dönüşüm olacak. Konut stokunun yüzde 80i riskli. Dönüşüm şimdi başlıyor."
Yüzde 20-25 prim yapar
Teknik Yapı, bölgede 7 büyük projeye imza attı. Kartal'ın daha da gelişeceğini söyleyen Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, Metro olan yerin ilerlememesi söz konusu değil. Bölge daha da prim yapacak. Finans Merkezinden sonra Ataşehirde fiyatlar ulaşılamayacak oranlara geleceği için Kartal çok değerlenecek. Yüzde 20-25 artış olur dedi.
Bölgede yatırıma devam
Dap Yapı en büyük projelerini Kartal-Maltepe hattında hayata geçiriyor. DAP Royal Center, Dap Burgu, Dap Dalga Kule ve Tango Kuleyi inşa eden Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Önümüzdeki süreçte hayata geçireceğimiz projeler tamamlandığında 4 bin ünite inşa etmiş ve bölgeye 15 kule kazandırmış olacağız. Yatırıma devam dedi.
Kartala çok inanıyoruz
Ege Yapı'nın Kartal'da İz Tower ve İz Park adlı 2 projesi var. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Yatırımlarımız için arazileri incelerken, geleceğe dönük bölgeleri tercih ettik.Kartala çok inanıyoruz. İz Park, Kartalın iş ve yaşam merkezi olacak dedi. 5 katlı iki kule ve 2 ile 5 katlı iki kısa binadan oluşacak projede, 102 bağımsız bölüm bulunacak.
ANADOLUDA DUBAİ ESİNTİSİ ANADOLUDA DUBAİ ESİNTİSİ
Safi Holdingin inşa ettiği Espadon Residenceın tasarımı Dubaideki Burj El Arapı andırıyor. 101 metre yüksekliğinde yapılan proje, üç blok fakat tek parça olacak. 136 konut ve 11 ticari bölümden oluşan proje, 3 bodrum, zemin ve 19 kat üzerine kurulacak. 1+1, 1.5+1 ve 2+1 daire tiplerinin mevcut olacağı projede fiyatlar 206 bin-1 milyon TL aralığında.
Saraya komşu gelecek
Kuzeyyıldızı Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaatın yeni projesi Monumento Kartal, Adalet Sarayı'nın yanı başında yer alıyor. 90 home ofis, 42 rezidans ve 4 adet ticari alanın yer alacağı projede, toplantı salonları, spor salonu, kapalı yüzme havuzu, kapalı otopark ve SPA merkezi de bulunacak. Projenin teslim tarihi ise 2014 yılının başı olarak belirlendi.
Emlak Konut 13 taşınmaz satın aldı
Emlak Konut GYO, şimdi de Kartalda yeni projeler yapmaya hazırlanıyor. Kartal Çavuşoğlu Mahallesi sınırları içinde yer alan toplam 99 bin 581 metrekare yüzölçümlü 13 adet taşınmazı satın alan Emlak Konut GYO, söz konusu alanda karma kullanımlı olarak konut, rezidans ve ticaret alanlarından oluşacak yaklaşık 1700 bağımsız bölüm planlıyor.
YATIRIMCI DA KARTALA KAYIYOR
Yatırımcıların da son dönemde ilgisini çeken Kartalda hayata geçirilen projelerin pek çoğunda stüdyo ve 1+1 tipinde daireler bulunuyor. Bu özelliğiyle yatırımcı profilini de harekete geçiren projelerde küçük daire satışlarında artış gözleniyor. Bölge ihtiyacının kaydığını fark eden inşaat yatırımcıları ise projelerini buna göre tasarlıyor.
169 SİTENİN İNCELEMESİ YAPILDI
Kartalda ilçe genelinde 359 adet site bulunuyor. Dönüşüm için inceleme çalışmalarının başladığı bölgede, bu kapsamda E-5 altında 89 adet, E-5 üstünde 80 adet olmak üzere toplam 169 adet sitenin inceleme çalışması tamamlandı.
620 ADET TAPU VERİLDİ
Kartal Yakacık'ta devam eden tapu sorununun çözülmesi için çalışmalarına devam eden Kartal Belediyesi, yaşanabilecek sosyoekonomik mağduriyetin önüne geçmek için 620 adet tapuyu hak sahiplerine teslim etti.
KARTAL
KİMLİK KARTI
Nüfusu: 432.199
Yüzölçümü: 31.2 km2
Bina sayısı: 32 bin 574
Havalimanı: Pendik merkezden 7 km
Toplam inşaat ruhsatı: 720
Yeni işyeri ruhsatı: 924
Metro hattında en çok kira artışı Kartalda gözleniyor
İstanbulda Anadolu yakasının ilk metro hattı olma özelliğini taşıyan Kadıköy-Kartal metrosunun açılmasıyla, hattın bulunduğu güzergâhtaki semtlerde satılık ve kiralık daire fiyatlarının yükselmesi öngörülüyordu. Yapılan araştırmalar şimdiden yüzde 30un üzerinde değer artışı yaşandığını gösteriyor. Değerleme uzmanlarının yaptığı açıklamalarda en çok kira artışının Kartalda olduğu görülüyor. 2011 yılında ortalama 900 TL olan kira fiyatlarının 2012 yılında 1100 TL'yi bulduğu belirtiliyor. Ulaşım ağının gelişmesi, Adalet Sarayı'nın açılması gibi faktörler bölgenin değer artışı yaşamasında önemli etken oluyor.