Konut Haberleri
13 Haz 2012 07:25
Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:30
İstanbul'da Köprü Trafiği Asıl Şimdi Başlıyor
Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprüleri önümüzdeki haftadan itibaren 3 aylık bakıma alınıyor. Günde 125 bin aracın geçtiği FSM Köprüsü'nde 3 şerit kapatılacak. Yetkililer vatandaşları toplu taşıma kullanması konusunda uyarıyor
Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprüleri önümüzdeki hafta bakıma alınıyor. 3 ay sürecek çalışma süresince FSM köprüsünde 3 şerit trafiğe kapatılacak. Günde tek yönlü ortalama yaklaşık 125 bin aracın geçiş yaptığı köprüde 3 şeridin kapatılması, İstanbullulara zor bir dönem yaşatacak. Köprüdeki çalışmanın zorunlu olduğunu belirten uzmanlar, 3 yerine 2 şeridin kapatılması önerisinde bulunurken, yetkililer toplu taşımaya yönelme uyarısında bulunuyor.
Yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Karayolları 1. Bölge Müdürü Mehmet Karaman, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki asfaltın trafik güvenliğini etkileyecek seviyede yıpranması ve çelik tabliyenin zarar görmemesi için bu çalışmaların yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Yaklaşık 1 yıl boyunca çalışmanın ön hazırlığını yaptıklarını anlatan Karaman, 18 Haziran ile 17 Eylül tarihleri arasında yapılacak çalışmayla birlikte köprülerin yapısal ömrünün de uzayacağını kaydetti.
3 gidiş 2 geliş
Karaman, "Çalışmalar 24 saat ve 3 vardiya esasına göre sürdürülecek. Bu süreçte trafiğin aksamaması için gerekli önlemler alınmıştır. FSM'de 4 aşamalı olarak mastik asfalt ve üst yapı yenileme çalışması yapılacak. Her aşamada bir yöndeki 3 şerit kapatılacak, kalan 5 şerit, bir istikamette 3 şerit, diğer istikamette 2 şerit olmak üzere trafik akışı sağlanacak. İlk etapta Avrupa'dan Asya tarafında çalışmayı düşünüyoruz. Haliç Köprüsü'nde ise 5 aşamalı olarak yapılacak çalışma esnasında ilave köprüler ile alternatif yollardan akış sağlanacak. İki şerit trafiğe kapatılacak, diğer şeritler açık olacak. Çalışmalar süresince metrobüs hattı sürekli açık tutulacak" dedi.
Gündüz çalışma zorunlu
Karaman, çalışma için yaz döneminin seçilmesi ve 3 şeridin kapatılma nedeniyle ilgili de şunları anlattı: "Köprülerin tabliyesinin korozyondan korunması için asfalt öncesinde bir takım işlemlerden geçmesi gerekiyor. Köprüler üzerindeki mevcut bozuk zemin iş makineleriyle temizlenecek ardından çelik tabliyenin tamiratları ve izolasyonu yapılacak. Tabliyenin galvanizlenmesi ve izolasyon işleri nedeniyle çalışma süresince yolun trafiğe kapalı olması gerekiyor. İzolasyon uygulamalarının nem görmemesi ve sıcak havada yapılması gerekiyor. Asfaltın özellikleri sebebiyle gündüz saatlerinde çalışma yapılması zorunlu."
Karaman aynı dönemde gerçekleştirilecek Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmaları nedeniyle Mahmutbey batı kavşağında bazı şeritlerin kapatılacağını söyledi.
1 saatte 9500 araç
2012 yılı Mayıs ayı istatistiklerine göre; 17.00-18.00 saatleri arası tüm gişelerden ortalama 9 bin 500 araç geçiyorken, 18.00-19.00 saatleri arası bu rakam 8 bin 800'e düşüyor. Sabah saatlerinde 6 bin 500 olan ortalama geçiş gece saatlerinde 1500'e kadar geriliyor.
Yılda kaç araç geçiyor
Uzmanlar ne diyor?
Prof. Dr. Nadir Yayla (İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı eski öğretim üyesi): "3 şeridin kapanması trafiği büyük oranda etkiler. Teknik durumları bilemiyorum ama 3 şerit yerine her seferinde 2 şeridin kapatılması daha uygun olabilirdi. Orada sekiz şerit var. 2 şerit kapanırsa 3'er şeritten trafik akışı daha rahat sağlanır. Emniyet şeritlerinden de yararlanılabilir. Ama teknik olarak ne gibi zorluklar var bilemiyorum. Boğaziçi Köprüsü'nde de 7-8 sene önce benzer bir çalışma olmuştu. Köprülerde 8-10 senede bir böyle çalışmaların yapılması normal. Metal aksamlar var. Drenajlar bozuluyor, sızıntılar nedeniyle metallerde paslanma ve çürümeler oluyor. Denizin üzerindeki bir yapıda bu tip paslanma ve çürümeler olması dogal."
Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar (Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı eski Öğretin Üyesi): "Şeritlerin kapatılması trafiği çok etkiler ama yine de birinci köprü gibi çalışır. Orası 8 şerit birinci köprü 6 şerit. Kalan 5 şeritten trafik akışı sağlanacaktır. Yaz ayında olduğu için sıkıntı en aza inecektir. İnsanlar da biraz metrobüse, vapura binsinler."
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı - Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi): "Bu çalışmaların yapılması gerekiyor ve en uygun zaman okulların tatil olduğu dönem. Trafiğe etkisi kesin olarak hissedilecek. Köprüdeki bir şeritten saatte 1500 araç geçiyor. Bir şeridin kapatılması demek bir saatte 1500 araç kuyruğu demek. Bu da önemli mesafe tutar. İnşallah 3 aylık süreden önce bitirirler. Vatandaşa önemli görev düşüyor. Toplu taşımaya yönelim olmalı. Belediyeler de toplu ulaşım imkanlarını artırmalı. Yönlendirme ve bilgilendirmeler artırılmalı. İstanbul'da yollarımız da sınırlı. Toplu ulaşım istenen seviyede değil. 634 kilometrelik raylı sisteme ihtiyacı varken henüz 100'e yaklaşmadı."