Ekonomi
16 Eyl 2013 11:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:34

İstihdam bayram tatillerinden yüzde 2 etkilendi!

Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre, Ramazan Bayramı tatilinin olduğu Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 daha az yeni iş ilanı yayınlandı

İstihdam bayram tatillerinden yüzde 2 etkilendi!
Tüm sektörler bu yavaşlamadan etkilenirken turizm ve mağazacılık hız kesmedi. Tatil etkisinden arındırılmış genel veriler ise bir önceki aya göre yüzde 7 artışla istihdamda istikrarın sürdüğünü gösteriyor. 
Türkiye’nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net’in istihdam endeksi verileri, Ramazan bayramı ve 30 Ağustos zafer bayramı tatilleri sonucunda 18.5 iş günü yaşanan Ağustos’ta, yeni iş ilanı sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 2’lik düşüşe işaret etti. 12.156 yeni iş ilanı ile yaklaşık 43 bin kişi için yeni iş fırsatı doğan Ağustos’ta tatil etkisi tüm sektörlerin iş ilanı sayılarında düşüş şeklinde hissedilirken, mağazacılık ve perakende sektörleri hız kesmeden artış sergiledi. 
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, ay boyunca gerçekleşen iş günü sayısının yeni iş ilanları sayısına direkt etkisi olduğunu, bu yüzden istihdamla ilgili gerçekçi tablo için tatil etkisinden arındırılmış rakamlara bakmak gerektiğini belirtti. Azoz, sözlerine şöyle devam etti: “Tatil etkisinden arındırılmış veriler, bir önceki aya göre yüzde 7 artışa işaret ediyor. Bu da istihdamda artışın, geçen yıl kadar hızlı olmasa da sürdüğünü gösteriyor. ”
Turizm ve perakende hız kesmiyor 
Ağustos ayında tatille dost iki sektör, iş günü sayısının azlığından diğer sektörler kadar etkilenmedi. Turizm ve perakende sektörleri, Ağustos ayını bir önceki aya göre yüzde 1’lik artışlarla kapattı. Turizm sektörü, özellikle Aydın ili için yayınlanan ilanların bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artmasını sağlarken, mağazacılık sektörü de Nevşehir ve Kilis’te hareketlilik yarattı. 
Bankacılık ve otomotiv, Anadolu’da istihdamı artırmaya başladı
Ağustos ayında mağazacılık dışında bankacılık sektörü de Anadolu’daki istihdamda etkin rol oynamaya başladı. Büyük şehirlerin dışında Kars ve Şırnak’ta bankaların yarattığı hareketlilik dikkat çekti. Genellikte Marmara bölgesinde yoğunlaşan otomotiv sektörü ise Çankırı ve Bartın’da yeni istihdam fırsatları sundu. 
Gaziantep, Eskişehir ve Samsun’da istihdam hareketleniyor 
Ağustos ayında en çok iş imkanı sunan ilk 10 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Konya, Adana, Tekirdağ olarak sıralandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok artışla dikkat çeken şehirler ise Gaziantep, Eskişehir ve Samsun oldu. Bu şehirler sırasıyla yüzde 37, yüzde 26 ve yüzde 20 artış sergiledi. En dikkat çekici düşüşler ise yine bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 18, yüzde 15 ve yüzde 14 oranlarıyla Adana, Kayseri ve Sakarya oldu.