Konut Haberleri
22 Tem 2012 18:54 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:33

Kağıthane Belediye Başkanı 'Yüz yıllık hayaldi,gerçek oldu'

Kağıthane'nin tarihi yönünü öne çıkaracak projeler üreten Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Kağıthane'ye denizi getirmek 100 yıllık hayalimizdi, başardık" dedi.

Kağıthane Belediye Başkanı 'Yüz yıllık hayaldi,gerçek oldu'

1999 depremini yaşamış biri olarak 2004 yılında göreve gelir gelmez, kenti dönüştürmek için planlama çalışmaları başlatan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, gecekondu önleme bölgeleriyle, fabrika ve sanayi alanlarını dönüşüm alanına çevirdiklerini söylüyor. Bunlardan biri eğitim, bilişim ve teknoloji vadisi olarak planlanan 440 dönümlük Cendere Vadisi. Kağıthane deresini Halic'e bağlayan vadi derinliği, İstanbul topografyası ile ekolojik yapısıyla tarihsel öneme sahip bir bölge. Başkan Kılıç, Sadabad ve Hasbahçe mesire alanlarında yapılan düzenlemelerle, tarihi yapıların restorasyonunu yapıyor.

Cendere kimlik değiştiriyor

Dev fabrika alanlarıyla ünlü Cendere Vadisi, sana­yinin taşınması nedeniyle şimdi büyük bir dönüşüm fırsatı sunuyor. Cendere Vadisi kimlik değiştiriyor ve Halic'i kirleten bir yer olmaktan çıkıyor. Kağıthane Belediye Başkam Fazlı Kılıç, şunları söylüyor: "Kağıt­hane Deresi'ne deniz suyu getirme projesi ile, İstanbul Boğazı'nın suyunu Çayırbaşı'ndan 5 kilometrelik bir tünelle Ayazağa'ya basacağız. Böylelikle, Kağıthane Deresi terfi istasyonuyla, Ayazağa'dan itibaren dereden akacak deniz suyu, hem Halic'i temizleyecek, hem de derenin mavi akmasını sağlayacak. İlk deneme 4 Temmuz'da yapıldı. Şimdi son çalışmalar yapılıyor ve proje açılışı için gün sayıyoruz. Açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak.

Demiryolu hattı da geliyor

3D'nin ikinci ayağı, tarihi Kağıthane Demiryolu'nun yeniden inşası. İhale programına alınan tarihi demiryolu, bu aks üzerinde nostaljik turistik bir tren hattı oluşturacak. Hat, yerleşim yerleri, mesire alanları ve deniz kıyısına toplu ulaşımı sağlayacak, alternatif hat olacak. Birinci Dünya Savaşı koşulla­rında şehrin elektriğini sağlayan Silahtarağa Elektrik Fabrikası'mnkömürsüz, dolayısıyla şehrin elektriksiz kalma tehlikesini bertaraf etmek üzere Ağaçlı ve Çifta-lan kömürlerini orman üzerinden Kağıthane'ye getiren, orijinal adı Haliç Karadeniz Sahra Hattı olan Kağıthane Demiryolu, kurulduğu 1914 yılından, kaldırıldığı 1952 yılına kadar İstanbul'a önemli katkılar sağladı. Şimdi de Cendere Vadisi, Silahtarağa'dan başlayarak Karadeniz'e uzanan romantik bir demiryolu yolculuğunun da tanığı olacak. Demiryolu, kuzeyde üçüncü çevre yolu ile bulu­şup, yeni köprü ile Anadolu yakasına çıkacak.

