Ekonomi
10 Şub 2017 12:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:59

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Cazibe Merkezleri'ni anlatıyor

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve başvuru sürecine giren Cazibe Merkezleri programı ile 23 il canlanacak. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, MÜSİAD ve TÜSİAD üyeleriyle birlikte bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi...

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Cazibe Merkezleri'ni anlatıyor
Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Cazibe Merkezleri projesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 23 ili ihya olacak… Dev projenin çalışmaları sürerken Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD üyeleri ile birlikte Cazibe Merkezleri programı hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "MÜSİAD olarak, 11 bin üyemiz ve onların sahip olduğu işletmelerle, Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği çağrısına 'evet' dediğimizi açıklamıştık. Bu konudaki çalışmamızı pazartesi günü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.

Olpak, MÜSİAD'ın düzenlediği Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde hükümet tarafından ekonomik altyapıyı güçlendirmek için önemli kararlar alındığını hatırlatarak, Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan teşvik paketini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Olpak, "Ülkemizde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgemiz maalesef Güneydoğu. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te işsizlik yüzde 25 civarında, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ise yüzde 18 seviyesinde" dedi.

İşsizliğin sadece "atıl kalan emek" meselesi olmadığını, ekonomik değil, bireysel ve toplumsal sonuçlarının da bulunduğunu, bu sonuçların terör örgütlerinin işini kolaylaştıran sosyolojik ve psikolojik bir vasata da neden olduğunu vurgulayan Olpak, "Terör arttıkça yatırım çekildi, yatırım çekildikçe terör arttı. Hamdolsun, terörün de sonu gelmek üzere. Hükümetin bu konudaki kararlı tutumunu destekliyoruz" diye konuştu.

Terörün ülkeye 30 yıllık maliyeti ile ilgili büyük rakamların konuşulduğunu ifade eden Olpak, Cazibe Merkezleri Programı'nın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülkeler, insan vücudu gibidir. Ekonomi de, vücuttaki kan dolaşımına benzer. Bir hastalık nedeniyle uzuvlara yeterince kan gitmezse, sadece o bölge değil, bundan bütün vücut zarar görür. Bölgesel gelişmişlik farkı da yalnızca bir bölgenin değil, bütün ülkenin sorunudur. Güneydoğu özelinde baktığımız zaman, terör ve yatırımsızlık arasında kısır bir döngü yaşanıyordu. Kısır döngüleri kırmak içinse inisiyatif almak gerekir. İşte Cazibe Merkezleri böyle bir inisiyatif... Teşviklerle yatırımcıyı cezbederek bölgede üretimi ve istihdamı artıracak bir proje."

"İş dünyası olarak ne olursa olsun istihdamı arttırmak zorundayız"

Nail Olpak, ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir kalkınmayı başarması ve küresel rekabet gücüne ulaşması için istihdam politikalarının daha üst seviyelere taşınması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı istihdam seferberliğinin de bu konuda önemli bir adım olduğunu söyledi.

İş dünyası olarak ne olursa olsun istihdamı arttırmak zorunda olduklarını vurgulayan Olpak, "Çünkü işsizlik hem bireysel hem de toplumsal bakımdan israf demektir. Her şeyden önce insan dediğimiz en önemli kıymetin israfıdır. Bunun sonuçları sadece ekonomik değildir." şeklinde konuştu.

Bu konuda elle tutulabilir, somut adımların atıldığına işaret eden Olpak, şöyle devam etti:

"Teşvikler, vergiler, finansmana erişim konuları, birbirini tamamlayan uygulamalar ile ele alınıp çözümler ortaya konuluyor. Ar-Ge Reform Paketi, Patent Yasası, KOSGEB destekleri, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) yeni yapısıyla, taşınırların da teminatı ve ilave istihdama sağlanan destekler hep bu yaklaşımın parçası.

Şimdi sıra bizde, iş dünyasında... Elimizdeki bütün imkanları kullanarak, istihdam seferberliği çağrısına cevap vermemiz gerekiyor. Böyle zamanlarda iş adamları olarak ayrı bir sorumluluk taşıyoruz. Bu sorumluluk, ne olursa olsun üretmeye ve büyümeye devam etmektir. MÜSİAD olarak, 11 bin üyemiz ve onların sahip olduğu işletmelerle, Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği çağrısına 'evet' dediğimizi açıklamıştık. Bu konudaki çalışmamızı pazartesi günü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz."

"Milletin vereceği karara hep birlikte saygı gösterme zamanı"

MÜSİAD Başkanı Olpak, 2016'nın zor bir yıl olduğunu belirterek, "2016, sadece ülkemizde değil, bütün dünya için zordu. Çünkü dünyada düşük büyüme tuzağının konuşulduğu bir süreç vardı." dedi.

MÜSİAD olarak, Cumhurbaşkanı'nın ilk defa halk tarafından seçilme sürecinden beri söyledikleri bir gerçek olduğunu dile getiren Olpak, Türkiye'de "kuvvetler ayrılığı" olarak ifade edilen ancak biraz baktıklarında "kuvvetler karmaşası" şeklinde olan mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiğini söylediklerini kaydetti.

TBMM'nin kararını verdiğini, şimdi sıranın millette olduğunu belirten Olpak, "Milletin vereceği karara hep birlikte saygı gösterme zamanı... Referandum sürecinin de salimen, huzur içinde tamamlanmasını temenni ediyoruz. Daha sonra da hızla Türkiye'nin ilerlemesine engel teşkil eden sorunların çözümüne odaklanmayı bekliyoruz. Yeni Anayasa'nın ve Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Toplantıda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de iş adamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet etti.