Gündem
10 Tem 2014 10:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:29

İstimlakta geri adım: Yanlışlık olmuş

Çengelköy’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanacağı Vahdettin Köşkü’nde yapılan devlet konukevine komşu olan gecekondulara verilen istimlak kararından geri adım atıldı.

İstimlakta geri adım: Yanlışlık olmuş
İBB yetkilileri dün, Boğaz manzaralı Yukarı Hasanpaşa Setti Sokağı’na gelerek mahalle sakinlerine “Burada yanlışlık olmuş. Bizim yıkımdan haberimiz yok. Yıkım tebligatlarına karşı dava açın” dediler.

Vahdettin Köşkü’nün komşusu olan Yukarı Hasanpaşa Setti Sokağı’ndaki 13 binaya geçen hafta yapılan “3 gün içinde evinizi boşaltın yıkım kararı var” tebligatıyla ortaya çıkan istimlak kararına ilişkin yapılan haberler ses getirdi.

Önceki gün gazetemizin manşetinde yer alan haber üzerine dün Yukarı Hasanpaşa Setti Sokağı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesken Müdürlüğü’nden yetkililer geldi. 4 görevli yıkım tebligatı yapılan 13 binanın kapısını tek tek çalarak, “Yıkımdan bizim bilgimiz yok. Bir yanlışlık olmuş. Biz yıkıma gelmemeleri için zabıtaya haber vereceğiz. Siz de yıkım tebligatlarına karşı idare mahkemesinde dava açın. Belediyenin özel şahıs arazisine müdahale yetkisi yok. Dava açarsanız yürütmeyi durdurma kararı alırsınız” dediler.

Mahalle sakinlerinden Muhammed Sarıhasan, yıkım kararını duyunca İBB Mesken Müdürlüğü’ne gittiklerinde adeta kovulduklarını anlatarak, “Şimdi de yanlışlık olmuş demek için geldiler. Biz dilekçelerimizi hazırladık, hemen mahkemeye başvuracağız” dedi. Sarıhasan, karardan habersiz olduğunu söyleyen yetkililere, tebligatlardaki İBB Encümeni’nin verdiği yıkım kararını sorduklarında topu Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne attıklarını söyledi.

Kuleli Mahallesi’ndeki Hasanpaşa Setti Yukarı Sokak’ta 143 pafta 865 ada 9 parseldeki hisseli 7 bin 300 metrekarelik arazide yaklaşık 13 hane bulunuyor. 13 hanenin sadece 6’sı hisseli tapu sahibi, diğerleri de 60 yıla yakın süredir vergilerini ödeyerek tapusuz olarak bu sokakta ikamet ediyorlar.

Mahalleliye geçen hafta gönderilen tebligatlarda, 14 Mayıs 2014 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümen kararı dayanak olarak gösterilmişti. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün teklifi değerlendirilerek alınan encümen kararında sokağın Boğaziçi Ön Görünüm kapsamında bir kısmının “yeşil alan” bir kısmının “yol” alanında kaldığı belirtilmişti.

31 Mart 2014 günü Üsküdar Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğü yazısı ve bir şikâyet dilekçesi üzerine yapılan incelemede binalar tek tek tespit edilmişti. 5 Mayıs 2014 günü de Ruhsat Bürosu 13 yapının da yasal olmadığını ve ruhsata bağlanamayacak durumda olduğunu bildirmişti. Ve 14 Mayıs günü Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yıkım kararı İBB Encümeni tarafından oybirliği ile kabul edilmişti.