 

Kağıthane  Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Cendere Vadisi'ndeki dönüşümü de şöyle anlatıyor: "3D'nin temel ayağı olan vadide dönüşüm başladı. Bu amaç­la, bölgedeki imar düzenlemeleri, alam sanayi bölgesi olmaktan çıkarıp, konut ve ticaret alanları ile kültür ve fuar alanlarına dönüştürüldü. Film platoları, kültür merkezleri, alışveriş merkezleri, gezinti ve spor alanları, mesire alanları, açık hayvanat bahçesi gibi unsurlarla bezenecek Cendere Vadisi'nde dönü­şümü daha hızlı ve daha sorunsuz gerçekleştirmek için bölgedeki mülkiyet sahipleri ile bir dernek kuruldu. İBB ve Kağıthane Belediyesi'nin de içinde bulunduğu bu yapılanma, rehabilitas­yonun lokomotifi oldu. Marka şirket ve firmaların Kağıthane'de faaliyet göstermesini sağladı. 220 dönümlük İskenderpaşa Çayın'nı sanayi bölgesiyken, alışveriş ve konut merkezi olarak planladık. Cendere Vadisi Projesi ile Uluslararası Ekolojik Dengeyi Koruyan Proje Ödülü de aldık. Kağıthane merkez­de, Kızlarağası mevkiinde, 180 dönüm­lük alanı sanayiden dönüştürdük.

Her gün 28 dairelik bir bina

Mahalle içlerinde, vatandaşlara, ada bazıda dönüşüm yaptıklarında, kendilerine yüzde 30 imar teşviki verip, planlı ve ada bazında dönüşümlerin oluşmasını sağladık. Bu alanları yüzde 40 yapılaşmaya yüzde 60 park bahçe olarak bırakıp, otopark ve yeşil alan ihtiyacıın da karşılamış olduk. Bugüne gelindiğinde hane yapı stokunun yüzde 21'ini dönüştürmüş olduk. 2011 yılında her gün 24 daireli bir bina yıkılıp yeni­den yaparken, 6.5 ay içinde her gün 28 dairelik bir bina yıkılabilir hale geldi.

100 milyon belgelik milli arşiv sitesi

Kağıthane Belediye Başkam Fazlı Kılıç, "Kağıthane, Dolmabahçe-Kağıthane tüneli ile ayrıca prestij kazandı. Avrupa'nın en yüksek binası Safir'de burada. Avrupa'nın en büyük Adliye Binası, en büyük yayalaştırma alanı Çağlayan'da yapıldı" diyor. Baş­kan Kılıç, şimdi Türkiye'nin en büyük Milli Arşiv Sitesi'ni tamamlamak üzere oldukla­rım anlatıyor ve şu bilgileri aktarıyor: "Şu anda Beyazıt ve çevresinde 4 ayrı noktada bulunan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi­ne ait, 40 ülkeyi ilgilendiren 100 milyon belge, sempozyumların da yapılacağı, 120 bin metrekarelik inşaat alam bulunan tek merkezde, Kağıthane'de arşivlenecek."

Metro gelince emlak fiyatları patlayacak

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, bölgede gayri­menkul yatırımı yapanların çok kârlı çıktığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Birkaç yıl içinde bir kat daha kazanacak­lar. Çünkü Türkiye'nin en büyük yatırımcıları burada. Aynı mahallede hem lüks hem orta direğe hitap eden konutlar var. Ada bazında dönüşüm üç kat daha değer kazandırıyor. Gele­cekte Kağıthane'yi, Kağıthaneliye, tarihi özelliklerini ortaya çıkarmış, kentin merkezinde, ulaşım kollarını çözmüş, planlı, modern bir kent olarak sunacağız. Eskiden müteahhit gelip gecekondu sahibine '20-30 bin vereyim burayı alayım' derken, şimdi '2-3 daire vereyim bana verin' diyor. Her bir dairenin fiyatı 300-500 bin lira. Ada bazında dönüşümle vatandaş üç kat daha kazanıyor. İBB'nin Dohnabahçe Mahmutbey metro çalış­ması var. Bu yıl ihalesi yapılırsa, emlak fiyatları patlayacak."

"Hürriyet Emlak/Fatma Aksu