Ekonomi
12 Eyl 2017 15:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:25

İstanbul finans merkezi olacak!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, başta finans sistemi olmak üzere Türkiye’nin reform yapması gereken alanlar olduğunu belirterek “İstanbul’u Uluslararası Finans Merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

İstanbul finans merkezi olacak!
Uluslararası Ekonomik Gelişme Zirvesi-Çin ve Hindistan Üzerinden Global Krize Bakış ve Türkiye konferansında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomik hedefler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. 

Ağbal, İstanbul’u Uluslararası Finans Merkezi yapmayı istediklerini anımsatarak, “O zaman rekabet halinde olduğumuz ülkelerde finans piyasasının kurumsal yapısı, işleyiş mekanizması, kuralları, kaideleri neyse İstanbul’da bu sistemi kurarsak İstanbul Finans Merkezi olur. Cesaretle, çok agresif bir yasa çalışmamız var inşallah önümüzdeki dönemde getireceğiz” dedi.

OLAĞANÜSTÜ PERFORMANS GÖSTERDİK
 
Ekonominin temellerini sağlamlaştıracak önemli adımların arka arkaya atıldığını ve yapısal dönüşüm gerçekleştirildiğini anlatan Ağbal, Türkiye ekonomisinin 2009 global krizinden en hızlı çıkış yakalayan ve kriz sonrası en hızlı şekilde büyüme momentumuna giren az sayıda gelişmekte olan ülkelerden biri olduğunu anımsattı.
 
Ağbal, 15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra girilen ekonomik şoka karşı bir yılda olağanüstü performansın gösterildiğini vurgulayarak, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde de ağustos, eylül ve ekim aylarında hükümet olarak arka arkaya aldığımız kararlar sonucunda ekonomideki toparlanmayı hep birlikte görüp, yaşıyoruz. 2017 yılında yakaladığımız toparlanma 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin beklentileri de etkiledi.” dedi.

ORTA VADELİ PROGRAM
 
Orta Vadeli Program’ı (OVP) hazırladıkları bir dönemden geçtiklerini ve ekonomi yönetimi için zor bir dönem olduğunu belirten Ağbal, sözlerine şöyle devam etti:
 
“İçsel tutarlılığı olan, ayağı yere basan, öngörüler itibarıyla piyasa kabullerine uygun bir orta vadeli makro ekonomik parametre seti oluşturacaksınız, burada da kamu maliyesi dengelerini de orta vadeli görünümü olumluya çekecek şekilde yapacaksınız, bu da kolay bir şey değil. 2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde ülkemizde genel devlet bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 10’un üzerindeydi. AK Parti 2006 yılına gelindiğinde bütçe açıklarını genel devlette dengeye getirdi. Global kriz öncesi genel devlet bütçe dengesi yüzde 1 civarındaydı. Bütçede yakaladığımız güçlü momentum 2009 krizine girerken, bize ciddi manevra alanı ve güç verdi. Aynısını biz 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu dönemde de yaşadık. Türkiye ekonomisi global kriz sonrasında 2010-2016 arasında Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 büyüdü. Bizim son 5 yıldır ortalama bütçe açığımız yüzde 1.”
 
DARBE ÖNCESİNDEN DAHA YÜKSEK İVME YAKALADIK

2018-2020 OVP’yi hazırladıklarını hatırlatan Ağbal, “Darbe girişiminin doğurduğu ilk tahribatları atlattık. 2016 darbe öncesi ivmeden daha yüksek ivmeyi yakalayarak yolumuza devam ediyoruz. Türkiye inşallah bu sene aşağı yukarı herkesin konsensüs olarak ifade ettiği üzere yüzde 5 ve üzeri büyümeyi yakalayacak gibi görülüyor. Önümüzdeki 3 yılda da büyüme ivmesine devam edeceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
 
Ağbal, başta finans sistemi olmak üzere Türkiye’nin hala reform yapması gereken alanların olduğunu ifade ederek, “İstanbul’u Uluslararası Finans Merkezi yapmak istiyoruz. O zaman rekabet halinde olduğumuz ülkelerde finans piyasasının kurumsal yapısı, işleyiş mekanizması, kuralları, kaideleri neyse İstanbul’da bu sistemi kurarsak İstanbul Finans Merkezi olur. Cesaretle, çok agresif bir yasa çalışmamız var inşallah önümüzdeki dönemde getireceğiz.” şeklinde konuştu.