Sektörel
23 Şub 2013 11:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:16

İşte Kartal'ın yeni yuvası

özel 1903 tribünü inşa edilecek. Yeni Açık olarak bilinen tribün de farklı bir görünüme kavuşacak. Projede 500 ila 750 araçlık otopark alanı ayrıldı.<

İşte Kartal'ın yeni yuvası

 

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve ekibinin büyük önem verdiği, camianın merakla beklediği yeni statla ilgili son durum ortaya çıktı. Konu ile ilgili tüm detaylar hakkında bilgi veren Projeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Umut Güner, samimiyet ve gayretle büyük aşama kaydettiklerini söyledi. İşte Güner'in yeni Stat ile ilgili anlattıkları: "Çatışmacı bir yapıyla değil, uzlaşmacı ve Beşiktaşlı'ya yakışır bir şekilde süreci yürüttük. Proje askıdan indi, yol açıldı. Şimdi geriye Anıtlar Kurulu'nun tescili kaldırması kaldı. Öyle zamanlar oldu ki, başkanımız ve biz rüyalarımızda yeni projeyi defalarca gördük.

HERKESE MİNNETARIZ
Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç'a da çok teşekkür ederiz. Özellikle stadın arkasındaki GSGM arazisinin devri süreci de dahil olmak üzere, Beşiktaş'ın yeni ve çağdaş bir stada kavuşması için mücadele ettiler. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar'a, Eski Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay ve özellikle de projeyi çok iyi inceleyen, hassasiyetleri paylaşan yeni Kültür Bakanımız Ömer Çelik'e, Gençlik ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan'a katkılarından dolayı teşekkürü borç biliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin stadın arkasındaki arazilerini projeye dahil ettik. Sayın Başkan Kadir Topbaş da hep yanımızda oldu. Hizmeti geçen herkese minnettarız."

DIŞARDA TARİH, İÇERDE KONFOR
Boğaz tarafından bakıldığında mevcut Stadyum yüksekliğini muhafaza ediyoruz. Mevcut Stadyum, vadinin içine çok güzel bir şekilde oturtulmuş durumda. Mevcut seviyeyi daha aşağıda tutmayı prensip edindik. Denize bakan taraftaki kuleler ve tarihi yapı aynen kalıyor. Ayrıca stadın etrafında tarihi bir görünüm sağlıyoruz. Bunun için projeyi Berlin Stadı'nı baz alarak uzmanların öneri ve uyarılarıyla şekillendirdik. Özel taşlarla, sütunlarla stadın etrafını çevreliyoruz. Dışarıda tarih, içerde modern bir Stat olacak. Dolmabahçe Sarayı'na ziyaretine gelen, stadı da gezdim diyecek. Moda deyimle İkon bir stat yapacağız. Sadece futbol maçlarına değil her türlü sanat, müzik, spor ve kongre olmlak üzere her türlü organizasyona ev sahipliği yapacak."konuthaberleri.com

YAPIMI 18 AYDA BİTİRİLECEK
500 ila 750 araçlık otapark alanı da olan yeni stadımızı 18 ayda bitirmeyi hedefliyoruz. 100- 120 milyon dolar arasında bir maliyet tahmin ediliyor. IMG ile kapsamlı bir anlaşma hazırlığındayız. Uluslararası bir pazarlama tekniği uygulanacak. Mayıs sonunda kazmayı vurmayı planlıyoruz. Dünya ve Türkiye'nin yıldızlarının sahna alacağı bir dizi kongre ve 'veda konserleriyle' eski stadımıza güle güle diyeceğiz. Konserler sürerken, yeni açıktan yıkıma başlayabiliriz."

365 GÜN, 24 SAAT YAŞANABİLİR BİR STAT
Türkiye'de örneği olmayan, dünyada özel projelerde kullanılan bir çatı olacak. 365 gün, 24 saat yaşanabilir bir stat planlıyoruz. Bu yüzden çatıyı çok önemsedik. Çatı şeffaf olacak. Stadın içini, ruhunu yansıtacak. ETFE şeffaf çatı örtüsü ve çelik kablo taşıyıcı sistem uygulaması yapılacak."

TRİBÜNLER İKİ KATLI OLACAK
Stadın seyirci kapasitesinin 41.903 kişi olmasını hayal ediyoruz. Yani 40 bin+1903...Tabii bu işin esprisi. Ancak şartları değerlendireceğiz. Statta tribünler iki kat olacak. Alt ve üst tribün arasında 2'şer kat loca inşa edilecek. Ancak localar yeni açık dediğimiz tribünün tamamında olmayacak. Orta kısım taraftara ayrılacağı için belli bir yere kadar loca devam ettikten sonra kalan kısım tribüne bırakılacak.

LOCALARIN KURGUSU LÜKS VE KULLANIŞLILIK ÜZERİNE
Locaları en lüks ve kullanışlı olmak üzere kurguladık. 8.5 metrelik cephe planlanıyor. Locaların kapasitesi 1076 kişi olarak planlandı. Özel 1903 tribünü yapılacak. Ayrıca yeni açık olarak bilinen tribünde taraftarlar için çok özel bir tribün oluşturulacak.

TEKNOLOJİK VE ÇEVRECİ BİR STAT
Stat tarihi kulelerden 23.5 metre içeri çekilecek. Kule ile eski açık tribünlerin arasında 3000 metrekare bir alan oluşacak. Bu alan Müze başta olmak üzere farklı şekilde kullanılabilecek. Çevreci bir stat olacak. Teknolojinin son yenilikleri kullanılacak. Enerjiyi verimli bir şekilde kullanacak.

KANADA'DAN AKUSTİK DESTEĞİ
İnönü Stadı'ndaki mevcut akustik yapıyı, Kanada MC Gill Üniversitesi'nden Wieslaw Woszczyk inceledi. Konu görüşülürken 'Dünyanın en güzel statlarından birini yapacağız, yeni stadın ses ve akustik düzeni ile de ilgilenirseniz, buna izin veririz' dedik. Çok mutlu oldular. 'Bu projenin içinde olmak ayrıcalık' dediler.

EN ÖNEMLİ PROJE
Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve ekibi göreve geldiğinde mali yapılanma ile birlikte yeni statın inşasını kulübün en önemli projesi olarak belirledi. Bu kapsamda iki konuda da önemli adımlar atıldı.

BAŞBAKAN'A ÖZEL TEŞEKKÜR
Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, projemizle bire bir ilgilendi. Ulaştığımız noktada Başbakanımızın desteği çok büyük. Kendisine özellikle teşekkür ediyoruz."

Kaynak: Fatih Doğan - Sabah